Maraş depremi dünya basınında: '12 saat geçmeden 2. deprem'

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve Türkiye ile Suriye’nin yanı sıra Irak, Mısır, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs’ta da hissedilen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler dünya basınına da yansıdı.

Maraş depremi dünya basınında: '12 saat geçmeden 2. deprem'

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde bu sabah meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem ile bugün 13.24'te Maraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7,6'lık deprem dünya basınında da geniş yer buldu.

ABD'nin The New York Times gazetesi, manşetten duyurduğu haberinde, bugün Türkiye saatiyle 14.00 itibariyle, Türkiye ve Suriye'de deprem nedeniyle en az bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) açıklaması uyarınca depremin büyüklüğünü 7,8 olarak duyuran gazete, sarsıntının Suriye, İsrail ve Lübnan ile birlikte dört ülkede hissedildiğine dikkat çekti

ABD'nin The Wall Street Journal gazetesi de bugün yaşanan depremde Türkiye ve Suriye'de bin 300'ün üzerinde kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Depremin geniş bir coğrafyada hissedildiğini ve ilk depremin ardından pek çok artçı çok yaşandığını belirten gazete, depremin Türkiye'de son on yıllarda yaşanan en kötü depremi olduğuna dikkat çekti.

"Çok tehlikeli" fay hattı üzerinde

İngiltere'nin The Guardian gazetesi de Türkiye ve Suriye'de yüzlerce yurttaşın hayatını kaybettiği depreme geniş yer ayırdı.

Gazete, haberinde, ilk depremin üzerinden henüz 12 saat geçmeden ikinci bir deprem daha yaşandığını duyurdu.

Gazetenin aktardığına göre, Suriye devlet medyası da Maraş'ın Elbistan ilçesinde bugün öğle saatlerinde yaşanan 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin başkent Şam bölgesinde etkili olduğunu açıkladı.

İngiltere'nin BBC haber sitesi de Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paylaştığı son bilgilere atıfta bulunduğu haberinde, 912 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı.

Depremin Doğu Anadolu fay hattı olarak bilinen hat üzerinde yaşandığını ataran BBC, deprem bilimcilerin son 100 yıl içinde önemli bir hareket olmasa da bu fay hattını "çok tehlikeli" olarak nitelendirdiğine dikkat çekti.

Suriye'de en az 473 ölü

Fransa'nın France 24 haber sitesi, konuyla ilgili haberinde Türkiye ve Suriye'de yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini yazdı.

Depremin bu iki ülke dışında Mısır, Kıbrıs ve Irak'ta da hissedildiğini hatırlatan France 24, Suriye'nin SANA haber ajansına dayandırdığı haberinde, ülkede en az 473 kişinin öldüğünü aktardı.

Fransa'nın Le Monde gazetesi ise diğer yayın kuruluşlarına benzer şekilde büyüklüğünü 7,8 olarak duyurduğu depremin, Orta Doğu'da perşembe gününe (9 Şubat) kadar sürmesi beklenen kar yağışı ve şiddetli fırtına şartlarında meydana geldiğine dikkat çekti.

"İki oğlum göçük altında, onları bekliyorum"

Almanya'nın Die Tageszeitung gazetesi, deprem haberini okuyucularına "Bin 400'den fazla ölü: Yeni depremler" başlığıyla duyurdu.

Maraş'ın Elbistan ilçesinde yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin Suriye ve Lübnan'da da hissedildiğini kaydeden gazete, Suriye'deki ölü sayısını 547, yaralı sayısını en az bin 600 olarak açıkladı.

Almanya'nın Der Spiegel dergisi, haberi depremzedelerin ağzından bir cümleyle duyurdu: "İki oğlum göçük altında, onları bekliyorum."

Dergi, haberinde, depremin ardından İtalya'nın tsunami uyarısı yaptığını da hatırlatarak ölü sayısının bini geçtiğini yazdı.

40'tan fazla ülke yardım teklif etti

İsrail'in Haaretz haber sitesi, Türkiye ve Suriye'de etkili olan depremin İsrail'de de hissedildiğini hatırlattığı haberinde, ülkede deprem nedeniyle herhangi bir can kaybı, yaralanma ya da hasar rapor edilmediğini belirtti.

Gazetenin haberine göre, "Türkiye'nin talebi üzerine" İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, tıbbi yardım ve arama-kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye gitmesi talimatı verdi. Gazete, 40'tan fazla ülkenin Türkiye'ye yardım açıklamasında bulunduğunu kaydetti.

Yunanistan'ın Ekathimerini haber sitesi, depremi, "Erdoğan, ölü sayısının 912'ye yükseldiğini açıkladı" başlığıyla duyurdu. Erdoğan'ın açıklamalarını paylaşan gazete, Cumhurbaşkanı'nın sözlerine atıfla bugünkü depremin "1939'dan bu yana en büyük felaket" olduğunu yazdı.

Son olarak, Balkan Insight haber sitesi, Türkiye'nin güneyi ile Suriye'nin kuzeyini vuran depremin ardından göçük altında kalanları arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bilgisini paylaştı. Site, ölü sayısının artabileceği uyarısında da bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER