Meclis'teki Açlık Grevi Sona Erdi

HDP milletvekilleri tutuklu beş BDP’li milletvekili için Meclis’te yaptıkları açlık grevine son verdi. Ertuğrul Kürkçü milletvekili seçilen tutukluların derhal serbest bırakılacaklarına dair bir kanun değişikliğini imzaya açtıklarını söyledi.

Meclis'teki Açlık Grevi Sona Erdi
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel Meclis'te başlattıkları açlık grevine son verdi.

Greve başlarken Meclis’te bütçe görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini ve durumu yeniden değerlendireceklerini söylediklerini hatırlatan Kürkçü, bu kararı alırken Diyarbakır mahkemelerinde savcının tutuklu üç vekil hakkında olumlu bir mütalaayla tahliye talebinde bulunduğunu öğrendiklerini belirtti.

“Bu da bizim açımızdan hukuk mekanizmasının işlemesinde bir katkımız olduğunu bize düşündürttü. Hem zaman hem mekan dolayısıyla bu grevi sona erdirme gereğini duyduk.

“Öte yandan yeni başlayan bu yolsuzluk soruşturmasıyla ortaya çıkan yeni gündem de bizim Meclis’te değil, Meclis kapandıktan sonra sokakta olmamızı gerektiriyor.

“Bu açıdan da yüzümüzü sokağa dönüyoruz. Açlık grevini bitirdik.

“Bizim için halkın ve vekillerin hürriyeti de halkın kaynakları da aynı derecede önemli, her ikisine de, soyguna karşı da zulme ve baskıya karşı da mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kanun değişikliği

Kürkçü dört partinin imzasına açtıkları bir kanun değişikliği teklifi olduğunu da belirtti.

“Milletvekili seçilen tutukluların derhal serbest bırakılacaklarına dair bir hüküm eklenmesini istiyoruz. Bu değişiklik önergesini daha önce de vermiştik ancak kabul görmemişti.

“Ama şimdi yargıçların bu açıdan takdir haklarını sona erdirecek olan daha kesin bir hüküm gerekliliği konusunda AKP’den de olumlu sinyaller geliyor, bu kanun tasarımızın yeniden değerlendirilmesine rıza göstereceğiz. Ama gerçekleşmesi ancak Meclis yeniden açıldıktan sonra olacak.”

Grev amacına ulaştı

Kürkçü grev esnasında geniş bir destek gördüklerini ve konunun Meclis’in gündemine geldiğini de söyledi.

“Bu süre içinde geniş bir destek gördük, yaygın medyanın gündemine birinci sıradan girmedi ama gündemde kaldı, Meclis’in gündemine geldi.

“Burada söz alan bütün vekiller ister bizim sözlerimize yanıt olarak olsun, ister talebin yanına geçerek olsun bu haksız tutukluluk üzerine söz aldılar, dolayısıyla bütçe müzakerelerini bir şekilde yönlendirmiş olduk.

"Halkların Demokratik Partisi bileşenlerimiz Türkiye’nin her yanında hareket halindeler. Bu boyutuyla grev kendi amaçlarına ulaştı.” / Bianet

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2013, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER