Polis: Sur'dan çıkış yok artık!

Merkez Sur ilçesinde savaş konseptinin devreye sokulmasıyla birlikte yapılan baskın ve operasyonlar sonucu günlerdir çatışmaların sürdüğü ilçeye yeniden operasyon düzenlendi.

Polis: Sur'dan çıkış yok artık!
Diyarbakır’da günlerdir yoğun çatışmaların yaşandığı Sur’da birkaç gündür durulan savaş manzaraları Valiliğin ‘Sokağa çıkma’ yasağı getirmesi ve yapılan operasyonlar sonucu yeniden boy gösterdi. Sur’un mahallelerine baskın yapan polis ile çatışmalar sürerken, ilçeye hem giriş hem çıkış yasağı uygulanıyor. Onlarca vatandaş ilçeden çıkamazken, çıkmak isteyenleri polis geri evlerine yönlendiriyor. Bir yurttaş, “eşim ve çocuklarım çatışmanın ortasında kalmış zorla çıkışa kadar geldiler ancak bırakmamışlar. Eşimi ‘Surdan çıkış yok artık’ diyerek tehdit etmişler” dedi.


Merkez Sur ilçesinde savaş konseptinin devreye sokulmasıyla birlikte yapılan baskın ve operasyonlar sonucu günlerdir çatışmaların sürdüğü ilçeye yeniden operasyon düzenlendi.

İKİNCİ BİR DUYURUYA KADAR SOKAĞA ÇIKMAK YASAKLANDI

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada,”İlimiz Sur İlçesi’nde meydana gelen olaylar nedeniyle, halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi gereğince, ilimiz merkez Sur İlçesi’nde sur içinde kalan bölgede (Abdaldede, Alipaşa, Cami Kebir, Cami Nebi, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, İskenderpaşa, Melikahmet, Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nazif, Savaş, Cemal Yılmaz Mahallelerinde) 13.09.2015 Pazar günü saat 05.00’dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmekte olup, sokağa çıkma yasağının bitim süresi ayrıca duyurulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

POLİS SABAHA KARŞI OPERASYONA BAŞLADI

Gece  ve sabaha karşı ilçeye giren Özel Harekat Polisleri tarafından ilçenin kuşatmaya alındığı ilçede, sabah saatlerinde çatışmalar yoğunlaştı. İlk belirlemelere göre 7 polisin yaralandığı belirtildi. İki polisin de yaşamını yitirdiği iddia edilen bölgeye çok sayıda zırhlı araç ve özel harekât polisi sevk edildi. Bir helikopterin de havadan destek verdiği operasyona ilişkin bölgede yaşayanlar tedirgin. Katliam endişesi yaşayan bölge halkının çıkışına da izin verilmiyor.

CAN GÜVENLİĞİ NEDENİYLE İLÇEDEN ÇIKMAK İSTEYENLER ÇATIŞMANIN ORTASINA ATILIYOR!

İlçenin bütün çıkışlarını kapatan polis ne girişe ne de çıkışa izin vermiyor. Yurttaşlar ilçede can güvenlikleri olmadığı için ısrarla çıkmak istediklerini söylemelerine rağmen polis yurttaşları çatışmaların olmasına rağmen evlerine geri gönderiyor. Bir annenin çocuğuyla birlikte polise dil dökmesi de dikkat çekti. Bir yurttaş, “eşim ve çocuklarım çatışmanın ortasında kalmış zorla çıkışa kadar geldiler ancak bırakmamışlar. Eşimi ‘Surdan çıkış yok artık’ diyerek tehdit etmişler” dedi.

ÇATIŞMA DURSUN, KAN AKMASIN DİYEN YURTTAŞLARA POLİS SALDIRISI

Kimi polisler yurttaşları hakaretlerle oradan uzaklaştırırken, Diyarbakır halkı da Sur ilçesinin bir giriş noktası olan Dağ Kapı Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Katliam endişesi yaşadıklarını belirten ve Sur’daki çatışmayı durdurmak isteyen yurttaşlara HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekilleri, EMEP Genel Başkan Yardımcısı İlhan İlbay, KESK, DİSK üyeleri ile çok sayıda kurum temsilcisi de destek verdi. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın yaptığı açıklamanın ardından polis burada bulunan kitleye saldırdı. Çatışmanın sonlandırılması ve kayıpların yaşanmaması için buradan Sur’a girmek isteyen yurttaşlara polis sert müdahalede bulundu. Biber gazı ve tazyikli suyla yapılan saldırı da çok sayıda yurttaş hafif yaralandı. Burada kalmakta ısrar eden yurttaşlara polisin ikinci saldırısı da sert olurken, kitle Ofis semtine yürüyüşe geçti. Merkez Ofis semtinde oturmak eylemi yapılmasına da  müsaade edilmeyen yurttaşlara yine saldırıldı. Yapılan saldırılarla birlikte Diyarbakır’da sokağa çıkanların sayısı artarken, polis adeta Diyarbakır’ı gaz bulutuna çevirdi. Diyarbakırlılar, “kan akmasın, savaş dursun diyenlerin kanını akıtmakla barış gelmez” diyerek tepki gösterdi./ Evrensel

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2015, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER