Kürkçü: İzmir'de Önyargı Duvarları Yıkıldı, En Az İki Vekil

HDP İzmir milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, İzmirlilerin en çok “AKP ile koalisyon yapar mısınız” türü sorular sorduğunu belirterek kişisel olarak AKP ile koalisyona karşı olduğunu ancak parti adına konuşamayacağını söyledi.

Kürkçü: İzmir'de Önyargı Duvarları Yıkıldı, En Az İki Vekil
Nilay VARDAR / BİANET

7 Haziran 2015 seçimlerine yaklaşırken bir grup gazeteciyle Ege seçim turundayız.* Turun ilk durağında, İzmir’de ilk görüşmemizi İzmir Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir 1. bölge 1. sıra adayı Ertuğrul Kürkçü ile gerçekleştirdik. 

Bizi HDP’nin Basmane’deki il binasında karşılayan Kürkçü, İzmirlilerin HDP’ye bakışından koalisyon tartışmalarına kadar gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Şahsen AKP ile koalisyona karşıyım

Kürkçü, İzmir’de önyargı duvarlarının yıkıldığını belirterek en az iki vekil çıkaracaklarını bunun 4’e kadar yükselebileceğini söyledi. Kürkçü, İzmirlilerin en çok “AKP ile koalisyon yapar mısınız” türü sorular sorduğunu belirterek kişisel olarak AKP ile koalisyona karşı olduğunu  ancak parti adına konuşamayacağını söyledi. 

“Koalisyon AKP’nin de korktuğu gibi ciddi bir soru haline geldi. Ben şahsen herhangi bir koalisyonda yer almamızı istemiyorum. Ama bu partinin görüşü değil. AKP’nin mevcut politikalarında herhangi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Halka karşı girişeceği şiddetin sorumluluğuna ortak olmak gözümde kabus gibi… Yani AKP ile koalisyon kurmayalım, kurmamalıyız. Parti içinde başka düşünen olabilir, olmayabilir, bilemiyorum, henüz bir merkez kararı yok. 

"Öte yandan bence sistemin beklediği seçenek, sermayenin, TÜSİAD’ın da istediği AKP, CHP koalisyonudur, Avrupa hükümetleri de bunu istiyor. İşlerin tıkırında gitmesini istiyorlar çünkü. Asıl bu koalisyon sorusu Kılıçdaroğlu’na sorulmalı. Biz 2019 seçiminde iktidar olmak istiyorsak hiçbir sermaye hükümetinin sorumluluğuna ortak olmamalıyız.”

İzmir milliyetçi cenneti değil

Kürkçü’nün konuşmasından satır başları şöyle:

HDP 187 bin oy almıştı

İzmir’de 2011 seçiminde 26 milletvekili çıkardı. 11’i AKP, 13’ü CHP, 2’si MHP’den. CHP yüzde 43,68, AKP yüzde 36,67, MHP yüzde 11,28 oy aldı. 

Cumburbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 58,66 ile 1,382,320 oy,

Tayyip Erdoğan yüzde 33,38 ile 786547 oy,

Selahattin Demirtaş yüzde 7,95 ile 187405 oy almıştı. 

* İzmir’in bir milliyetçilik cenneti olduğu tamamen bir milliyetçi palavrası. Sadece Kürtlerin yoğun olduğu yerlerde değil, Alsancak, Konak, Kordon’da da dolaşıyorum. Nispeten bu tür kaygılar çok ama başka her şeyi yok edecek ölçüde değil. İnsanların giderek artan şekilde çoğul kimliği içine sindiren bir politikaya ihityacı olduğunu gördük. Bu benim için çok önemli bir sonuç.

* Bir yılda İzmir’in ruh halinde büyük bir değişiklik var. Yerel seçimlerden bu yana HDP'ye yönelik saldırganlık ve dışlamada ciddi bir kırılma var. Ayrıca her yerde çok yüksek hüsnü kabul görüyoruz. Bize oy vermeyecekler tarafından da hoş karşılanıyoruz ve izlemeye değer bulunuyoruz.

* Yol üstünde bir benzincide bir aile yolumuzu çevirdi, subay oğlu çatışmada ölmüş. “Biz anladık ki en iyisi çatışmamak, size saygı duyuyoruz, Demirtaş’ı çok seviyoruz” dediler. İşte bunu değerlendirmemiz lazım. HDP çalışmalarına şu ana kadar yurttaşlar tarafından hiçbir ciddi engel olmadı. Seçim büro ve bayraklarına saldırılar oldu ama Türkiye’deki genel eğilime bakarsak devede kulak sayabiliriz.

Hüsnü kabul görüyoruz ama hepsi oya dönmeyebilir

* Üstelik Ticaret Odası’ndan tutun, Belediye Başkanı’na, sendika yöneticileri, Alevi dernekleri, çok dinine bağlı cami cemaatine kadar hepsiyle görüştük. Genel olarak insanların HDP’yi kendi hayatları bakımından bir fırsat ve yenilenme kaynağı olarak gördüklerini anlamak çok cesaret arttırıcı. 

* Tabii bütün bunların otomatik olarak oy vermeye tercüme olacağından o kadar emin değilim. Bize sorulan sorulara bakınca hala havada şu tereddüt asılı: Aslında AKP’yi HDP’ye oy vermeden de geriletmek mümkün mü, mümkünse neden verelim, HDP ile AKP bir koalisyon kurar mı, kurmaz mı vb. Bazı seçmen grupları için ise HDP ne yapsa AKP’ye yarıyor paranoyası var. 

* Esasen kadın ve gençlerin sorusu, hayat tarzına, varolma, politik tercihlerine yönelik bir zorbalık, Tayyip Erdoğan’ın sultanlığı karşısında HDP gerçek bir savunma ve seçenek midir? Bu sorunun cevabı giderek onlar nezdinden netleşti. 

* Bizim için de çok şaşırtıcı, nereye gidersek gidelim, her 10 insandan beşi çok olumlu ve HDP’ye oy vermeyi düşüneceklerini görüyoruz. Ya biz yanlış yerlerde geziyoruz ya da hakikaten böyle. 

İki vekil alıyoruz fazla da olabilir

* 95’ten bu yana Kürt halkının partileriyle beraber pek çok seçim kampanyası sürdürdüm. En avantajlı girdiğmiz seçim dönemi budur. Yıkmamız gereken önyargı duvarlarının bazıları yıkılmış durumda. 

* Oyumuzu iki kat arttırabiliriz. 1 milyona yakın Kürt nüfus var, 600-700 bini seçmen. Şu ana kadar 200 bin oyu aldık. Kürt seçmen AKP’yi artık terk ediyor yüzünü döneceği parti HDP, genç seçmenler ve CHP’ye emanet oy verenler de oylarını HDP’ye çevirecekler. 

* Partinin iki katı oy hedefi var. Bu durumda en az iki vekil almış oluyoruz. Bütün anketler de onu gösteriyor. Bir önceki seçimdeki oyun gerisine düşmemek önemli. Dört vekile kadar çıkabilir. 

* Ama İzmir’de amaç sadec HDP’ye oy çıkartmak değil, İzmir’den Türkiye çapındaki oya katkıda bulunmak. İstanbul, izmir, Adana, Mersin, Antep, Antalya, Bursa ve Ankara’da oyların hissedilir şekilde yükselmesi baraj için çok önemli. 

İzmir'de sık sorulan beş soru

HDP İzmir’e özel sıkça sorulan beş soru ve yanıtla ilgili broşür hazırlamış. Yanıtlar kısaca şöyle:

1-) HDP Tayyip Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemini destekleyecek mi? Bu konuda pazarlık var mı?

Seni başkan yaptırmayacağız. 

2-) Hem AKP’ye muhalif olduğunuzu söylüyorsunuz, hem de çözüm süreci için AKP hükümetiyle masaya oturuyorsunuz. Bu ikisi nasıl bağdaşıyor. 

Hükümette CHP olsaydık onunla görüşürdük. 

3-)HDP sadece Kürtlerin haklarını savunmuyor mu? Neye dayanarak Türkiye partisi olduğunuzu iddia ediyorsunuz? 

HDP Türkiye partisi, gücünü Türkiye toplumunun çoğulcu dokusundan alıyor ve her yurttaşın eşit ölçüde saygıdeğer olduğuna inanıyor. 

4-)Demokratik özerklik dediğiniz şey tam olarak nedir? Bunun bir bölücülük projesi olduğu söyleniyor.

Konak tünelleri ve İnciraltı bölgesinin planlanması gibi konularda söz hakkının İzmirlilere ait olmasıdır. 

5-)HDP kadınların özgürlüğü konusunda ne kadar samimi? 

HDP kadınlar adına konuşmıyor, HDP’de kadınlar konuşuyor. 

İzmir adayları

HDP 1. BÖLGE

Ertuğrul Kürkçü

Ferhan Ademhan

Pınar Aydınlar

Mustafa Yalçıner

Ayşe Erkek

Bahattin Canbeyli

Ahmet Önerge

Hülya Gülgör

Melike Arı

Bayram Ercan

Ülkü Yalçınkaya

Ayşe Fırtına Özen

Kamil Ağaoğlu

İZMİR  2. BÖLGE

Müslüm Doğan

Eylem Yıldız

Zeki Gül

Pınar Türk

İbrahim Akın

Semra Uzunok

Berrin Esin Kaya

Süleyman Gündüz

Dilek Bakış

Özer Akdemir

Sinan Uğur

Ş. Baba Aktaş

Hamdi Öztürk

CHP 1. BÖLGE

Selin Sayek Böke

Musa Çam

Ahmet Tuncay Özkan

Tacettin Bayır

Özcan Purçu

Ali Yiğit

Murat Bakan

Muhsin Kurt

Ali Hıdır

Ednan Arslan

Sabri Ergül

Sevda Erdan Kılıç

Turgay Bozoğlu

İZMİR 2. BÖLGE

Zeynep Altıok

Kemal Kılıçdaroğlu

Zekeriya Temizel

Mustafa Ali Balbay

Aytun Çıray

Atila Sertel

Kamil Okyay Sındır

Ali Engin

Hüseyin Sezer

Ülkümen Rodoplu

Ali Kemal Elitaş

Taha Okan

Nurgül Uçar Aktuğ

AKP 1. BÖLGE

Veysel Eroğlu

Fatma Seniha Nükhet

Cemil Şeboy

Hüseyin Kocabıyık

Ozan Ceyhun

Necip Nasır

Cemal Bekle

Mahmut Atilla Kaya

Bediha Türkyılmaz

Talip Uzun

Kazım Erten

Ömer Sertbaş

Gürbüz Akbulut

İZMİR 2. BÖLGE

M. İbrahim Turhan

Nesrin Ulema

Hamza Dağ

Kerem Ali Sürekli

Durmuş Boztuğ

Mehmet Bayındır

Savcı Sayan

Neşe Gürçay

Tansu Kaya

Bilal Kırkpınar

Esra Aladağ

Ali Hadim

Müjde Çelik

MHP 1. BÖLGE

Oktay Vural     

Aslan Savaşan

Senem Kılıç   

Recep Kök

Salahattin Şahin         

Figen Tosunor 

Ali Onar   

Halit Dalgıç       

Hasan Zerek      

Naci Düz   

Doğan Varol     

H. Gürkan Seçkiner     

Lütfi Kılıç

A. Kenan Tanrıkulu       

İZMİR 2. BÖLGE

Murat Koç

S. Neslihan Çelik 

Murat Taşer      

Yalçın Koçyiğit 

Hatice Bölük      

Serdar Mersin  

M. Salih Kadıoğlu        

Taşkın Işık

Recep Akan        

Suavi Tuncay 

Nuri Çiftçi

Tahsin Kaya

* Bu gezi P24 koordinatörlüğünde gerçekleşti.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2015, 19:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER