Nezir Tekçi davasında reddi hakim talebi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde askerler tarafından öldürülen Nezir Tekçi davasında avukatlar talepleri reddedildiği için reddi hakim talebinde bulundu. Dava 15 Nisan 2015 tarihine ertelendi.

Nezir Tekçi davasında reddi hakim talebi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek köyünde 1995 yılında askerler tarafından öldürülen Nezir Tekçi davasının 13. duruşması bugün Eskişehir’de görüldü.

Eskişehir 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, Tekçi’nin ailesi ve avukatları ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Yarbay Kemal Alkan katıldı.

Tekçi ailesinin avukatların Hüseyin Boğatekin, reddi hakim talebinde bulunurken Avukat Ramazan Demir, Tekçi’nin katledildiği tarihte bölgedeki askeri birlikte kullanılan silahların listesinin istenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti verilen ara kararın ardından avukatlar tarafından verilen dilekçe ile mahkeme heyeti üyelerinin tek tek reddi hakim taleplerinin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenmesi için duruşmayı 15 Nisan’a erteledi.

Ne olmuştu?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek (Yekmal) köyünde çobanlık yapan Nezir Tekçi, Gelibolu Piyade Tugayı’na bağlı askerlerce 26 Nisan 1995’te gözaltına alındı.

Olayın tanığı askerler, Tekçi’nin gözaltında gördüğü işkence sonrası, komutanın emriyle askerler tarafından öldürüldüğünü ve her bir parçasının farklı yerlere gömüldüğünü anlatmıştı.

1997’de Nezir Tekçi’nin babası Hamit Tekçi’nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı. Savcılık kısa sürede “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

2010’da Yunus Şahin, askerlik yaptığı dönemde Tekçi’nin ölümüne tanık olduğunu söyledi, savcılığa ifade verdi. İfadesinde, PKK’ye düzenlenen operasyonda Nezir Tekçi’nin gözaltına alındığını öne sürdü.

Şahin’in iddiaları üzerine emri verdikleri iddia edilen emekli Albay Akın ile Yarbay Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava güvenlik nedeniyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı. Son duruşmada, başvurular üzerine olayın meydana geldiği yerde keşif kararı alındı ve Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’na keşfe ilişkin yazı yazıldı.

Sanıklar, emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 82/1-b maddesi uyarınca “Canavarca bir his sevki ile veya işkence ve tazip ile kasten öldürmeden” yargılanıyor.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2015, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER