Paris saldırısına kim ne dedi?

Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıyla ilgili Türkiye ve dünyadan tepkiler geliyor.

Paris saldırısına kim ne dedi?

Fransa’nın başkenti Paris’te karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıya ilişkin Türkiye ve dünyadan birçok siyasi tepki gösterdi.

Merkel: “Bu menfur eylem yalnızca Fransa vatandaşlarının hayatlarını ve güvenliklerini hedef alan bir saldırı değil. İfade ve basın özgürlüğünü, hür demokrasi kültürümüzün temel unsurlarını da hedef alan bir saldırı.”

Cameron: “Paris’teki cinayetler mide bulandırıcı. Terörle mücadelede ve ifade özgürlüğü savunusunda Fransalıların yanındayız.”

Obama: “Fransız halkı, kuşaklar boyunca savunduğumuz evrensel değerlere destek verdi. Fransız yetkililerle yakın temas içindeyiz. Bu teröristlerin adalet önüne çıkarılması için her türlü yardımın verilmesini istedim.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Paris’te yaşandığı türden terör saldırıları, farklılıklara tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin yol açtığı gerginlikler, dini ve kültürel farklılıkları düşmanlık gerekçesi olarak sunma girişimleri karşısında hepimizin ortak tavır sergilemesi büyük önem taşımaktadır.

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekçesi ne olursa olsun her türlü teröre ve şiddete karşı açık ve net tavır almış bir ülkeyiz. Bu saldırıyı da bu terörü de en güçlü şekilde kınıyoruz ve bu zor günde Fransız halkının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hiçbir gerekçe bu tarz bir terör faaliyetini mazur gösteremez. Bu faaliyetlerin tırmanmakta olan kültürel gerilim alanlarını, çatışma alanlarına dönüşmesine engel olunması lazım.

Çavuşoğlu: “Terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz, hangi dilden, hangi ırktan, hangi bölgeden gelirse gelsin, sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız ve terörle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor.”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: “Bugün Paris’te “Charlie Hebdoö adlı mizah dergisine karşı gerçekleştirilen ve masum 12 kişinin ölümü ve 20 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Saldırı, günümüzde şiddeti, görüş ve anlayışlarını korumak veya yaymak için bir araç olarak kullanmayı benimsemiş olanların vahşet vasfını bir defa daha göstermiştir.”

Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanları (HDP): “Şu açıktır ki bu vahşi saldırı, farklı halkları, kültürleri ve inançları kutuplaştırma, birbirine düşürme sonuçlarını doğurabilir. İslam maskesi takmış kişilerin gerçekleştirdiği bu katliamın ardından, ne yazık ki, Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde İslamofobi yükselecektir.

“Sayın Hollande; bilmenizi isteriz ki Halkların Demokratik Partisi, Fransa’da yaşayan herkesin acısını paylaşarak sizlerle dayanışma içinde olduğunu gösterecektir. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an önce yakalanması, yargı önüne çıkarılması ve hak ettikleri cezaya çarptırılmalarını bekliyoruz. Halkınıza üzüntülerimizi ve taziyelerimizi iletiyor, saygılar sunuyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı (CHP): Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıda 12 kişinin öldüğü ve 4 kişinin yaralandığı menfur saldırıyı CHP ailesi olarak büyük bir nefretle kınıyor, bu saldırganların biran önce yakalanması ve cezalandırılmaları hususunda Fransız devleti ve halkının yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.

İhsan Eliaçık: Paris’teki saldırıyı kim yaptıysa İslam dışıdır. Karikatür çizerek Peygamber’e hakaret etse bile öldüremezsiniz. Katliam asla kabul edilemez. Peygamberi karikatürle eleştirmenin bırakın öldürmeyi, cezası dahi yok. Allah’a inanmamanın bile cezası yok. Bunlar İslam’ı katlediyor. İslam, karşıtlarının karikatürleriyle değil, mensuplarının taassup, hırs ve cehaletleriyle katlediliyor.

DİSK Basın-İş: Fransa’daki meslektaşlarımıza yapılan bu kanlı saldırıyı kınıyor, saldırganların, başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde savunulmasını ve maddi ve manevi olarak desteklenmesini, Türkçe basında, kimileri tarafından utangaç biçimde kimileri tarafından açıkça benimsenmesini endişeyle izliyoruz.

Basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açan hükümet/devlet uygulamalarının karşısında yer aldığımız gibi bu temel hakların kısıtlanmasına yol açan siyasal/ideolojik hareket ve eylemlerin de aynı şekilde kabul edilemez olduğuna inanıyoruz.

KCK: Bu katliamın amacı duyarlı Avrupa kamuoyunu sindirmektir. Kürtlerin, Êzîdî halkının, Arapların, Asuri–Süryanilerin, Türkmenlerin ve birçok etnik topluluk ve inancın kanını döken ve katledenler, Charlie Hebdo katliamını gerçekleştirenlerdir. Halklar ve kültürler düşmanı bu faşist çete zihniyeti uluslararası hegemonik güçlerin gübreliğinde yetişerek insanlığın başına bela olmuştur. Bu güçlere karşı Kobanê ve Şengal başta olmak üzere, Ortadoğu’da en kararlı ve cesur mücadeleyi özgürlük hareketi ve Kürtler vermektedir.

Kürtlerle ve Ortadoğu halklarıyla birlikte, tüm Avrupa halklarını ve insanlığı, insanlık düşmanı faşist çete güçlerine karşı ortak mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

Beyaz Saray Sözcüsü: “Ölenlerin ve yaralananların aileleriyle dayanışma içindeyiz.”

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin de alçakça olarak nitelediği saldırıyı kınayarak ölenlerin ailelerine taziyelerini gönderdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon: “Soğuk kanlılık ile işlenmiş açıklanamaz bir suç. Saldırı bölme amacı taşıyor. Bu tuzağa düşmemeliyiz.”

İslami kurumlar da saldırıyı kınadı

Arap Birliği saldırıyı kınarken,  Mısır‘ın en etkili İslami merkezi El Ezher saldırıyı kınayarak “İslam her türlü şiddete karşıdır” açıklamasında bulundu.

Sosyal medya

Saldırı sonrası sosyal medyada da “Ben Charlie’yim”  Hashtag’i ile dayanışma mesajları atıldı.

Brezilyalı çizer Carlos Latuff da saldırıyı ve İslamofobi’yi aynı karikatürde çizdi.

carlos-latuff-

Hollande: Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande saldırının ardından olay yerine giderek, “Bu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Sert bir biçimde duracağız. Ulusal bütünlüğümüzü koruyacağız. Kararlı biçimde davranacağız önümüzdeki günlerde. İlerleyen saatlerde Fransız halkına da sesleneceğim. Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz.

“Bu saldırganların bir an önce yakalanması gerekmekte. Biz özgürlük ülkesiyiz. Dolayısıyla bir takım tehditlerle karşılaşıyoruz. Ama en önemlisi saldırganların bulunması. Kimse saldırıda bu şekilde davranamaz. Kimse bu ülkenin ruhuna zarar veremez.”

Charlie Hebdo dergisinden karikatürist Coco Le Figaro, olayı şöyle anlattı:

“Kızıma bakmaya gitmiştim. Gazetenin kapısına geldiğimde silahlı ve maskeli iki kişi bizi vahşice tehdit etti. İçeriye girmek istediler. Ben şifreyi girdim. Wolinski ve Cabu’ye ateş ettiler. 5 dakika sürdü… Bir masanın altına sığındım… Kusursuz Fransızca konuşuyorlardı… El Kaide olduklarını, intikam aldıklarını söylediler…” / İMC

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2015, 16:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER