NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Yakın gelecekte Türkiye'ye gideceğim

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili görüşmeler için Türkiye'ye ziyaret düzenleyeceğini duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Yakın gelecekte Türkiye'ye gideceğim

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile görüşmeleri sürerken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ilgili görüşmeler için 'yakın gelecekte' Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Brüksel'deki NATO karargahında Romanya Başbakanı Nicolae Ciucă'yı karşıladıktan sonra düzenlediği basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Stockholm ve Helsinki'nin artık Ankara ile 'her düzeyde yakın temas halinde olduğunu' belirtti.

Stoltenberg, "Yakın gelecekte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bizzat görüşmek için İstanbul'a gideceğim" ifadelerini kullandı. Stoltenberg'in ziyareti, İsveç'in yeni başbakanı Ulf Kristersson'ın önümüzdeki günlerde yapacağı Türkiye ziyaretini izliyor.

Stoltenberg ayrıca, Macaristan da parlamentosunun önümüzdeki aylarda Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılım protokollerinin onaylanması konusunda oylama yapacağını 'açıkça belirttiğini' kaydetti.

'Tüm müttefiklerin onaylayacağından eminim'

"Tüm müttefiklerin katılım protokolünü onaylayacağından eminim" diyen NATO Genel Sekreteri, üyelik süreci devam ederken Finlandiya ve İsveç'e verilen güvenlik garantilerinin uygulanmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

'İsveç ve Finlandiya'ya baskı olursa karşılık veririz'

Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'e karşı herhangi bir baskı olursa NATO müttefiklerinin öylece durup tepki vermemeleri düşünülemez. Dolayısıyla Finlandiya ve İsveç'e baskı olması halinde karşılık veririz" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya özel askeri operasyon başlatmasının ardından Helsinki ve Stockholm, NATO'ya üye olma yönünde karar almıştı.

Ankara ise İsveç ve Finlandiya'nın teröre destek verdikleri sürece üyeliklerine onay vermeyeceğini bildirmişti.

Bu yılın ortalarında konuya ilişkin başlayan müzakereler devam ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER