Nusaybinliler yıkılan evlerinin elektrik faturasını ödemeye devam ediyor

Nusaybin'de 8 ay önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı 6 mahallede devam ediyor. Terk etmek zorunda kaldıkları evleri çatışmalarda yıkılan Nusaybinlilere ise elektrik faturaları gelmeye devam ediyor.

Nusaybinliler yıkılan evlerinin elektrik faturasını ödemeye devam ediyor
Mardin’in Nusaybin ilçesinde bulunan Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla mahallelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Sokağa çıkma yasağı, 25 Temmuz’da kısmi olarak kaldırıldı. Fakat yasağın devam ettiği ve tel örgülerle çevrili olan 6 mahallede yurttaşlar evlerine gidemiyor. Bu mahallelerdeki ev sahipleri, evler yıkılmış olmasına rağmen 8 aydır elektrik faturalarını ödediklerini söylüyor.


Konuyla ilgili görüştüğümüz Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) yetkilileri ise, yasaklı bölgede olan ve kullanılmayan evlerin denetim formlarına not düştüklerini, Nusaybin’de haksız yere elektrik parası ödemek zorunda kalan yurttaşlara paralarının iade edileceğini söyledi.

‘8 AYDIR YAŞAMADIĞIM EVİN FATURASINI ÖDÜYORUM’

Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı başlamadan 10 gün önce evini terk etmek zorunda kalan 60 yaşındaki Kumriye B. şu an çocuklarıyla birlikte kiralık bir dairede yaşıyor. Sokağa çıkma yasağı kısmi olarak kaldırıldıktan sonra Kumriye B., Abdulkadir Paşa’daki evini görmeye gittiğini söyledi.

İki katlı evinin yıkıldığını, şu an tel örgülerin içinde olduğunu aktaran Kumriye B., son olarak 265 lira elektrik faturasını ödediğini dile getirdi. Yasaktan 10 gün önce evlerini terk ettiklerini kaydeden Kumriye B., şunları anlattı:

“Sokağa çıkma yasağı devam ederken medyadan gördüğüm görüntüler kadarıyla evimin yıkılmış olduğunu gördüm. Yasak kaldırıldıktan sonra Nusaybin’e geldim, fakat önceden yaşadığım evin etrafı tel örgülerle çevrilmişti. Evimi görebildiğim kadarıyla sağlam hiçbir şey kalmamıştı. Zorunlu olarak Nusaybin’de kiralık bir ev tuttum. Yıllardır yaşadığım evde 8 aydır yaşayamıyorum. Üstelik 8 aydır yaşamadığım evin elektrik faturasını ödüyorum.”

‘PARANIN İADE EDİLECEĞİNE İLİŞKİN UMUDUM YOK’

14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından neredeyse Nusaybin’in tamamı göç etmek zorunda kaldı. Farklı il ve ilçelere göç eden Nusaybinliler yasağın kısmi olarak kaldırıldığı 25 Temmuz tarihinde evlerine geri dönmeye başladı. Fakat yasağın devam ettiği 6 mahallede evleri olan yurttaşlar ise tekrar göç etmeye başladı.

Yasak başladıktan sonra 2 çocuğuyla birlikte ilçeyi terk eden ve Mardin merkezinde ev kiralayan 40 yaşındaki Necla C.’nin ise 8 aydır göremediği evine 255 lira elektrik faturası gelmiş.

Faturayı ödemediği takdirde faiziyle birlikte bu parayı ödeyeceğinin söylendiğini aktaran Necla C., “Yasak kaldırıldıktan sonra evime gitmek istedim. Fakat evimin etrafını tel örgülerle çevrilmiş olduğunu gördüm. Bunun üzerine Mardin’e tekrar gittim. 8 aydır görmediğim, yaşamadığım evimin elektrik faturaları gelmeye devam ediyor. Benim anlamadığım nokta ise neden yaşamadığım evimin elektrik parasını ödemek zorunda kalıyorum? Faturayı alıp TEDAŞ’a gittim. TEDAŞ bana ilerleyen zamanlarda ödediğim bu faturaların parasını tekrar alabileceğimi söyledi. Ama bu paranın iade edileceğine ilişkin hiçbir umudum yok. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor” dedi.

‘FATURA PARALARI İADE EDİLECEK’

Konuyla ilgili görüştüğümüz TEDAŞ yetkilileri ise, bu şekilde fatura ödemek zorunda kalanların konuya ilişkin dilekçe yazmaları gerektiğini belirterek, ‘en kısa zamanda’ bu mağduriyetin giderileceğini söylüyor: “Vatandaşlar yazacakları dilekçede evlerinde yaşamadıklarını ve hangi tarihlerde evlerinden ayrıldıklarını yazmaları gerekir. Dilekçelerin ardından çalışma arkadaşlarımız saha çalışmasına başlayacak. Bütün tespitler yapıldıktan sonra faturalar iptal edilip vatandaşların ödedikleri parayı kendilerine iade edeceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2016, 08:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER