'Sanatçılar barış dilini haykırmaktan korkmamalı'

Yaşanan savaşa tepki gösteren sanatçılar, savaşa, nefret söylemine ve ölümlere karşı başta sanatçılar olmak üzere tüm kesimlerin barışa sahip çıkması çağrısında bulundu çözümün diyalogda olduğuna işaret etti.

'Sanatçılar barış dilini haykırmaktan korkmamalı'
Oyuncu Pelin Batu, sinema eleştirmeni ve oyuncu Meltem Savcı, Karadenizli müzisyen Yaşar Kurt ve dansçı Zeynep Tanbay, her geçen gün ülkeyi ateş çemberinin içine sokan savaş politikalarına ve çatışmalı ortama tepki gösterdi.


'ÜLKEM YANIYOR'


"Ülkem yanıyor" diye yaşananları özetleyen Pelin Batu, koltuk sevdasının ülkenin fakir çocuklarını ölüme sürüklediğini söyledi. Batu, "Siyahı, beyazı, grisi, Kürdü, Türk'ü gözetmeksizin hepsi zaten fakir fukara" dedi. Özellikle son günlerde Silopi, Silvan, Varto, Şemdinli'de yaşanan devlet şiddetinin Türkiye'deki 90'lı yılları hatırlattığının altını çizen Batu, "Faili meçhullerin tekrar yaşandığını görüyoruz. Bir kesimin diğer kesime vurduğunu, nefret söyleminin dillendirildiğini ve çok tehlikeli bir oyun oynandığını görüyoruz" diye konuştu.

'SANATÇILAR OLARAK BARIŞ DİLİNİ HAYKIRMAKTAN KORKMAMALIYIZ' 


Türkiye'nin mevcut durumda "OHAL" yönetiminde olduğunu belirten Batu, savaşın hakim olduğu şu günlerde barışı haykırmanın tam zamanı olduğunu söyledi. Batu, sanatçılara da savaşa karşı sessiz kalmama çağrısında bulunan Batu, "Tam da bu günlerde barış dilini haykırmak lazım ve korkak davranmamamız lazım. Çünkü düşünürseniz yani her şey iyi giderken, 'ah işte biz barışı seviyoruz' gibi konuşanların hiç de samimiyeti yok. Tam da bugünlerde bunu, barışı konuşmak lazım" diye konuştu.

Acılar arasında ayrım yapılmaması gerektiğini de vurgulayan Batu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Mesela ben öldürülen Kürt çocukla ilgili bir twit atayım, 'şehitlerimize üzülmüyor musunuz?' diye bin tane akıl almaz saldırı twiti geliyor. Karşı taraf için bir şey atayım. Neden bu tarafı görmüyorsunuz deniliyor. Maalesef özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nefret kültürü hepimizin içine işlemiş. Ve bence bu da sanatçıların konuşmasını caydırıyor, korkutuyor. Çünkü ne derse bir kesim hep saldıracak. Ama benim de sürekli altını çizmeye çalıştığım bir şey var. Burada insanlık öldürülüyor ve biz bu ülkede yaşayan insanlar, hümanistler olarak buna karşı durmamız lazım. Barışı korumamız lazım. Barış kelimesinden başka bir şey telaffuz etmememiz lazım."

'GENÇLER VİCDANİ RET HAKKINI KULLANSIN' 

Sinema eleştirmeni ve oyuncu Meltem Savcı, oğlunun adını "Barış" koyan bir anne olarak yaşanan savaş ortamına tepkisini dile getirdi. "Oyunculuğumun yanı sıra, oğlunun adını Barış koyan ve çocuğunun askere gitmesini istemeyen anti militarist bir anne olarak tabii ki savaşa, savaşlara karşıyım" diyen Savcı, barışa en çok gençlerin ihtiyacı olduğunu söyledi. Savcı, "Barışa en çok annelerin, kadınların yanı sıra genç erkeklerin ihtiyacı var bence. Anneler evlat acısı çekmemek için savaşa karşı olmalılar, gençler ölmemek için. Gençlere vicdani red hakkınızı kullanın demek isterim, annelere cenazelerde "vatan sağolsun, bir oğlum daha olsa onu da yollarım' diye haykırmaktan vazgeçin demek isterim'' şeklinde konuştu. 

'ÇATIŞMA DEĞİL SİYASİ ÇÖZÜM'

Sanatçı Yaşar Kurt ise, özellikle son günlerde Silvan ve birçok ilçede yaşananlara dikkat çekerek, "Topraklarımız bombalanıyor. Silvan'da yaşanalar korkunç. İnsanların, evleri taranıyor. Birçok insan öldü. Şehit askerler var. Ülkemiz içi savaşa doğru itiliyor. Derhal bu çatışmanın durdurulması ve siyasi çözüm bulunması gerekiyor. Parlamentonun da bir an önce açılması gerekiyor" dedi. Kurt, çatışmasızlık sürecinde barış ortamının hakim olabildiğini hatırlatarak, "Savaşan tarafların barışa zorlanması için insanların duyurmalıklarını ortaya koyması ve silahların susmasını sağlamak için gayret etmesi gerekiyor. Çözümün savaşta değil diyalogda" diye konuştu. Sanatçı kimliği taşıyanların hiçbir zaman savaştan yana olmadığını vurgulayan Kurt, "Sanatçılar çeşitli demeçlerle toplumu uyarıyorlar. Ama toplumun sade bireylerinin duyarlılık göstermesi çok daha önemli" diye belirterek, topluma duyarlılık çağrısı yaptı. 

'TÜRKİYE'NİN EN RENKLİ TABLOSUNU HAZMEDEMEDİLER'

Dansçı-koreograf Zeynep Tanbay da, AKP'nin HDP'nin barajı geçmesini hazmedemediği için ülkeyi savaş alanına çevirdiğini söyledi. Silvan, Varto, Silopi, Şemdinli'de yaşanan devlet şiddetinin 90'lı yıllardan kalan bir Türkiye tablosu oluşturduğunu vurgulayan Tanbay, toplumun şokta ve kaygılı olduğunu söyledi. 

"Her gün kendi adıma ne yapmalıyım diye düşünüyorum" diyen Tanbay, "Silahları durdurmalıyız" diyerek barışı haykırmak için çekimser kalan sanatçılara barışa sahip çıkma çağrısında bulundu./Evrensel

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER