Maraş'ta sığınmacı kampı protestosuna müdahale

Maraş’ın Aşağı Terolar Köyü’nde sığınmacılar için yapılmak istenen konteyner kentine karşı direnenlere destek olmak için bölgeye giden HDK bileşenleri, Alevi dernekleri ve sanatçıların olduğu yüzlerce kişi polis ve jandarma engeliyle karşılaştı. Aşağı Terolar Cemevi önünde halka tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Pınar Aydınlar daha sonra serbest bırakıldı.

Maraş'ta sığınmacı kampı protestosuna müdahale

Maraş’ta merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Alevi köyü Aşağı Terolar (Sivricehüyük) mera alanı olarak kullandıkları bölgenin sığınmacılar için yapılmak istenen konteyner kentine karşı 25 Mart’tan bu yana eylem yapıyor.

Destek olmak için bölgeye giden Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, Alevi dernekleri ve sanatçıların olduğu yüzlerce kişi polis ve jandarma engeliyle karşılaştı.

Aşağı Terolar girişinde bölgeyi ablukaya alan polis ve askerler, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Besime Konca, HDP Parti Meclis (PM) Üyesi Pınar Aydınlar ve onlarca Alevi kuruluş temsilcisinin yer aldığı, yüzlerce kişinin bulunduğu otobüslerin bölgeye girmesine izin vermedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 7-8 Mayıs’ta bölgede gerçekleştirilecek nöbet eylemine çağrı yapmıştı.

Pınar Aydınlar sosyal medya hesabından, engelleme sonrası yürüyerek köye ulaşmaya çalıştıklarını ve Aşağı Terolar’a vardıktan sonra jandarma tarafından Döndü Göksungur ile gözaltına alındıklarını yazdı.

Aydınlar, Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Terolar’da yapılması planlanan sığınmacı kampına karşı 3 Nisan’da düzenlenen eylemde, askerin kullandığı gaz bombasından etkilenerek hastaneye kaldırılan ancak hayatını kaybeden Mor Ali Kabayel’in mezarını ziyaret etmişti.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, cemevi önünden kampın yapıldığı alana doğru yürüyüşe geçen kadınlara asker müdahale etti.

Aşağı Terolar ile kamp alanı arasında zırhlı araçlar ile barikat kuran asker engelini aşmak isteyen kadınlardan HDP PM Üyesi Pınar Aydınlar ve Maraş Yaşam Platformu Sözcüsü Döne Göksun gözaltına alındı.

Aydınlar ve Göksun’la birlikte 16 kişinin daha gözaltına alındığı belirtildi. Aydınlar daha sonra serbest bırakıldı.

Sendika.Org’un haberine göre ise, çok sayıda polis ve jandarma TOMA ve zırhlı araçlarla alana geldi ve oturma eylemi yapan halka saldırdı.

Haberde 10’dan fazla kişinin gözaltına alındığı, TOMA’nın halka tazyikli su ve biber gazı sıktığını, saldırının ardından direniş çadırlarını sökmeye gelen jandarmaya tepki olarak halkın çadırları ateşe verdiği belirtildi.

47 gündür devam ediyor

Alevi ve Sünni 16 köyün sakinleri Maraş’ta Suriyeliler için yapılacak konteyner kente, doğuracağı sosyal gerginlik yüzünden karşı çıkıyor.

Protestolar 22 Mart’tan beri yani 47 gündür devam ediyor.

Köylüler mülteci kampı yapılacak olan yerin meraları olduğunu, ve buraya yapılacak her yapıya karşı olduklarını söylüyorlar. Ayrıca 20 bin Suriyeli’nin ovaya getirilmesiyle ortaya Alevi-Sünni gerilimi çıkmasından tedirginler.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2016, 21:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER