Kriz Merkezi : 356 kişi özgürlüğünden mahrum bırakıldı

1 Mayıs Kriz Merkezi, 1 Mayıs’ta uygulanan Taksim yasağı sonucu 356 kişinin yakalama, gözaltı, polis araçlarında ve gayri resmi mekanlarda tutulma ile kayıtsız bir şekilde bırakılma gibi yollarla özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını açıkladı.

Kriz Merkezi : 356 kişi özgürlüğünden mahrum bırakıldı

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nın yasaklanması nedeniyle oluşabilecek hak ihlallerinin tespiti ve takibi için ÇAG, ÇHD, ÖHD, Birleşik Haziran Hareketi hukukçuları, İHD, TOHAV, KAV, Kartal Hukukçular Derneği, Hukukta Sol Tavır Derneği, ÖDAV tarafından kurulan 1 Mayıs Kriz Merkezi, İstanbul’da yasaklı 1 Mayıs’ın bilançosunu açıkladı.

Avukatlar, adına basın açıklamasını avukat İlknur Alcan yaptı.

Taksim yasağını hukuka aykırılığının gerek AHİM gerekse de İstanbul Ceza Mahkemelerinin kararı ile kanıtlandığını ifade eden Alcan, bu gayri meşru ve hukuksuz yasak sonucu gün için de İstanbul’da yaşanan polis müdahalelerinde 356 kişinin yakalama, gözaltı, polis araçlarında ve gayri resmi mekanlarda tutulma ve kayıtsız bir şekilde bırakılma gibi yollarla özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Tüm hukuksuzluklara müdahale eden kriz masasında görevli avukatların polis merkezlerine gidişlerinin de polis barikatları vasıtası ile engellendiğini belirten Alcan, İstanbul Barosu’nun bulunduğu sokaktan avukatların giriş çıkışlarının zorlaştırılmak istendiğini, avukatların görev yerlerinde polisin darbına maruz kaldıklarını söyledi.

Gözaltına alınan kişilerin çoğunun götürüldüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde de avukatlara dönük polisin bu tavrının devam ettiğini belirten Alcan, tüm bu hukuksuzlukların ortadan kaldırılması için verdikleri dilekçelerin de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işleme alınmadığını belirtti.

Alcan “Haksızlığa ve hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz. Taksim 1 Mayıs alanıdır. 1 Mayıs er ya da geç yeniden Taksim’de kutlanacaktır. İşçi sınıfının faşizmin barikatlarındaki hak arama hakkını, meşru direnme hakkını selamlıyoruz. Tüm bu baskıları dayanışma ile aşacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2015, 23:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER