Küresel Barış Endeksi: Türkiye 152'inci, İzlanda birinci sırada

Düşünce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün 2019 Küresel Barış Endeksi'nde, Türkiye üç sıra gerileyerek 163 ülke arasında 152'inci sırada yer aldı. Birinci sırada ise İzlanda var.

Küresel Barış Endeksi: Türkiye 152'inci, İzlanda birinci sırada
Merkezi Avustralya’nın Sydney kentinde olan düşünce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün açıkladığı 2019 Küresel Barış Endeksi’nde, Türkiye üç sıra gerileyerek 163 ülke arasında 152’inci sırada yer aldı. Türkiye geçen yıl da üç basamak gerileyip 149. sıraya inmişti. Birinci sırada ise İzlanda yer aldı.

Raporda, Türkiye dışındaki Avrupa ülkelerinin çoğunda, siyasi tutuklamalar, gözaltında kayıplar ve işkencenin de dahil olduğu “siyasi terör” seviyesinin düşük olduğu ifade edildi. Türkiye’de geçen yıla kıyasla “terör etkisinin” azaldığı kaydedildi. Ancak Türkiye, Avrupa’da bu kategoride en yüksek puana sahip ülke konumunda.

Raporda Türkiye’de çatışma nedenli iç göçün azaldığı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan önemli miktarda göçün sürdüğü, şiddetin ekonomik maliyetinin milli gelirin yüzde 10’una ve kişi başına 2650 dolara denk düştüğü belirtildi.

Küresel Barış Endeksi’nin ilk sıralarında ise Avrupa ülkeleri yer almaya devam ediyor. Listenin ilk 25 sırasındaki ülkelerin 17’si Avrupa’da. Raporda, Avrupa’daki 36 ülkenin 22’sinin geçen yıla kıyasla daha barışçıl hale geldiği kaydediliyor. Ancak rapora göre dünya 10 yıl öncesine kıyasla bugün daha az barışçıl. Barış bakımından en fazla gelişme gösteren beş ülke Ukrayna, Sudan, Mısır, Kuzey Makedonya ve Ruanda.

Küresel Barış Endeksi’nde öne çıkan ana göstergeler şunlar:

  • Dünyada ortalama barış seviyesi bakımından son beş yılda ilk kez hafif bir ilerleme kaydedildi.
  • Son 10 yılda ortalama küresel barış seviyesinde yüzde 3,78 kötüleşme oldu.
  • 2008’den bu yana, barış endeksinin en altında yer alan 25 ülkede yüzde 11 kötüleşme, en üstteki 25 ülkede ortalama yüzde 1,8 iyileşme kaydedildi.72 ülkenin askeri harcamalarının milli gelirdeki paylarında düşüş oldu.Orta Doğu ve Kuzey Afrika dünyanın en az barışçıl bölgeleri olmaya devam ediyor.
  • 2018 yılında şiddet olaylarının küresel ekonomik etkisi 14,1 trilyon dolar oldu. Bu rakam, dünya milli gelir toplamının yüzde 11,2’sine ve kişi başına 1853 dolara denk düşüyor.
  • Endekse göre küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği; çatışmalara yol açarak veya insanların yaşamını, güvenliğini ve geçim kaynaklarını etkileyip bu çatışmaların daha da yoğunlaşmasına neden olarak dünya barışını olumsuz etkiliyor.
  • Dünyada 1 milyar insan, iklim değişikliğinin yol açtığı tehlikelere yüksek düzeyde maruz kalıyor ve bunların 400 milyonu barış seviyesinin zaten düşük olduğu ülkelerde yaşıyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2019, 23:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER