Mehmet Ayvalıtaş davasına sanık ilk kez katıldı

Gezi Direnişi sırasında Ümraniye’deki eylem sırasında bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın bugün görülen duruşmasına tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ilk kez katıldı.

Mehmet Ayvalıtaş davasına sanık ilk kez katıldı

Gezi Direnişi eylemlerinde, İstanbul Ümraniye’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde eylemcilerin içine hızla giren aracın çarpması sonucu 19 yaşında hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın öldürülmesiyle ilgili açılan davanın duruşması bugün Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde görülüyor.

Yoğun güvenlik önleminin alındığı davada Ayvalıtaş’ın sınırlı sayıda yakını duruşmaya alındı.

Duruşmaya “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş ve avukatı katıldı. Tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ise ilk kez mahkemeye katıldı.

Duruşma, mahkeme heyetinin MOBESE görüntülerinin montaj olmadığının ifade edildiği adli tıp raporunu okumasıyla başladı.

Davada konuşan tanık Mustafa Aydın, olayın kasıtlı bir cinayet olduğunu belirterek “Yağışsız hava ve araçların dörtlüleri yakarak insanların gürültü çıkarmasına rağmen, bilinçli olarak çocuklara çarpıp araçlarının altına aldılar” diye konuştu.

Sanıkların hız yapmadıklarını ve olay anında yağmur olduğunu söylemeleri üzerine mahkeme salonundan, “Yalan söylüyorsunuz” sesleri yükseldi.

Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ömer Kavilli, sanık Aktaş’ın mahkemeye keyfi katılım yaptığını belirterek, bundan sonra sorgulanarak getirilmesini istedi. Kavilli, olay yerinde keşif yapılması talepleriyle bilirkişi heyetinin belirlenmesini istedi.

Mahkeme kararını vermek üzere duruşmaya ara verdi.

Ne olmuştu?

Mehmet Ayvalıtaş Gezi Direnişi eylemlerinde, İstanbul Ümraniye’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde 2 Haziran 2013 gecesi saat 22:00 sularında TEM yolunu kapatan grubun içindeydi. Eylemcilerin içine hızla giren aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındaydı.

Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti. Aynı olayda, Ayvalıtaş’ın yeğeni S.K. de yaralandı. Lise öğrencisi S.K 20 gün yoğun bakımda kaldı.

Ayvalıtaş’ın ölümüyle ilgili Cumhuriyet Savcısı Müfit Büyükçolpan’ın hazırladığı iddianame İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.

İddianame hazırlanmadan önce olay yerinde tanıklarla birlikte keşif yapılmadı. İddianamede MOBESE kayıtlarına yer verilmedi.

Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü, olayın olduğu yer ve civarındaki MOBESE’lere yansıyan bir görüntü olmadığını bildirdi.

Sanıklar tutuklanmadı.

Savcı Büyükçolpan, sanıkların çok hızlı araç kullanmaları ve takip mesafesini kısa tutmaları nedeniyle ani durulması gereken kaza anında duramadıklarını belirtti.

Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Demirbaş ile Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş tedavi gördüğü Göztepe SSK Hastanesi’nde 13 Aralık 2013’te hayatını kaybetti.

Ayvalıtaş davasının ilk duruşması 21 Kasım 2013’te görüldü.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER