Roboskililere saldırı Meclis gündeminde

Roboskililere ve milletvekili Encü'ye saldırıyı Meclis'e taşıyan Sarıyıldız, hükümete, "Hükümetiniz döneminde kaç milletvekili asker ve polislerin saldırısına maruz kaldı? Bunlardan kaçı kapatılan BDP ve HDP mensubu milletvekilleridir" diye sordu.

Roboskililere saldırı Meclis gündeminde
 Roboskililere ve Milletvekili Encü'ye saldırıyı Meclis'e taşıyan HDP Milletvekili Sarıyıldız, hükümete, "Hükümetiniz döneminde kaç milletvekili asker ve polislerin saldırısına maruz kaldı? Bunlardan kaçı kapatılan BDP ve HDP mensubu milletvekilleridir" diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Roboski halkı ve basın emekçilerine dönük yapılan saldırı hakkında İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'ROBOSKİLİLER HALA AĞIR BASKI ALTINDA'

Kürt sorununun siyasi, soysal, kültürel ve ekonomik  trajedisini bütün çıplaklığı ile gözler önüne seren Roboski Katliamı’nda devletin bombardımanı sonucu çoğunluğu çocuklardan oluşan 34 kişinin katledildiğini hatırlatan Sarıyıldız, katliamın yaşandığı günden itibaren sorumluların açığa çıkarılması ve yargılanması için adalet mücadelesi yürüten Roboskililerin halen devletin ağır baskılarına maruz kaldığını kaydetti.
Roboski sınırında yayla yasaklarını ve askeri hareketliliği protesto eden Roboskililere son 10 gündür defalarca kez askerlerin sert bir şekilde saldırdığına dikkat çeken Sarıyıldız, "Bu saldırılar esnasında askerin uzun namlulu silahla açtığı ateşte İsa Encü adlı yurttaş karnından, bir çok kişi atılan gaz bombaları ve askerin darp etmesi sonucu yaralandı. 07.07.2015 tarihinde Şirik Yaylası'nın yasaklanmasını ve  askeri hareketliliği protesto eden kitleye askerler yine silahlar ile saldırdı. Son günlerde yaşanan gerilim nedeni ile olay yerine incelemeye giden HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’ye askerler silah doğrultarak, dipçiklerle darp etmiştir. Askerler, daha sonra Encü ve basın çalışanlarının bulunduğu araca gaz bombalı saldırı gerçekleştirerek, sözlü hakaretlerde de bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

'SALDIRI AYDINLATILMALI, SORUMLULAR YARGILANMALI'

"Milletvekili Ferhat Encü’ye yapılan saldırı özü itibari ile Roboskili yurttaşları susturma ve yıldırmaya dönüktür" diyen Sarıyıldız, Şırnak halkının iradesi olan Encü ve tek gayeleri gerçeği kamuoyu ile paylaşmak olan basın emekçilerine yönelik yapılan saldırının bir an evvel aydınlatılması ve sorumluların açığa çıkarılıp yargılanması gerektiğini belirtti. 
HDP'li Sarıyıldız, Bakan Öztürk’e şu soruları yöneltti:

"Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’ye silah doğrulatarak darp eden ve sözlü hakaretlerde bulunan, basın emekçilerine gaz bombaları ile saldırarak tehdit eden askerler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Saldırı ile ilgili görevden el çektirilen kolluk güçleri bulunmakta mıdır?

Hükümetiniz döneminde kaç milletvekili asker ve polislerin saldırısına maruz kaldı? Bunlardan kaçı kapatılan BDP ve HDP mensubu milletvekilleridir? Saldırıda sorumluluğu olan kaç kolluk görevlisi hakkında soruşturma başlatılmıştır? Söz konusu soruşturmalar neticesinde kaç kolluk görevlisi görevden uzaklaştırılmış ve cezalandırılmıştır?

Roboski halkının yıllardır kullandığı Şirik Yaylası hangi gerekçe ile yasaklanmıştır? Yaylaların “güvenlik” gerekçesi ile yasaklaması ekonomik soykırım değil midir?

Roboski halkına dönük yapılan bu saldırılar Hükümetinizin bilgisi dâhilinde mi yapılmaktadır? Roboski Katliamı’nın yaşandığı günden itibaren Roboski’de asker kaç kez yurttaşlara müdahalede bulunmuştur? Yapılan müdahalelerde kaç yurttaş gözaltına alınmış, tutuklanmış ya da  yaralanmıştır?"

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2015, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER