Kürtçe okullar kapatıldı

Amed'de Pazartesi günü mühürlenen ancak halk tarafından bugün yeniden açılan Ferzad Kemanger İlkokulu'na saldırıda bulunan polis, ikinci kez okulu mühürledi.

Kürtçe okullar kapatıldı
Amed'de Pazartesi günü mühürlenen ancak halk tarafından bugün yeniden açılan Ferzad Kemanger İlkokulu'na müdahalede bulunan polis, ikinci kez okulu mühürledi. Polisle kent sakinleri arasında çatışmalar yaşandı. Yüksekova ve Cizre'deki okullar da kapatıldı.


Kürtçe eğitimi reddeden Türk makamlarının 15 Eylül günü okula vurduğu mührün bugün halk tarafından sökülerek Kürtçe eğitime başlanması üzerine, polis yeniden müdahalede bulundu. Önce bir süre okul dışında bekleyen polisler, okul bahçesine girdi.

Bunun üzerine okulun önünde okul içinde ve bahçesinde bulunan öğrenciler, velileri ve seçilmişler, okulun önünde "canlı kalkan" oldular.

Polis yetkilileri ile görüşen eylemciler, polisin çekilmesini istedi. Görüşmeler sonuç vermeyince, polis aralarında yaşlı kadınların da olduğu halka cop kullanarak saldırdı.  

Polis anadilde eğitimi savunanlara yönelik yoğun gaz bombası ve tazyikli su da kullandı.  Yaşlı kadınlar gaz ve tazyikli sudan etkilenirken, polis saldırıyı görüntüleyen basın mensuplarına da tazyikli su sıktı.

Polis zor kullanarak okula girdi ve kapıyı mühürledi. Yerel saatle 20.30 sıralarında okul çevresi ve ara sokaklardaki çatışmalar sürüyordu.

Kürtçe eğitim talebi, Kürt sorununun demokratik çözümündeki temel talepler arasında yer alıyor. Hükümet bugüne Kürtlerin bu talebini karşılayacak bir adım atmadı.

TZP Kurdi, Eğitim Destek Evi ve Eğitim Sen'in, pilot bölge olarak seçtiği 3 kentte Kürtçe eğitimin temellerini atma kararı ardından,  üç ilçede 300 öğrenciyle bu yıl 15 Eylül'de Kürtçe eğitime start verildi. Okullar için Amed'in Bağlar, Hakkari'nin Yüksekova ve Şırnak'ın Cizre ilçeleri pilot bölge olarak seçildi.

CİZRE VE YÜKSEKOVA'DAKİ OKULLAR DA KAPATILDI

15 Eylül günü Amed'de "Dibistana Seretayî ya Ferzad Kemanger" (Ferzad Kemanger İlkokulu), Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ise Dibistana Seretayî ya Dayika Uveyş (Üveyş Ana İlköğretim Okulu), Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise Bêrîvan İlköğretim Okulu açıldı.

Yüksekova'daki okul da bu sabah Valilik kararıyla kapatıldı.  Okula gelen polisler, "Söz konusu, sözde eğitim kurumu Hakkari Valiliği'nin 15.09.2014 tarihli 2512 sayılı oluruyla MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 5'inci maddenin 4'üncü fıkrası ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9/C maddesi hükümlerinin uyarınca faaliyetten men edilmiştir" diyerek mühür vurdu.

Benzer şekilde Berivan İlkokulu bugün saat 05.00 sıralarında polis tarafından Şırnak Valiliği'nin aldığı karar gerekçe gösterilerek kapatıldı.

Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okulların mühürlenmesi KURDİ-DER üyeleri tarafından İzmir ve Antalya'da protesto edildi. Şırnak'ta ise yüzlerce çocuğa Kürtçe ders verildi.

Gün içinde bir açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Ben kendi kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' derseniz, burada hukuk devleti olmaz. Hepimiz hukuk devletine sahip çıkıyorsak, o zaman hukukun kurallarına da uymamız lazım" diyerek kapatmaları gerekçelendirdi.

KCK: BU SALDIRI GELECEĞİ KARARTMAYI AMAÇLAMAKTADIR

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı da okulların kapatılması üzerine bugün yaptığı bir açıklamada," Bu saldırı, Kürt çocuklarını dolayısıyla Kürt ulusal varlığının geleceğini karartmayı amaçlamaktadır. Bu saldırı AKP hükümetinin Kürt ulusal varlığına karşı bir soykırım uygulamasıdır. Soykırım da, insanlığa karşı işlenmiş suçların en büyüğüdür" dedi.

KCK şu çağrıda bulundu: "Halkımız anadiline sahip çıkma temelinde, başta Amed halkı olmak üzere, tüm Kürdistan halkı ve dostları, Ferzad Kemanger ve diğer Kürtçe okullara yapılan saldırı karşısında, kendi yaptıkları okulları sahiplenerek açmaya, savunmaya ve başlatılan sömürgeci eğitimi boykot eylemini derinleştirerek yükseltmeye çağırıyoruz.”  

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2014, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER