Mayın temizlemede uzman bir heyet Kobani'de

Kanton merkezinin çetelerden temizlenmesi ardından DAIŞ çetelerince döşenen mayınlar bir çok sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açarken çağrılar üzerine Uluslararası Engelliler Örgütü (HANDİCAP) temsilcileri, bugün konuyu görüşmek üzere Kobani’ye geldi.

Mayın temizlemede uzman bir heyet Kobani'de
Kanton merkezinin çetelerden temizlenmesi ardından DAIŞ çetelerince döşenen mayınlar bir çok sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açarken çağrılar üzerine Uluslararası Engelliler Örgütü (HANDİCAP) temsilcileri, bugün konuyu görüşmek üzere Kobani’ye geldi.


Kobanê Kantonu’na saldıran DAİŞ çetelerinin kentten çıkartılması sonrası, çetelere yönelik sürdürülen operasyonlar devam ederken, kent merkezine ve köylere yavaş yavaş dönmeye başlayan halkın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikeyi mayınlar oluşturuyor. Geri çekilmek zorunda kalan çetelerin konumlandıkları arazi ve evlere döşedikleri ve sayıları binlerle ifade edilen tuzaklı bomba ve mayınların temizlenmesi için çalışmalarını yoğunlaştıran Kanton Hükümeti’nin daveti üzerine mayınlar konusunda çalışma yürüten Uluslararası Engelliler Örgütü (HANDİCAP) temsilcileri Kobanê Kantonu’na geldi.KOB-HATINA-SANDEYE-KARE-MAYINA-3

Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê’ye geçen HANDİCAP temsilcileri Ürdünlü Silêman Mihail, İsveç’ten Philippe Houliat ile Fransa’dan David Dominic’i sınır kapısında Kobani Kantonu Savunma Konseyi Başkanı İsmet Şêx Hesen, Belediyeler ve yerel yönetimler Konseyi başkan yardımcısı Nezmî Mihemed, kobani Sağlık Meclisi yöneticisi Hikmet Ehmed ile Kanton Yönetimi Basın Bürosundan Şêrzad Ebbas karşıladı.

Karşılamanın ardından HANDİCAP temsilcileri, Savunma Bakanı Şêx Hesen ile birlikte Demokratik Özerklik Merkezi’ne giderek burada Yürütme Meclisi Başkan Yardımcısı Xalid Berkel, Dışilişkiler Konseyi Başkanı Îbrahîm Kurdo, Enerji Konseyi Başkanı Mehmûd Ebdî, Ekonomi ve Ticaret Konseyi Başkanı Mehmûd Bozan ile yardımcısı Xelîl Şêx ilebir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Savunma konseyi Başkanı İsmet Şêx Hesen, heyetin gelişinden memnuniyetini dile getirerek basın aracılığıyla defalarca patlayıcı ve mayın konularında uzman ekiplerin bölgeye gelmeleri çağrısında bulunduklarını ifade etti. Şêx Hesen, tuzaklar ve mayınların patlaması sonucu bugüne kadar onlarca yurttaşın yaşamını yitirdiğini hatırlattı.KOB-HATINA-SANDEYE-KARE-MAYINA-4

Heyet adına konuşna Silêman Michael de mayın sorunlarını çözümleme yönetmeleri üzerine bilgi vererek kendilerini sıcak karşılayan Kanton yönetimine teşekkür etti. Kobani direnişinin tarihi olduğuna dikkat çeken Michael, bölgeye geldikten sonra burada yaşanan savaşın şiddetini bizzat gözlemleyebildiklerini ve bu koşullarda Kobanililerin çetelere karşı nasıl direndiklerine hayret ettiklerini söyledi.

Tüm güçleriyle bölge halkını mayınlardan korumak ve kendilerine yardımcıı olamk için çalışacaklarını belirten heyet üyeleri, Kanton yönetiminin gerekli gördüğü yerlerde mayın arama tarama faaliyetlerinde bulunarak tespit edilenlerin etkisiz kılınacağını ifade etti.

Michael, Kobani’de karşılaştıkları gerçek manzarayı uluslararası örgüt ve kurumlara, insanlığa duyurup aktaracaklarını ve buna karşılık direnişçi Kobani halkına yardımcı olmalarını isteyeceklerini de sözlerine ekledi.

Heyet üyelerinden birinin bugün geri dönmesi ve digger ikisinin de mayın tespiti ve temzileme işlemlerine başlamaları bekleniyor. 

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2015, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER