'Sahibinden satılık kilise' Meclis gündeminde

HDP milletvekili Erol Dora satılığa çıkarılan Süryanilere ait Mor Yuhanna Kilisesi’ni ve Rumlar’a ait Aziz Yuhanna (Saint John) Kilisesi’ni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sordu.

'Sahibinden satılık kilise' Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, satılığa çıkarılan Süryanilere ait Mor Yuhanna Kilisesi’ni ve Rumlar’a ait Aziz Yuhanna (Saint John) Kilisesi’ni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sordu.

Mardin’de yıllardır depo olarak kullanılan ve 1700 yıllık olduğu belirtilen Süryanilere ait Mor Yuhanna Kilisesi, internet üzerinden Kilisesi’nin tapusunu elinde bulunduran İbrahim Aycun tarafından satışa çıkarılmıştı.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü Koruma Kurulu’ndan bir heyet Mardin’e gelerek kilisede incelemelerde bulundu. Heyet burada kilisenin 2009 yılında tescil edilen yapısı üzerine bir değişiklik yapılıp yapılmadığını inceledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, dün Mardin’deki kilisede incelemelerde bulundu.

Rum kilisesi de satışa çıkarıldı

Bursa’nın Mudanya ilçesi’nde de Rumlar’a ait 800 yıllık Aziz Yuhanna (Saint John) Kiliseside diğer kilise gibi bir internet sitesi üzerinden satışa çıkarılmıştı.

10 Temmuz’da sonradan konuta dönüştürülüp, sahibi tarafından 1 milyon dolara satışa çıkarılan tarihi binada, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanları inceleme yapmıştı.

Erol Dora, hem Süryanilere ait Mor Yuhanna Kilisesi’ni ve Rumlar’a ait Aziz Yuhanna (Saint John) Kilisesi’ni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sordu.

Dora, önergesinde 1923 yılında Rumların bölgeden göç ettirilmesinin ardından kilisenin özel mülkiyete geçtiğinin söylendiğini aktardı.

‘Esas sahiplerine iade etmeyi düşünüyor musunuz?’

Dora, Bakan Çelik’e şu soruları sordu:

* Söz konusu kiliselerin basına yansıdığı üzere internet üzerinden satışa çıkarıldığına ilişkin bilginiz var mıdır? Var ise bu ve benzer vakıalara ilişkin karşı ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

* Adı geçen iki kilisenin tapularının şahıslara geçtiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa nasıl ve hangi şartlarda bu kiliselerin tapuları söz konusu şahıslara geçmiştir?

* Bakanlığınızın tarihi varlıkları korumak, geliştirmek, yaşatmak ve bir sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlamak gibi görevleri olmasına karşın bakanlığınızın bu tarihi yapıların korunması noktasında sergilediği ihmalkar tutumun gerekçesi nedir?

* Hıristiyanlığın kutsal ibadet yerleri olan kiliselerin şahıslarca satışa çıkarılması girişimlerinin Hıristiyan yurttaşlarımızı rencide eden bir durum olduğundan hareketle, Hıristiyan yurttaşlarımızın karşı karşıya bırakıldığı bu ve benzer muhteviyattaki sorunlara ilişkin Bakanlığınızın ne gibi planlamaları vardır? Başkaca ne gibi planlama ve uygulamalarınız olacaktır?

* Söz konusu kiliselerde olduğu gibi, farklı sebeplerden dolayı Süryani, Ermeni ve Rumlar’a ait olan ve tapusu Hazine veya şahıslar adına geçmiş yüzlerce kilise veya tarihi yapıları tekrar esas sahiplerine iade etmeyi düşünüyor musunuz?

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2015, 17:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER