Rojava'da ilk kadın vakfı kuruldu

Rojava'da kurulan Kadın Vakfı'nın kurucularından Axin Yakut, "Kurumumuz sadece Kürt kadınlarına ve Kürt toplumuna hitap etmeyecek

Rojava'da ilk kadın vakfı kuruldu
Rojava'da kurulan Kadın Vakfı'nın kurucularından Axin Yakut, "Kurumumuz sadece Kürt kadınlarına ve Kürt toplumuna hitap etmeyecek. O yüzden geniş bir anket çalışması yürütüyoruz” derken, kadınların maruz kaldığı bütün sorunlarla ilgilenmek ve bunun için mücadele etmeyi; kadının yetenekleri ve yaratıcılığını ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar yürüteceklerini de belirtti.

"Temel amacımız kadının fikirsel olarak ilerlemesidir" diyen Yakut, psikolojik destek danışma merkezlerinin de bulunacağı bilgisini verdi. Vakfın yöneticilerinden Sado ise kadın ve çocukların birlikte vakit geçirebileceği park, kafeterya gibi sosyal alanlar da açacaklarını bildirdi.


Rojava’da devrimin her alanında örgütlü güç olarak rol oynayan kadınlar güvenlik ve savunmanın yanı sıra toplumsal alanda da kurumlaşıyor. Kadınlar, yaşadıkları sorunların çözümünü kolaylaştırmak, eğitim sağlamak amacıyla vakıf kurdu. Kadın Vakfı'nın kurucu ve yöneticilerinden Axin Yakut hedeflerini, ne çalışma yürüteceklerini ANF’ye anlattı.

‘OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN YAŞAMI YENİLEYECEĞİZ’

Rojava’da toplumsal anlamda bir gelişme sağlayabilmek için özellikle kadın ve çocuk çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyleyen vakıf kurucusu ve yöneticisi Axin Yakut, “Yeni olmasına rağmen büyük bir ilgi var” dedi. Toplumda en çok kadın ve çocukların psikolojik, ekonomik sorunlar yaşadığını söyleyen Yakut, 4 yıldır Rojava’da yürütülen savaştan da en çok kadın ve çocukların etkilendiğini belirtti.

“Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen, yaşamı yeniden yaratmak istiyoruz” diyen Yakut, fiziksel, psikolojik, ekonomik, sağlık ve kültürel anlamda örgütlülük yaratmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 ‘VAKFIMIZ BÜTÜN RENKLERDEN OLUŞACAK’

“Uzun süreli bir hazırlığın ardından kurumumuzu açtık” diyen Yakut, vakfın 5 kişilik bir yönetimi olduğunu, çalışmalarını psikoloji, sağlık, basın, diplomasi gibi bölümlere ayırdıklarını belirtti.

Yakut, “Rojava farklı kültürlerden ve inançlardan oluşuyor. Kurumumuz sadece Kürt kadınlarına ve Kürt toplumuna hitap etmeyecek. O yüzden geniş bir anket çalışması yürütüyoruz” derken, kadınların maruz kaldığı bütün sorunlarla ilgilenmek ve bunun için mücadele etmeyi; kadının yetenekleri ve yaratıcılığını ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar yürüteceklerini de belirtti.

‘YAŞAMI GÜZELLEŞTİRME İDDİASI OLAN HER KADINLA ÇALIŞMAYA HAZIRIZ’

Rojava’da savaşın yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kadınların birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Yakut, şunları ifade etti: “Yaşamı güzelleştirmeye yönelik iddiası olan her kadınla birlikte çalışmaya hazırız. Kendi cinsini anlayan, hem eğitim veren hem de eğitim alan bir yapıyı ortaya çıkarmak istiyoruz. Kadında düşünsel anlamda yaratıcılığı oluşturmak en önemlisi. Bu fikir ile birlikte kadının yaşamına yön vermesini sağlamaktır. Temel amacımız kadının fikirsel olarak ilerlemesidir.” Yakut, kadının ekonomik olarak kendisini idame edebilmesi için iş alanlarının oluşturulmasına dönük çalışmalarının olacağını da kaydetti.

‘KADIN VE ÇOCUKLARDA OLUŞACAK TRAVMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ’

Kadın ve çocukların savaştan en çok etkilenen kesimi temsil ettiğini vurgulayan Yakut, ileride çocukların sorun yaşamamaları için psikolojik destek projeleri olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Savaş ortamında çocuk ve kadınlarda yaşanan psikolojik travmalar hemen ortaya çıkmayabilir. Ancak sonrasında büyük travmalar yaşanacaktır. Bu yüzden doktor kontrolünde psikolojik destek danışma merkezlerimiz olacak. Kısıtlı imkanlarla çalışma yürütüyoruz. İmkanların oluşmasıyla birlikte daha geniş alana yayılmayı düşünüyoruz. İlerde Efrîn ve Kobanê’de de bu çalışmaya yürütmek istiyoruz.

1-6 yaş arası çocukların eğitim görebilecekleri kreşlerimiz olacak. Çocukların kendi kültürleriyle yetişmeleri için kültürel çalışmaların yanı sıra, hem birbirleriyle hem de içinde bulunduğu toplumla iletişim içerisinde olması için eğitimlerimiz olacak.”

‘ÖZELLİKLE KADINLARIN TEDAVİ OLACAĞI SAĞLIK KURUMLARIMIZ OLACAK’

Özellikle kadınların rahat tedavi olabilmeleri için sağlık kurumları açmayı hedeflediklerini anlatan Yakut, "Çünkü kadınlar bazen utandıkları için doktora gitmiyor. Bu da bazen hastalıkların ilerlemesine neden oluyor. Biz de bunun önüne geçmek istiyoruz. Bu sağlık kurumlarından kadınlarla birlikte çocuklar da yararlanacak. Ekonomik olarak da kolaylıklar sağlanacaktır" diye ekledi.

'KADIN VE ÇOCUKLARIN VAKİT GEÇİREBİLECEĞİ ALANLAR AÇACAĞIZ'

Vakfın yöneticilerinden Jînda Sado ise, Rojava’da böylesi bir çalışmanın başlatılmasının kendisini heyecanlandırdığını belirtti. Projeyi gördüğünde mutluluk duyduğunu dile getiren Sado, “Çünkü Rojava’da bir ilkti bu. Vakıf çalışmaları kadın düşüncesinin gelişmesi açısından büyük bir şanstır” dedi.

Çalışmalarının kadın ve çocukların yaşadıkları sorunları çözmede kolaylaştırıcı olacağını vurgulayan Sado, kadın ve çocukların birlikte vakit geçirebileceği park, kafeterya gibi sosyal alanlar da açacaklarını bildirdi. Sado, sağlık çalışanlarına eğitim verileceğini de ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2014, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER