Aktaş, çocuklara yönelik gözaltı ve işkenceleri sordu

HDP Milletvekili Aktaş, çocuklara yönelik gözaltı, tutuklama ve işkenceleri Meclis gündemine taşıdı.

Aktaş, çocuklara yönelik gözaltı ve işkenceleri sordu
HDP Milletvekili Aktaş, çocuklara yönelik gözaltı, tutuklama ve işkenceleri Meclis gündemine taşıyarak, "Uluslararası hukuk ve çocuk hakları sözleşmesine göre 'çocuklar için tutuklama ve gözaltına alma uygulamasının istisna' olması gerekirken; Türkiye’de çocuklar için gözaltına alma uygulaması genel bir kurala dönüşmüş durumdadır" dedi. Aktaş, Bakan Bozdağ'a konuya ilişkin sorular yöneltti.


HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, siyasi soykırım operasyonları kapsamında çocuklara dönük gözaltı, tutuklama ve işkenceler hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'AİLELERİN BİLGİSİ DIŞINDA NAKLEDİLİYOR VE İŞKENCE GÖRÜYORLAR'

Aktaş, son günlerde Van'daki cezaevlerinde tutulan çocuk tutukluların ailelerinin bilgisi dışında çeşitli illere nakillerinin yapıldığına dikkat çekerek, geçtiğimiz hafta 8 çocuğun gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra ailelerinin bilgisi dışında Ankara Sincan Cezaevine nakledildiklerini bildirdi.  Çocukların nakil esnasında kötü muamele ve işkence gördüklerini vurgulayan Aktaş, 21 Kasım 2014 tarihinde de 7 çocuk tutuklunun aynı şekilde Midyat Kapalı Cezaevine götürüldüklerini kaydetti.  Van Cezaevine çocuklarını ziyarete giden ailelere cezaevi yönetiminin k'apasite yetersizliği' nedeniyle çocukların Midyat Cezaevine gönderildiklerini söylediğini de aktaran Aktaş, "Uluslararası hukuk ve çocuk hakları sözleşmesine göre 'çocuklar için tutuklama ve gözaltına alma uygulamasının istisna' olması gerekirken; Türkiye’de çocuklar için gözaltına alma uygulaması genel bir kurala dönüşmüş durumdadır" dedi.

Çocuklara yönelik sıklıkla gözaltı uygulamasına gidilmesinin nedenini ve gözaltı uygulamasına başvurulmadan şüpheli çocukların ifadelerinin alınmasının önündeki engelleri Bakan Bozdağ'a soran Aktaş, bu engelleri kaldırma yönünde bir çalışmalarının olup olmadığı hakkında bilgi istedi.

'İŞKENCE İÇİN KAÇ SORUŞTURMA CEZAYLA SONUÇLANDI?'

Aktaş, şu soruları da yöneltti:

"Gözaltına alınan çocukların dosyalarının henüz hazırlık aşamasındayken; başka illere nakillerinin yapılmasının gerekçesi nedir? Kapasite eksikliği gerekçesi sizce makul bir gerekçe midir? Sevk kararları tarafınızdan mı verilmektedir?

Sevk işlemine tabi tutulan çocuklardan bir kısmının nakilden hemen sonra tahliye edilmiş olmaları, gözaltı gerekçelerinin yersiz olduğunu ve nakil yoluyla çocukların tekraren mağdur edildiklerini göstermiyor mu? 

Adalet Bakanlığı verilerine göre, cezaevlerinde çocuklara uygulanan işkence ve kötü muamele iddialarını araştırmaya yönelik açmış olduğunuz disiplin ve ceza soruşturmalarının sayısı nedir? Bu soruşturmalardan kaç tanesi cezayla sonuçlanmıştır? Kaç tanesine takipsizlik verilmiştir? 

Sevk esnasında uygulandığı iddia edilen işkence ve diğer kötü muamelelerden Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu uygulamaları önlemeye yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? 

Ulusal ve uluslararası mevzuata göre çocuk tutukluluğunun ‘en son çare olduğu’ unutulmadan çocuk cezaevlerini kapatarak çocuk tutukluluğuna derhal son vermeyi düşünüyor musunuz?

 Başta çocuk cezaevleri olmak üzere; tüm cezaevlerini bağımsız izleme heyetlerine açma yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Son 10 yılda hangi suçlardan kaç çocuk gözaltına alınmıştır? Bu çocuklardan tutuklananların ve hüküm giyenlerin sayıları kaçtır? İllere göre sayısal dağılım nedir?"

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2014, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER