Sarıyıldız, Rojavalı Darwich'in katledilmesini Meclis'e taşıdı

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Rojava’nın Derik kentinden Cizre’ye geçmeye çalışırken çocuklarının gözleri önünde katledilen Saada Darwich olayını Meclis’e taşıdı.

Sarıyıldız, Rojavalı Darwich'in katledilmesini Meclis'e taşıdı
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Rojava’nın Derik kentinden Cizre’ye geçmeye çalışırken çocuklarının gözleri önünde katledilen Saada Darwich olayını Meclis’e taşıdı. Sarıyıldız, verdiği soru önergesinde “Rojavaya sınırındaki sınır kapılarının kapalı olmasından ötürü, resmi olmayan yollardan Türkiye tarafına geçen sivil insanlara yönelik ateş açılması bilginiz dahilinde mi yapılmaktadır?” diye sordu.


HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 18 Mayıs akşamı Cizre’ye bağlı Kuştepe Köyü Şabaniye Mezrası yakınlarında, Rojava'nın Derik kentinden Türkiye tarafına geçmek isterken çocuklarının gözleri önünde katledilen Saada Darwich ile ilgili olayı Meclis gündemine taşıdı. Konu hakkında İçişleri Efkan Ala’ya yazılı soru önergesi sunan Sarıyıldız, Rojava sınırında özellikle askerler tarafından sivillere yönelik yapılan saldırılar sınır güvenliğinden çok, Rojava Kürtlerine dönük ‘sistemli bir öldürme politikası’ olduğuna dair kuşkunun kamuoyunu ciddi bir şekilde kaygılandırdığını belirtti. “Sivil insanları sınırda katledenlerle ilgili olarak derhal idari ve cezai soruşturma başlatılmalı, sorumlular açığa çıkartılıp yargılanmalıdır” diyen Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yanıtlaması talebi ile şu soruları sordu:

“- Saada Darwich ve çocuklarının çete saldırılarından kaçan mülteciler olduğu bilindiği ve ellerini havaya kaldırdıkları görüldüğü halde niçin üzerlerine ateş açıldı? Mültecileri korumaya almak uluslararası sözleşmelerin gereği olduğu gibi insani bir yükümlülük değil midir?

- Sınırdan geçen Saada Darwich’in yanında çocuklarının olduğunun fark edilmesine rağmen ateş açan askerler hakkında herhangi bir idari ve cezai soruşturma başlatılmış mıdır? Saada Darwich neden gözaltına alınmak yerine kasti olarak öldürülmüştür? Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkındaki Yönetmeliğine göre hangi durumlarda gözaltı işlemi uygulanır?

- Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkındaki Yönetmeliğine göre sivillere hangi durumlarda ateş açılır?

- Otopsi raporunda da kan kaybından öldüğü tespit edilen Saada Darwich, vurulduktan yaklaşık 2 saat sonra neden olay yerinde bekletilmiştir? Darwich’in saatlerce olay yerinde bekletilmesi emrini hangi yetkili vermiştir? Yaşanan olaydan Şırnak Valisi ve İlçe Kaymakam ne zaman haberdar olmuştur?

 - Rojavaya sınırındaki sınır kapılarının kapalı olmasından ötürü, resmi olmayan yollardan Türkiye tarafına geçen sivil insanlara yönelik ateş açılması bilginiz dahilinde mi yapılmaktadır?

- Son iki yılda Rojava sınırında öldürülen ya da yaralanan kaç kişidir? Türkiye’de hükümetiniz döneminde kaç kişi sınırlarda öldürüldü? Bu ölüm vakalarının illere göre dağılımı nasıldır?

- Hatay, Kilis ve Urfa’da sınırı geçmeye çalışırken öldürülen, yaralanan ya da gözaltına alınan İŞİD ve El Nusra Örgütüne mensup üyeler var mıdır? Gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi serbest bırakılmıştır?

- “Sınır güvenliği” başta olmak üzere sınır kapıları üzerinden geçişlerin sağlanması için Rojava’nın Cizîr, Kobanê ve Efrîn kantonlarının yetkili makamlarıyla herhangi bir görüşme olmuş mudur? Yoksa buna ilişkin bir görüşme yapmayı düşünüyor musunuz?” / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER