Ninova'da Süryanilerden milis seferberliği

Irak ve Ninova’da topraklarından sürülen Asuri-Süryani-Keldani halkı IŞİD çetelerine karşı kendilerini koruyabilmek amacıyla hummalı bir milis gücü kurma çalışması yürütüyor.

Ninova'da Süryanilerden milis seferberliği
Irak ve Ninova’da topraklarından sürülen Asuri-Süryani-Keldani halkı IŞİD çetelerine karşı kendilerini koruyabilmek amacıyla hummalı bir milis gücü kurma çalışması yürütüyor. 


Asuri-Süryani din adamları da halkın milis oluşturma taleplerine destek veriyor. 20 Ağustos günü Asuri Patrikleri Aphrem II, Ignatius Joseph II Youna ve Louis Rafael Sako Ankawa’da mülteci kampında kalan Süryanileri ziyaret etti ve Kürdistan Federal Bölgesi yöneticileriyle görüştüler.

Temaslarının ardından Patrikler adına bir basın toplantısı düzenleyen Aphrem II, Süryanilerin tekrar evlerine dönebilmeleri için Ninova Ovası’nın IŞİD çetelerinden temizlenmesi gerektiğine vurgu yaptıktan sonra “Buradaki herkes artık Irak ordusu ve peşmergeye güvenlerinin kalmadıklarını söylüyor. Birleşmiş Milletler güvenlikli bir bölge oluşturmalı ve FKB yönetimi ve diğer aktörler halkımızın Ninova’da kendi yönetimini oluşturmasını kabul etmelidir” açıklamasını yaptı.

Aphrem II, “Ben Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin buraya gelmesini ve halkın nasıl yaşadığını görmesini istiyorum. Kosova için yardıma koşan dış dünya neden aynı şeyi Ninovada yapmadı?” şeklinde konuşarak Birleşmiş Milletler ve dış dünyayı pasif kalmakla suçladı.

3 BİN SÜRYANİ MİLİSE YAZILDI

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen Expressen Gazetesi muhabiri Terese Cristiansson da Hewler’den geçtiği haberde Irak ordusu ve peşmergelerden hayal kırıklığına uğrayan Süryanilerin kendilerini savunabilmek amacıyla milis gücü oluşturmak için seferber olduklarını bildirdi.

Makalede Süryanilerin kurdukları milise katılmak için Hewler’de açılan büroda uzun kuyruklar oluştuğunu ve binlerce kişinin IŞİD çetelerine karşı silahlanmak için gönüllü olarak başvuruda bulundukları belirtiliyor.

Asuri Demokratik Hareketi’nin insiyatifinde kurulan milise bugüne kadar 1500’ü Hewler’den olmak üzere toplam 3 bin kişi yazıldı. Milise başvuranları kaydeden 35 yaşındaki Shawgi Hikmat Baba, “Ne Irak ordus ne de peşmerge bizi savundu. Güvenliğimizi sağlamamız için kendimizin sorumluluğu üstlenmemiz gerekir” diyor.

Kendilerine yardım edilmemesinin çok üzücü olduğunu söyleyen Baba, Irak’taki tüm grupların birleşmeleri ve IŞİD’e karşı savaşmalarından yana olduklarını söylüyor ve Süryaniler için güvenlikli bir bölge oluşturulmasını istiyor.

DİASPORADAN MİLİS OLUŞTURULMASINA DESTEK

Irak’ta yaşayan Süryanilerin milis oluşturmaları ve güvenli bir bölge oluşturulması talebi diasporadaki Asuri-Süryaniler tarafından destekleniyor. Avrupa’nın değişik ülkelerinde gösteriler ve açlık grevleri yaparak taleplerini kamuoyuna duyururyor ve Avrupa ülkelerini harekete geçirmeye çalışıyorlar.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Asuri-Süryani politikacılar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri halklarının IŞİD çetelerinin saldırısından kendisini koruyabilmesi için milis oluşturması ve silahlanması gerektiğini söylüyorlar.

Ninova’da milisin kurulmasına öncülük eden Asuri Demokratik Hareketi’nin İskandinavya Dış İlişkiler Sorumlusu Sargon Nicola, Asuri Halkının Ninova’da topraklarından sürüldüğünü ve batılıların olanları sadece izlemekle yetindiklerini söylüyor. IŞİD çetelerinin savunmasız halkı katlettiğini, kadınları kaçırdığını belirten Nicola Süryanilerin kendilerini korumak ve savunmak için milis oluşturma ve silahlanmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Asuri-Süryani Siyasetçi Metin Rhawi, Ninova’da Süryanilerin oluşturdukları milisin çok güç durumda kalan ve soykırımla karşı karşıya bulunan bir halkın kendi savunma güçlerini oluşturması olarak algılanması gerektiğinin altını çiziyor.

“Musul’u biz kurduk ama bugün orada tek bir Asuri kalmadı. Ninova’da 6 bin yıldan beri yaşıyoruz ama topraklarımızdan sürüldük. Gençler Süryani Halkının varlığını sürdürebilmesi için gerçekten silahlanmak ve mücadele etmek istiyor. Kiliselerimiz de böyle bir insiyatifin Süryani Halkı için iyi olacağı konusunda mütabakat içinde. Politik partiler şimdi bunu pratik olarak örgütlemeye çalışıyorlar” diyen Rhawi, IŞİD çetelerinin sadece Hıristiyanlar ve Ezidilere değil, kendileri gibi düşünmeyen herkese saldırdıklarına dikkat çekiyor.

PEŞMERGE KENDİ ONURU İÇİN SAVAŞMALIYDI

Tüm dünyanın oluşturulan milisin tek amacı olduğunu, sadece savunma amacıyla kurulduğunu bilmesi gerektiğini söyleyen Rhawi, herşeyden önce Federal Kürt Bölge yönetiminin böylesi bir oluşumu destekleme yükümlülüğü olduğunu vurguladıktan sonra şunları söylüyor:

“Eğer daha önce bir milis oluşturmuş olsaydık halkımız bu kadar perişan olmayacaktı. Ama Irak Başbakanı Maliki ve Barzani Süryanilerin milis kurmalarına gerek olmadığını ve kendilerinin Süryanileri savunacaklarını, kendimizi güvende hissetmemizi söylediler.  Sonuç ne oldu? Peşmerge kaçtı. Tam anlamıyla hayal kırıklığına uğradık. Peşmerge bizim için değil kendi onuru için peşmerge olduğunu ve ölüme hazır olduklarını göstermeliydi.”

KENDİMİZİ SAVUNABİLMEMİZ İÇİN MİLİS KAÇINILMAZ

Betnahrin Kadın Birliği yöneticilerinden Şumuni Ersan, bugüne kadar Süryani Halkının kendini savunacak silahlı bir gücü bulunmadığı için diğer halkların koruması altında kalmak zorunda kaldığını, gelişmelerin Süryanilerin kendilerini koruyabilmeleri için milis oluşturmalarının kaçınılmaz hale geldiğini gösterdiğini söylüyor.

Geç kalmalarına rağmen böylesi bir milisin oluşturulmasını olumlu bulduklarını, diasporadaki Asuri-Süryanilerin milisin kurulmasını sevinçle karşıladıklarını ve desteklediklerni ifade ediyor.

Avrupa Süryani Birlik Başkanı Lahdo Hobil, Ninova’da binlerce Süryani gencin IŞİD çetelerine karşı savaşmaya hazır olduğunu, milise yazıldığını ancak en büyük sorunun silah temin edilmesi olduğunu söylüyor.

Barzani’nin son dönemlerde Hıristiyan halklar için iki alay oluşturacağını söylediğini hatırlatan Hobil, “Biz buna inamıyoruz. Şimdi savaş devam ediyor. Alayların hemen kurulması gerekir. Süryanilere silah verilmesi gerekir. Bölgedeki tüm Süryani örgütleri kendi savunmalarını kendileri yapmaları konusunda görüş birliğine vardı. Güvenlikli bölge oluşturulmasını ve kendi savunmalarını gerçekleştirebilmek için silah istiyorlar. Ama silah taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı konusunda belirsizlik var” şeklinde konuşuyor.

KÜRT HALKI TARİHİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ

Hem Barzani, Hem de PKK’den taleplerinin gerçekleşmesi için destek istediklerini söyleyen Hobil, “Kürt Halkının taleplerimize duyarlı olmasını ve destek vermesini istiyoruz. Eğer Kürt Halkı bize destek vermezse oradaki sorunlar çözülmez. Kürt Halkının tarihi sorumluluğunu yerine getirmesini, Süryanilerin güvenlikli bölge oluşturma talebine destek vermesini bekliyoruz.  Biz Kürt ve Arap halklarıyla birlikte eşit şartlarda yaşamak istiyoruz. Suriye’de Gozarto’da (Rojava) yapılanların aynısının Irak ‘da da olması halkımız tarafından sevinçle karşılanacaktır” diyor.

120 bin Asuri-Süryaninin yaşadığı İsveç’te kurulu Asuri-Süryani-Keldani sivil toplum örgütlerinin neredeyse tamamı Ninova’daki Süryanilerin güvenlikli bir bölge oluşturma ve silahlanma taleplerini destekliyor.  

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 13:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER