Maraş Valiliği Kobanêleri sınır dışı etti!

Çete saldırılarının ardından Maraş’a giden ve mevsimlik işçi olarak çalışan çoğunluğu yaşlı ve çocukların oluşturduğu Kobanêliler, gece yarısı Maraş Valiliği’nin talimatıyla polis zoruyla kentten çıkarıldı.

Maraş Valiliği Kobanêleri sınır dışı etti!
Çete saldırılarının ardından Maraş’a giden ve mevsimlik işçi olarak çalışan çoğunluğu yaşlı ve çocukların oluşturduğu Kobanêliler, gece yarısı Maraş Valiliği’nin talimatıyla polis zoruyla kentten çıkarıldı. Kaldığı barakaları basan polis kış ortasında kendi imkanlarıyla aldıkları yatakları dahi almasına izin vermeden 150 kişiyi önce sınır dışı etmek istedi ardından ise Suruç’a getirip sokak ortasında bıraktı.


Çetelerin saldırıları nedeniyle yaklaşık 3 ay önce Kobanê’ın Kasime, Kine ve Elecax köylerinden göç ederek, yakınlarının vasıtasıyla Maraş’a yerleşen 25 Kobanêli aile Valilik talimatıyla kentten atıldı. Polisler tarafından apar topar “Burası sizin yeriniz değil. Kalamazsınız” denilerek bir araca bindirilen 150 Kobanêli Suruç’a getirilip adeta esir gibi bırakıldı. Kobanêliler’in anlatımına göre maruz kaldıkları insanlık dışı uygulama şöyle gelişti: 90 gün önce DAİŞ çetecilerinin saldırısı üzerine köylerini terk eden 25 aile akrabalarının yardımı ile Maraş’a gitti. Maraş’ta adliye binasının yan tarafından inşaat halinde olan okulun içinde kalan çoğu çocuk yaklaşık 150 kişi, günlük 20 TL karşılığında, soğan, pamuk ve biber tarlalarında çalışarak, kazandıkları parayla çadır ve yatak ve soba aldı.

‘EŞYALARINI ALMALARINA İZİN YOK’

Yetkililerden hiçbir yardım almadan ayakta kalmaya çalışan ailelerin kaldığı derme çatma barakalar dün akşam saatlerinde polis tarafından basıldı. “Maraş Valiliği’nin talimatı var, burası sizin yeriniz değil, kalamazsınız. 5 dakika içinde kentten çıkacaksınız” denildi. Aileler, “Çok yağmur yağıyor. Sabah olsun toparlanır çıkarız” diyen Kobanêlilere tepki gösteren polis, çalışarak kendi imkanlarıyla aldıkları çadır ve diğer eşyaları almalarına izin vermeden kamyon ve dolmuşlara bindirerek, kentten çıkardı.

ÖNCE KAPIYA GÖTÜRDÜLER

Polis Kobanêlileri önce savaşın hala devam ettiği kente göndermek için Mürşitpınar Sınır Kapısı’na götürdü. Ardından ise Suruç’a getirerek, yardım deposu olarak kullanılan Belediye Garajı’nın önüne bırakıp gitti. Yağmur altında ıslanan Kobanêlilerin yardımına Suruç Belediyesi çalışanları ve DBP üyeleri koştu. Kobanêliler Suruç Belediyesi’nin Aligor’de bulunan taziye evine yerleştirilirken, yaşadıkları karşısında kadınlar göz yaşlarına hakim olmazken, çocuklar ise şaşkın bakışlar etrafına bakması dikkat çekti.

İKİ YAKADA DA ZULÜM GÖRÜYORLAR

Yaşadıklarına isyan eden 80 yaşındaki Kobaneli Done Ahmet, “5 dakika içerisinde toparlanmamızı istediler. Yarına kadar zaman istedik ama eşyalarımızı bile almamıza izin buraya getirdiler” dedi. Yaşadıkları çaresizlik karşısında göz yaşlarına hakim olamayan Ahmet, “Bizden ne istediler” diyerek, Kobanê’den DAİŞ’ın saldırıları nedeniyle çıktıkları, sınırın bu tarafında ise Türk devletinin zorbalığına maruz kaldıklarını dile getirdi.

‘ALDIĞIMIZ ÇADIRLARA EL KOYDULAR’

5 çocuğuyla birlikte Kobanê’den çıkan Makbule Ahmet ise yangından mal kaçırır gibi kendilerine zaman tanımadan polisler tarafından Maraş’tan çıkardığını, çalıştıkları yerden paralarını dahi alamadıklarını söyledi. Ahmet, “Polisler, etkililerin bizim çıkmamızı istediğini söylediler. Dillerini almıyorduk, onlar da bizi anlıyordu. Hemen çıkmamız söylediler ve çıkardılar” dedi. Kendi imkanlarıyla aldıkları çadırların polis baskısı nedeniyle almadan geldikleri aktaran Ahmet, “3 aya yakındır çalışıyorduk. Kazandığımız parayla çadır ve soba alabildik. Onları da almamıza devlet izin vermeden hemen bizi Maraş’tan çıkardı” dedi.

‘BUNA DUR DEMELİ’

Konuya ilişkin konuşan HDP Suruç İlçe Eş Başkanı İsmail Şahin, Maraş Valiliği’nin Kobanêlilere karşı insanlık dışı bir tutumun içerisine girdiğini, savaş mağduru Kobanêlilerin yerleştiği Maraş’ta hiçbir gerekçe belirtmeksizin çıkardığını aktardı. Şahin, Maraş Valiliği’nin Kobanêlileri önce sınır dışı etmek istediğini, Kobanê’nin tehlikeli olması nedeniyle ardından Suruç’a getirilerek yağmur altında ve çamur içinde bıraktıklarını dile getirdi. Şahin şunları söyledi: “Neden getirildikleri yönünde bizlere bir açıklama yapılmadı. Yetkiler konu ile ilgili her hangi bir açıklama yapmadı. Sadece Maraş’tan Valiliğin talimatı doğrultusundan çıkarıldıklarını öğrendik. Bu vahşete yetkililer dur demelidir. Bu akşam geçici olarak belediyeye ait taziye evine yerleştireceğiz. Yarın da kalabilecekleri yerleri için de kolları sıvayacağız.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2014, 19:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER