Kobani'yi asla terketmeyeceğim

Kobanê'de başlayan son saldırıların ardından binlerce kişi Kobanê'yi terketmek zorunda kalırken Arap halkından Xedice Yusiv isimli kadın engelli eşi ile birlikte Kobanê'de kalmayı seçti.

Kobani'yi asla terketmeyeceğim

Yıllar önce evlenerek Kobanê'ye yerleşen Xedice Yusiv, saldırıların ardından engelli eşi Mahmud Salih ile birlikte Kobanê'yi terk etmedi ve Kobanê'de kalan binlerce kişi ile birlikte sivil direnişin bir parçası oldu.

Tüm zorlukları ve ölümü göze alarak topraklarını terketmediklerini söyleyen Xedice Yusiv “Kobanê'de kardeşlik içerisinde yaşadığımız günleri özledik. Kobanê'den ayrılanların bir an önce dönmesini istiyorum“ dedi. Eşi Mahmud Salih ise “Engelli olmasaydım savaşa da katılırdım.Kobanê'nin özgür olacağı günler yakındır“ diye konuştu.

“ÖLÜMÜ GÖZE ALARAK TOPRAĞIMIZDA KALMAYI SEÇTİK”

Cerabluslu bir Arap olduğunu ve 15 yıl önce Kürt olan Mahmud Salih ile evlenerek Kobanê'ye yerleştiğini anlatan Xedice Yusiv,“Hiç çocuğum olmadı eşim Mahmud Salih ile birlikte yaşıyorum. Kobanê'de devrim olduktan sonra hayatımız değişti. Her şey güzel oldu,Kobanê rejimin baskılarından kurtuldu. Ancak ardından DAİŞ çetelerinin saldırıları başladı ve Kobanê sürekli olarak saldırılarla mücadele etmek zorunda kaldı” diye konuştu.

DAİŞ'in son saldırısından sonra komşularının da içerisinde yer aldığı insanların büyük bir çoğunluğunun Kobanê'yi terkettiğini aktaran Yusiv,ancak eşi ile birlikte Kobanê'den ayrılmayı bir an bile düşünmediklerini söyledi. Eşinin engelli olduğunu ve Kobanê dışında, topraklarından uzakta mülteci hayatı yaşamak istemediklerini vurgulayan Yusiv, şunları söyledi; “Mülteci olarak yaşamaktansa ölmeyi de göze alarak kendi toprağımızda kalmayı seçtik. Eşimi ve Kobanê'yi bırakmak istemedim.”

“KARDEŞÇE BİR YAŞAM SÜRDÜRDÜK”

Devrimden sonra Kobanê'de bir eşitlik ve adalet sistemi kurulduğuna dikkat çeken Yusiv, “Bu sistemi kuran Apoculara şükranlarımı sunuyorum. Ben 15 yıl boyunca iyi anılar biriktirdiğim ve eşitliği sağlayan bir sisteme kavuşan Kobanê'den ayrılmak istemiyorum.Apocular burada bizleri bin bir fedakarlık ve bedelle korudu. Korumaya devam ediyorlar” dedi.

Bir Arap olarak Kobanê'yi çok sevdiğni belirten Yusiv, Kobanê'de kardeşçe bir yaşam sürdürdüklerini, Kürt halkı ve kadınları ile iyi ilişkiler kurduğunu vurgulayarak,sözlerine şöyle devam etti; “Bana hiç bir zaman ayrımcı bir davranışları olmadı.Burada yaşayan Kürtlerin Arap halkına karşı bir olumsuz düşüncesini görmedim. Komşularımı çok seviyorum ve özlüyorum. Komşularımın bir an önce Kobanê'ye dönmelerini ve eski günlerde olduğu gibi bir arada yaşamayı istiyorum.”

'İHTİYAÇLARIMIZ KARŞILANIYOR,TEK İSTEĞİMİZ DAİŞ'İN GİTMESİ

Kobanê'de günlük yaşamın saldırların ardından çok zor hale geldiğini hatırlatan Xedice Yusiv, “Benim sokağımda fazla kimse kalmadı,bunun zorluğunu yaşıyorum. Atılan havan topları yaşamımızı tehdit ediyor. Gıda ve ısınma konusunda Kobanê hükümeti ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Sağlık konusunda bazı sıkıntılarımız var. Ancak onun dışında sağolsunlar hükümet yetkilileri bizimle bu şartlarda ilgileniyorlar ve ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyorlar. Tek isteğim DAİŞ çetelerinin toprağımızdan çıkarılması ve eski güzel günlerimize geri dönmek” ifadelerini kullandı.

KOBANÊ'YE GERİ DÖNÜN

DAİŞ çetlerinin kontrolündeki Cerablus'da yaşayan ailesinin de DAİŞ çetelerinin baskısı altında olduğunu ifade eden Yusiv, ailesi ve Arap halkının çeteleri istemediğini,Kürt halkı ile kardeş olduklarını ve DAİŞ çetelerinin bu kardeşliği bozmaya çalıştığını söyledi.

Kobanê'den ayrılan halkın geri dönmesini isteyen Xedice Yusiv, onlara şöyle seslendi; “Kobanê'ye geri dönün. DAİŞ çeteleri yenilecek ve Kobanê'den kaçmak zorunda kalacak. Sizler de gelin hep beraber bu çetelere karşı YPG/YPJ'ye destek olalım ve onları toprağımızdan çıkaralım.”

ENGELLİ OLMASAYDIM SAVAŞIRDIM“

Xedice Yusiv'in eşi Mahmud Salih ise Kobanê direnişinin başarıya ulaşacağını ifade ederek, “Engelli olmasaydın ben de savaşa katılırdım. Bu direniş kutsal bir direniştir. Toprağımı terkertmeyi hiç düşünmedim. YPG'ye güveniyoruz ve burada kalmya devam edeceğiz” dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2014, 14:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER