Müslim: Rojava'daki sistem AB'den de başarılı

Hollanda’nın Lahey kentine bağlı Rijswijk kasabasında Ortadoğu ve Suriye’deki son gelişmelerin değerlendirildiği bir panel düzenlendi.

Müslim: Rojava'daki sistem AB'den de başarılı
Hollanda’nın Lahey kentine bağlı Rijswijk kasabasında Ortadoğu ve Suriye’deki son gelişmelerin değerlendirildiği bir panel düzenlendi. Panele PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile YNK Politbüro Sorumlusu Mele Baxtiyar’ın konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Rojava’da inşa edilen kanton sistemini anlattı. YNK Politbüro sorumlusu Mele Baxtiyar ise, Kürt halkının artık Ortadoğu’da inkar edilemeyecek bir güç haline geldiğini söyledi.


Hollanda’nın Lahey kentine bağlı Rijswijk kasabasında PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile YNK Politbüro sorumlu Mele Baxtiyar’ın katılımı ile Ortadoğu ve Suriye’deki son gelişmelerin değerlendirildiği bir panel yapıldı. Yoğun katılımın olduğu panelin ilk yarısı Müslim ve Baxtiyar’ın konuşmaları, ikinci yarısı ise soru cevap biçiminde geçti.

İlk konuşmayı PYD Eşbaşkanı Salih Müslim yaptı. Rojava’daki kanton sistemini anlatan Müslim, “Yirminci yüzyılda Ortadoğu’nun sınırları çizildiğinde Kürtler yok sayıldı ve dört parçaya bölündüler. Şu anda ise Kürtler direnişi ile halklar baharında Ortadoğu’da demokrasiye öncülük edecek aşamaya gelmişlerdir. Kürt halkı bugün tarihte hiç olmadığı kadar birlik ve bir ulustur” diye konuştu.

Rojava sisteminin bir demokratik özerklik modeli olduğunu da ifade eden Müslim, bu sistemi hayata geçirmeden önce alt yapısını hazırladıklarını belirtti. Bunun için çok farklı devlet modellerine bakıp örnek aldıklarını da sözlerine ekledi.

Rojava devrimi başlamadan önce alt yapısını hazırladıklarını, güvenlikten, idari yönetime kadar her alanda eleman hazırlığında bulunduklarını da söyleyen Müslim, “Pratiğe geçirmeden önce Rojava Kürdistanı’nda yaşayan bütün halklarla görüşmeler yaptık ve bu temelde birlikte yönetime katılma kararı aldık. Toplam 35 parti ve kuruluş olarak bu sistemi ortaklaşa kurduk ve kanton sistemine geçme kararı aldık. Demokratik olarak, temsiliyetlerini sağlamak amacıyla yönetimde halklara ve kadınlara kota verildi. İnanıyorum ki bu sistem Avrupa Birliği’nin (AB) de ötesinde ve daha başarılı bir sistemdir. Çünkü herkes bu sistemde kendini temsil edebileceği olanağa ve hakka sahiptir. Suriye’de savaş patlak verince de hamlemizi yaptık ve demokratik özerkliği hayata geçirdik” dedi.

Emperyalist güçlerin Kürt halkının kazanımlarına karşı olduğunu belirten Müslim, 20. yüzyılda olduğu gibi, Kürdistan realitesini yok saymayı sürdürmek istediklerini de belirtti. DAİŞ’i yaratarak Ortadoğu’da hüküm sürmek istediklerini de kaydeden Müslim konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gayeleri Kürtlerin her türlü haklı kazanımlarını engellemektir. Kobanê’ye bu yüzden bütün güçleriyle saldırıyorlar. Demokrasi sözde olmaz, özde olur. Kobanê’de savunulduğu için DAİŞ saldırıyor. 62 gündür muazzam bir mücadele veriyor Kobanê. Şimdiye kadar Kürtlerin tek dostu dağlardır diye biliyorduk, ama gördük ki, 40 ayrı ülkede aynı anda milyonlar Kobanê için tek yürek oldu. Bu da haklı davamızdan dolayıdır. Artık Kürt halkı yalnız değildir.”

‘KÜRT HALKI ORTADOĞU’DA GÜÇ HALİNE GELDİ’

YNK Politbüro sorumlusu Mele Baxtiyar ise, Kürt halkının artık Ortadoğu’da inkar edilemeyecek bir güç haline geldiğini belirtti. İlk kez Hollanda’ya geldiklerinde kendileriyle görüşecek bir politikacı ya da bir temsilcinin olmadığını söyleyen Mele Baxtiyar, “Yıllarca bizi yok sayıyorlardı. Şimdi ise bizimle görüşmek için sıraya giriyorlar. Kürt halkı Ortadoğu’da artık inkar edilemeyecek bir güç haline geldi. Bunlar Kürt halkının peşmergesiyle, gerillasıyla verdiği mücadele sonucu gerçekleşmiştir” dedi.

20. yüzyılda Kürdistan topraklarını bölen güçlerin yine devrede olduğuna dikkat çeken Mele Baxtiyar, bu sefer de selefiler aracılığıyla Ortadoğu’yu yeniden bölmek istediklerini söyledi. Selefilerin yüzyıllardır çeşitli yollarla iktidar olma girişimlerinde bulunduğunu da hatırlatan Baxtiyar, şunları belirtti: “Selefizmin bir ideolojisi yoktur. Tek istedikleri, insanlığı köle gibi kullanmak ve onlar üzerinde iktidar sağlamaktır. Selefiler cehaleti sever ve bunu sağlamak için de çaba sarf ederler. Farklı kesimlerin ve dinlerin haklarını tanımazlar. Orta çağdaki yöntemlerle insanları katlediyorlar. İşte Kürtler bu fotoğrafa sığmıyor. Kürtler şu anda Ortadoğu’da demokrasiyi savunan tek güçtür. Ayrıca Ortadoğu’da laik olan tek güç de Kürtlerdir. Bugün Kürdistan’ın batısında, Rojava’da binlerce Kürt genci demokrasi isteyen diğer halklarla beraber topraklarını ve insanlık değerlerini korumak için ortak mücadele veriyor.”

Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin tarihinde ilk kez, dünyada aynı anda 91 kentte Kürtler için, Kobanê için eylem yapıldığını da ifade eden Mele Baxtiyar, “Bu da haklı olduğumuz ve demokrasiyi savunduğumuz için olmuştur” dedi.

Rojava’da kurulan sistemin hem teoride, hem de pratikte hayranlık duyulacak bir sistem olduğunu söyleyen Mele Baxtiyar, şunları belirtti: “Bütün halkların ve dinlerin temsil ediliyorsa, bu sistem ile demokrasi sağlanmıştır. Bugün Rojava Kürdistanı’nda buna tanıklık ediyoruz. Kürt halkı tarihinde ilk kez birlik ve beraberlik ruhuna erişmiştir. Bunu da Rojava devrimiyle öğrendik ve anladık. Bugün Kürdistan’ın dört parçasından gelen Kürtler bizim birlik ve beraberliğimizin kanıtıdır. Eskiden iki ayrı bölgeden olan Kürtler bir araya gelmezdi, şimdi ise gönülde ve düşüncelerde bir halk olduk.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2014, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER