Sarısülük Davası'nda Adliye'ye Biber Gazı

Ethem Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, polis destek için gelenlere biber gazıyla müdahale etti. Polis Şahbaz duruşmaya gelmedi.

Sarısülük Davası'nda Adliye'ye Biber Gazı
Ankara direnişinde Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne sebep olan polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması bu sabah 09:00 civarında başladı. Polis Şahbaz Ankara 6. Ağır Ceza’da görülen duruşmaya gelmedi.

Duruşma öncesi köpeklerle bomba araması yapıldı. Arama yapılırken sanık avukatları içeriye alındı fakat müşteki avukatların girmesine izin verilmedi.

Mahkeme heyeti, Sarısülük ailesinin avukatlarının, Şahbaz'ın tutuklanması yönündeki talebini reddetti. Ahmet Şahbaz'ın ifadesinin sesli ve görüntülü olarak alınmasına karar verildi. Bu ara kararın ardından duruşma 2 Aralık'a bırakıldı.

Davayı takip edenler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin milletvekili Erol Dora ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Aylin Nazlıaka, İlhan Cihaner ve Veli Ağababa da bulunuyordu.

Sarısülük ailesinin avukatlığını yapanlar arasında Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali Ismail Korkmaz'ın abisi Gürkan Korkmaz da var.

Sanığın gelmediği sanık sandalyesi önünde jandarma bekliyordu. Avukatların itirazı üzerine jandarma sanık sandalyesinin önünden, sanık avukatlarının olduğu bölüme geçti. Bunun üzerine Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük "Korkmayın bir şey yapmayacağım. Ben buraya katilin suratını görmeye geldim sizin değil" dedi.

Sanık avukatı mahkemenin baskı altına alınmamasını ve adil bir yargılanma yapılmasını talep etti. Bu talep üzerine salon gerildi. Mahkeme başkanı, sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verince salondan alkış ve yuhalama sesleri geldi.  Ve salonda "Hepimiz Ethem'iz öldürmekle bitmeyiz", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atılıyordu. Bir kadın ise hakime sesleniyordu: "Başınızı yastığa koyduğunuzda rahatça uyuyabiliyor musunuz?"

Güvenpark'ta protesto

Duruşmaya jandarma ve polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Ankara adliyesi önünde Sarısülük ailesine destek vermek için gelenlere ise polis saldırdı. TOMA’larla tazyikli su sıkıldı, polis de biber gazıyla müdahale etti. Gazdan etkilenip rahatsızlananlara adliye önündeki ambulansta ilk müdahale yapıldı.

Adliye önünde avukatlar adına Murat Yılmaz açıklama yaptı.

“Burada bir polis terörü estiriliyor. Bize şunu söylemek istiyorlar. 'Biz Ethem"i öldürdük. Sizi de burada biber gazlarıyla engelleriz' diyor. İnsanların kafalarını da kırsalar, gaz da atsalar, biz buradayız.”

Polisin müdahalesi Güvenpark’ta protesto edildi.

Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel şunları söyledi:

“Bir katili neden terfi edersiniz? Öncelikle görevden almanız gerekir. Bu mesele yalnızca Sarısülük ailesinin meselesi değildir. Bizim de davamızdır. Adaletten vazgeçmeyeceğiz.”

Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de “AKP'den adalet beklemiyoruz. Artık adalet ve özgürlük mücadelemiz alanlarda, barikatlarda olacaktır” dedi.

"Taksirle öldürmekten" yargılanıyor

Savcı Veli Dalgalı’nın hazırladığı iddianamede, Şahbaz’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca “taksirle insan öldürmek” suçlamasıyla yargılanmasını isteniyor.

15 sayfalık iddianamede, savcı Dalgalı merminin Sarısülük’ün başına sekme olmadan direkt olarak isabet etmesinin, “şüphelinin maktulü doğrudan hedef alarak ateş ettiği anlamına gelmediğini” ileri sürdü. 

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, istenilen cezanın 1 yıl 4 ay ile 5 yıl arasında olduğunu, ceza indirimleri de göz önüne alındığında, alt sınırdan ceza verildiği takdirde 1 yıl 4 aylık hapis cezasının ertelemeye tabi olacağını, bu durumda polis Şahbaz’ın hapse bile girmeyeceğini söyledi.

Ethem Sarısülük kimdir?

Temmuz 1986’da Çorum’da doğan Sarısülük, yoksul bir ailenin beş çocuğundan dördüncüsüydü. Abidinpaşa Endüstri Meslek Lisesi’ndeki eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı.

Hamallıktan kaynakçılığa kadar birçok işte çalıştı. En son OSTİM Organize Sanayi’de çalışıyordu. 1 Haziran’da vurulan Sarısülük 14 gün sonra öldü, memleketi Çorum’da son yolculuğuna uğurlandı. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2013, 17:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER