Patlamamış bu havan kime ait?

DAİŞ çetelerinin Pirsûs’un (Suruç) Qestûng Köyü’ne attığı havan toplarından biri koyunlarını otlatan çobanların hemen yanı başına düştü.

Patlamamış bu havan kime ait?
DAİŞ çetelerinin Pirsûs’un (Suruç) Qestûng Köyü’ne attığı havan toplarından biri koyunlarını otlatan çobanların hemen yanı başına düştü. Havan topunun patlamaması nedeniyle şans eseri can ve mal kaybı olmazken, köylüler durumu askeri yetkililere bildirmelerine rağmen henüz topun imha edilmesi için herhangi bir girişimin başlatılmadığı kaydedildi. Köylüler, askerlerin kendilerine “Köyü terk edin” dediğini belirtiyor.


Kobanê sınırında Pirsûs’a (Suruç) bağlı birçok köyde binlerce kişinin direniş nöbeti devam ederken, Kobanê’nin Kosik ve Elîşar köylerinde de çatışmalar sürüyor. YPG ve YPJ karşısında bir türlü ilerleyemeyen DAİŞ çeteleri, yer yer Pirsûs’a bağlı köyleri de bombalıyor. 27 Eylül günü Pirsûs’un Dewşen Köyü’nde nöbet tutan insanlara yönelik havan atışları yapan DAİŞ, daha sonra sınır hattında bulunan birçok köyü hedef aldı. Nöbet tutan halka yönelik ilk günkü havan saldırısında şans eseri ölen olmazken, bir minibüs kullanılamaz hale geldi. Söz konusu saldırıda hafif yaralananlar da tedavilerinin ardından eylemlerine kaldıkları yerden devam etti.

28 Eylül’de bu kez Pirsûs’un Merdsimêl Köyü’nü havan topları ve doçka mermileriyle hedef alan çeteler, bununla da yetinmeyerek civar sınır köylerini de hedef aldı. Özellikle Merdsimêl, Dewşen, Bêdhê, Zehwan, Guhoka, Mollahemze ve Qestûng köylerini hedef alan DAİŞ’e yönelik Türkiye’nin tavrı da akıllarda soru işaretlerine neden oluyor.

AMAÇ SINIR KÖYLERİNİ BOŞALTMAK

Özellikle tampon bölge oluşturma planları çerçevesinde Türkiye’nin DAİŞ eliyle hem Rojava hem de Kuzey Kürdistan sınırındaki köylerin tamamını boşaltmayı amaçladığını belirten köylüler, köylerini terk etmemek için direndiklerini kaydetti. Zehwan ve Merdsimêl köylüleri askerler tarafından köylerinden tahliye edilirken, diğer köyler ise askerlerin “köylerinizi terk edin” çağrılarına tepkili.

ERDOĞAN’A ÇAĞRI: GEREĞİNİ YAPIN

Yine 28 Eylül günü havan saldırılarında köylerine 2 havan topu isabet eden ve biri patlamamış halde hala köyde yolun kenarında bulunan Qestûng köylüleri, askere durumu bildirmelerine rağmen, askerlerin patlamamış havan topunu almak yerine “köyünüzü terk edin” telkini ile karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.

Qestûng ve Mollahemze köyü arasındaki tarlada hayvanlarını otlatan çobanların hemen yakınına düşen patlamamış havan topunun önünde ajansımıza konuşan Qestûng Köyü Muhtarı Salih Alak, “Türkiye hiçbir önlem almıyor. Köylüler köyü terk etmek zorunda kalıyor. Artık korkuyoruz. Türkiye’nin de kendisine göre hesapları var bunun için müdahale etmiyor. Sürekli “kardeşiz” diyorlar ama kardeşliğin gereğini yapmıyorlar. Eğer DAİŞ korksaydı atmazdı. Demek ki Türkiye gerekeni yapmıyor bunun hesabını sormuyor, bu da DAİŞ’e cesaret veriyor. Bunu da bildikleri için rahat hareket ediyorlar. Başbakan’a Cumhurbaşkanı’na çağrımızdır. Rojava tarafında kalanlar da akrabalarımızdır, yakınlarımızdır. Bu çeteler kele kesiyor, kafa koparıyor bunlara sahip çıkmasınlar. Eğer bizler için kardeşlerimiz diyorlarsa o zaman bunun gereğini yerine getirsinler” diye konuştu.

DESTEĞİ BIRAK, ÖNLEM AL

Köylülerden Bozan Arğa ise, askeriyeye haber verdiklerini, en azından patlamamış havan topunu gelip imha etmelerini istediklerini ama askeri yetkililerin kendilerine “köyü terk edin gelemeyiz” yanıtını verdiğini kaydetti. DAİŞ’in dürbünlerle köyleri gözlediğini ve hedef alarak havan topu attığını söyleyen köylüler, bir an önce Türkiye’nin DAİŞ’i desteklemek yerine önlem alması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE’YE AİT OLDUĞU BELİRTİLİYOR

Köylüler havan toplarının Türkiye'ye ait olduğunu ileri sürerken, topun üzerindeki rakam ve harfler şöyle: "BM-30-n1, 42 m, 660 Tny." Topun altında ise 39 - 63 - 3 - 524 rakamları bulunuyor.

DBP’DEN İNCELEME

Öte yandan DBP Urfa İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Köylülere durumu yetkililere bildireceklerini ve havan topunun imha edilmesi için görüşmeler gerçekleştireceklerini iletti. Köylülere patlamamış havan topuna yaklaşmamaları konusunda uyarıda bulundu. 

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2014, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER