Müslim: 'Kobani'de inisiyatif YPG'nin elinde'

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, gelinen aşamada Kobanê’nin artık özgürleştiğini ifade ederek, bölgenin tam anlamıyla çetelerden temizlenmesinin zaman alacağını söyledi.

Müslim: 'Kobani'de inisiyatif YPG'nin elinde'
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, gelinen aşamada Kobanê’nin artık özgürleştiğini ifade ederek, bölgenin tam anlamıyla çetelerden temizlenmesinin zaman alacağını söyledi. Muslim Türkiye DAİŞ’e karşı net bir tavır ortaya koymadıkça uluslararası alandaki imajının düzelmeyeceğini söyledi.


Kobanê’de yaşanan çatışmalar konusunda bilgi veren Salih Muslim, geçtiğimiz günlere nazaran YPG’nin Kobanê’de büyük bir ilerleyişin olduğunu söyledi. Türkiye’nin DAİŞ çetelerine verdiği desteğin Kobanê direnişiyle birlikte tam anlamıyla ortaya çıkmasından kaynaklı Türkiye’nin dünya kamuoyunda farklı bir imajla anılır olduğunu anlatan Muslim, “Eğer Türkiye DAİŞ karşı savaşan güçlerin yanında olacağını kabul ederse, biz PYD olarak Türkiye’nin bu imajdan kurtulması için yardım etmeye hazırız” dedi.

YPG’NİN İLERLEYİŞİ SÜRÜYOR

Kobanê’de şu anda son durum nedir?

Çatışmalar devam ediyor. İnisiyatif şu anda YPG’nin elinde. Koalisyon güçlerinin havadan saldırısının yanı sıra YPG ve peşmerge güçlerinin karadan verdiği mücadele ilerleyerek devam ediyor. YPG’nin şehir merkezinde ilerleyişi devam ederken aynı zamanda da Kobanê’nin köylerinde de ilerlemiş durumda. İlerleme ile birlikte yapılan eylemlerde çeteler büyük kayıplar veriyor.

ADETA İNTİHARA SÜRÜKLENİYORLAR

O zaman çeteler büyük bir yenilgi içerisinde diyebilir miyiz?

DAİŞ büyük kayıplar vermesine rağmen bütün güçlerini Kobanê’ye sürmeye devam ediyor. Bunların mantığında bir yenilgi bilinci yok, çünkü bunlar adata intihara sürüklenmek için savaşmaya geliyorlar. Ölünce cennete gideceğine inanan bir yapıları olduğundan kaynaklı onlar için yenilginin bir önemi yok. 

KOBANÊ ÖZGÜRLEŞMİŞTİR

Kobanê ne zaman tam anlamıyla özgürlüğüne kavuşmuştur diyeceğiz?

Kobanê gelinen aşamada zaten özgürleşmiştir. Ama tam anlamıyla çetelerden temizlenmesi zaman alacaktır. Çünkü bu bölgede çok sayıda Arap köyleri var bu köylerde yaşayanların birçoğu DAİŞ ile birlikte hareket etmiş ölmüş veya öldürmüşlerdir. Tüm bunlar ve diğer bazı etkenler dikkate alındığında çetelerin tamamen bu bölgeden temizlenmesi zaman alacaktır diye düşünüyorum.

EFRÎN TEHLİKE ALTINDA DEĞİL

Efrîn’e yönelik bir tehdit söz konusu mu?

Efrîn öyle denildiği gibi bir tehlike altında değil. Efrîn hem coğrafi olarak hem de askeri olarak çok farklı bir durumda. Efrîn sınırlarına dayanan bir tehlike söz konusu değil orada YPG’nin büyük bir gücü var ve oluşabilecek bir tehdide karşı hazırlıklı durumda. 

TÜRKİYE KÖŞEYE SIKIŞMIŞ DURUMDA

Gelinen aşamada Türkiye’nin siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kobanê direnişinin gelişmesiyle birlikte Türkiye’nin çetelere verdiği destek tüm çıplaklığıyla açığa çıkmıştır. Açığa çıkan bu destekle birlikte Türkiye köseye sıkışmıştır. Tüm dünya DAİŞ’e karşı mücadele edecek düzeye gelirken Türkiye çetelere karşı tavrını net olarak hala ortaya koymamıştır. Utangaç bir siyaset tarzıyla biz de DAİŞ’e karşıyız demekle olmuyor. Tüm dünya tarafından simdi çok daha iyi biliniyor ki Türkiye DAIS’i destekliyor, bu tutumundan vazgeçmeyip çetelere karşı tavrını net bir şekilde ortaya koymadıkça Türkiye’nin uluslararası siyaseti zedelenmeye devam edecektir.

TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

PYD’nin Türkiye ile görüşmesi söz konusu mu?

Yaşanan onca şeye rağmen biz Türkiye karşı kapıları kapatmış değiliz.  Görüşmek için elimiz hala havadadır. Türkiye’nin dünyaya karşı çizdiği imajdan kurtulması için Türkiye’ye yârdim etmek istiyoruz. Bu imajdan kurtulması için DAIS’e karşı savaşan güçlerin yanında yer almaşı gerekiyor. Ben 4 Ekim’de oradaydım eğer gerçekten bizlere karşı verdikleri sözleri yerine getirmiş olsalardı durum tamamen değişebilirdi. Umarım yakın bir zamanda DAIS’e karşı net bir tutum sergileyip bu imajdan kurtulurlar.

GÖÇMENLER TÜRKİYE’NİN MERHAMETİNE BIRAKILMAMIŞTIR

Sınırı geçen Kobanê halkına yönelik Türkiye’nin tutumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunu herkes iyi bilsin oraya giden göçmenler hiçbir zaman Türkiye’nin merhametine bırakılmamıştır. Kimse bunun üzerinden siyaset yapmasın. Bu insanların birçoğu o bölgede yaşayan akrabalarının yanındadır ve tehlike tam anlamıyla ortadan kalktıktan sonra geriye döneceklerdir. Türkiye’nin dediği gibi değil oraya gecen göçmenlerin çok az bir kısmı Türkiye’nin yardımını görüyor. Buna rağmen Türkiye’nin bu insanlara karşı tavrı hem orada yaşayan göçmenleri hem de o bölgede yaşayan kendi vatandaşını çok incitmiştir. Siniri geçmek zorunda kalan insanların ihtiyaçları ilk günden beridir Kürt halkı, kurumları ve onların dostları tarafından ihtiyaçları sağlanıyor.

Uluslararası alanda gelişmeler hangi boyutta?

Özellikle Kobanè direnişiyle birlikte yapılan diplomatik temaslar sonucunda uluslararası alanda önemli gelişmeler yaşanıyor, tüm dünyanın gözü kulağı Rojava ve Kobanê’ye dönmüş durumda. Hem halklar hem de devletler nasıl yardım edebilirim arayışı içerisindedir. Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının dışında uluslararası alanda olacak gelişmeler yakın zamanda daha gözle görülür hal alıp pratikleşecek hala gelecektir.

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2014, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER