Pozantı'da işkenceye uğrayan çocuklara dava açıldı

Adana Pozantı Cezaevi’nde çocukların maruz kaldığı şiddet ve işkence birçok rapor, gözlem ve incelemeyle kanıtlandığı halde sorumluların hiçbiri ceza almadı.

Pozantı'da işkenceye uğrayan çocuklara dava açıldı

Adana, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu çocuklara şiddet, baskı, kötü muamele, taciz ve tecavüz rapor, gözlem ve incelemeyle kanıtlandığı halde, sorumluları ceza almadı.

Bianet’te yer alan habere göre; Siyasi nedenlerle cezaevine giren çocukların işkence gördüğü, adli mahkumlarla aynı koğuşa konulduğu, cinsel istismara maruz bırakıldığı ve cezaevi idaresinin bildiği bu durum karşısında sessiz kaldığına yer verilen haberde Pozantı’da kalan birçok çocuk maruz kaldıkları işkenceyi anlatıyordu.

İşkence iddialarıyla ilgili olarak Meclis’e çok sayıda soru önergesi verildi.

Raporlar

Birçok milletvekili cezaevine giderek çocuklarla görüşmeye çalıştı.

Cezaevi idaresi önceleri bu görüşmeleri engelledi, ancak sonra bazı milletvekilleri çocuklarla görüştü ve öğrendiklerini ve gözlemlerini raporlaştırdı.

Cezaevinde incelemeler yapan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Pozantı’da yaşananların bir cezaevinde taciz olayından ibaret olmadığını, her anı şiddetle örülü son derece kötü bir durumun olduğunu, büyük bir toplumsal kaos yaşandığını söyledi.

Pozantı’dan ayrılan çocuklarla ilgili çalışmalar yapan Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nin raporunda da çocuklarda görülen “karmaşık travma sonrası stres bozukluğu”ndan söz ediliyordu.

Ceza talebi

Pozantı’dan yaşananların ortaya çıkmasının ardından cezaevi yönetiminin görevden alınması istendi.

Ancak tam tersi oldu. CHP Milletvekili Veli Ağbaba, en çok şikayet edilen kişi olduğu söylenen cezaevi ikinci müdürü Van’daki Erciş Cezaevi’ne birinci müdür olarak atandığını, Pozantı’nın müdürünün de Ankara’daki Sincan Cezaevi’ne atanarak terfi ettirildiğini açıkladı.

2 Mart’ta İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Adana Tabip Odası, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, (KESK), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Devrimci İşçi Partisi (DİP) Pozantı Çocuk Cezaevi’nde yaşanan işkence, kötü muamele, taciz ve tecavüz olaylarından cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığı’nı sorumlu tutarak suç duyurusunda bulundu.

Aynı gün dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’ndeki yaklaşık 200 çocuğun Sincan Cezaevi’ne nakledileceklerini ve bu cezaevinde birer kişilik odalarda kalacaklarını açıkladı.

Sincan, Şakran…

Nakledilen çocuklar Sincan Cezaevi’nde de işkence ve kötü muamele gördü. Bunların ortaya çıkmasından sonra bir kısmı daha sonra İstanbul Maltepe ve İzmir Şakran cezaevlerine gönderildi.

Pozantı Cezaevi’nde çocukların uğradığı hak ihlalleri nedeniyle yapılan suç duyuruları savcılık tarafından takipsizlikle sonuçlandırıldı.

İşkenceciler hakkında hiçbir dava açılmadı.

Ancak mağdur çocuklara “yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar vermek ve memura mukavemet” gibi suçlamalarla” dava açıldı.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2014, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER