Kömür santrallerin kapatılması 74 bin iş kaybına yol açacak

Almanya’da Federal Hükümet gündeminde olan termik santrallerin kapatılması konusu sanayicileri tedirgin etmeye devam ediyor.

Kömür santrallerin kapatılması 74 bin iş kaybına yol açacak

Alman Federal Sanayiciler Birliği (BDI) tarafından yaptırılan bir bilirkişi raporuna göre, kömürle işletilen termik santrallerin kapatılması Alman ekonomisine büyük zarar verecek. BDI tarafından Hamburg Dünya Ekonomi Enstitüsü (HWWI) ile enerji danışma şirketi r2b’ye hazırlatılan rapora göre, kömür santrallerinin kapatılması direkt ve dolaylı olarak 74 bin kişinin işsiz kalmasına yol açacak.

Raporda, Almanya’nın termik santralleri kapatmasının tek başına küresel ısınmayla mücadeleye yetmeyeceğine dikkat çekilirken, elektriğin borsa değerinin  2020 yılında yüzde 20 oranında artacağı savunuldu. Raporda, elektrikteki fiyat artışının tüketiciye yansımasının ise en az yüzde 15 olacağının altını çizildi.

HWWI ve r2b tarafından hazırlanan raporda, Almanya’nın kömür santrallerinin kapatılması durumunda 2020 yılından sonra uğrayacağı ekonomik zararın ise 70 milyar dolar olacağı iddia edildi.

Sanayicilerin yaptırdığı bilirkişi raporunda, Almanya’nın maruz kalacağı elektrik sıkıntısının giderilmesi için Polonya gibi komşu ülkelerde üretilen elektriğe muhtaç olunacak. Raporda, Polonya’nın taş kömürüyle işletilen santrallerden elde edeceği elektriği Almanya’ya satacağı kaydedildi.

Rapor, Almanya’nın küresel ısınmaya yol açan karbondioksit (CO2) salınımlarını azaltmasının tek başına yeterli olmayacağı, bunun için diğer ülkelerle aynı anda önlemler alınması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Almanya,  küresel ısınmaya yol açan CO2 salınımını azaltma konusundaki vaatleriyle dikkat çekiyor. Hükümet, CO2 salınımlarını 2020 yılına kadar 1990 yılına oranla yüzde 40 azaltmayı vaat etmiş, ancak bu hedefin yüzde 32 ile 35 arasında tutturulabileceği tahmin ediliyor. Bu da, CO2 salınımlarının 2016-2020 yılları arasında 62 ile 100 milyon ton arasında azaltılmasını zorunlu kılıyor.

Almanya’nın atmosferdeki kirliliği arttıran kömür santralleri kapatmasına ilişkin kararın bu hafta içinde çıkması bekleniyor. Almanya son olarak 2011 yılında Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki faciadan sonra artan baskılar nedeniyle nükleer santrallerin faaliyetlerinin önümüzdeki 10 ile 20 yıl içinde tümüyle durdurulmasına karar vermişti.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2014, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER