Savaşın arkada bıraktıkları

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarının artmasından sonra yüz binden fazla insan sınırı geçerek Türkiye topraklarına yerleşti. Bu ailelerden biri de 2 canlarını savaşa kurban vermiş Kobanê’nin Karamık köyünden Cuma ailesi.

Savaşın arkada bıraktıkları
IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarının artmasından sonra yüz binden fazla insan sınırı geçerek Türkiye topraklarına yerleşti. Bu ailelerden biri de 2 canlarını savaşa kurban vermiş Kobanê’nin Karamık köyünden Cuma ailesi.


13 kişilik Cuma ailesi yaklaşık 3 hafta önce sınırı geçerek ilk önce Siverek’e yerleşti. Siverek’ten de  İzmir’e gelen Cuma ailesi yerleşim sorununu Tepecik civarındaki boş evlere sığınmakta buldu. Birbirine 5 metre uzaklıktaki yıkılmak üzere terk edilmiş evlere yerleşen aileler bin bir zorluklarla hayatta kalmaya çalışıyor. Dükkandan bozma evlerin ön ve arka cephelerinin neredeyse tamamı kimsenin yerleşmemesi için yıkılmış

ALTI ÇOCUK VAR

Bu harabe evlerin birinde 8 diğeri ise 5 kişi yaşıyor. Her iki ailede de toplamda 1 ile 13 yaşları arasında 6 çocuk var. Geldikleri ilk gün çevrede oturan halk battaniye, yastık yorgan, kanepe, halı ve dolap gibi yardımlarda bulunmuş. Yine yiyecek ihtiyaçlarını komşular ve esnafın sayesinde karşılıyorlar. Bu yıkık evlere girdiğimizde ilk olarak ağır nem kokusu dikkat çekiyor. Evin ön cephesi dolapla ve çarşafla kapatılmış. Yine iç duvarlarda battaniyelerle kapatılmış durumda.

BİR EVLAT CEPHEDE

Biri 20, diğeri 17 yaşında iki çocuğunu YPG/YPJ saflarında savaşırken savaşa kurban veren Dünya Cuma’nın 18 yaşındaki bir evladı ise hâlâ cephede savaşıyor. IŞİD’in kadınlara yönelik yaptıklarını dile getiren Dünya anne “Güzel olan kadınları kaçırıp tecavüz ettikten sonra bırakıyorlardı. Kızlarımızı götürüp sattıkları da oluyordu. Sokakta dolaşırken, kadınlar olarak her tarafımızı kapatmak zorunda kalıyorduk sadece gözlerimiz açık kalabiliyordu. 12 yaşındaki bir kızımı İŞID çetelerinin korkusundan dolayı evlendirmek zorunda kaldık. Çocuk olduğunu biliyoruz ama yapacak bir şeyimiz yok-tu. Orada yapılanları görünce insan olarak yapılanlara tahammül edemezsiniz” diye konuştu.

‘ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ’

Dünya anne yaşanılanları anlatmaya devam etti: “Saldırılar sonucu iki tane çocuğumuz şehit olunca kocamın psikolojisi bozuldu. Çalışamaz duruma geldi ve göç etmek zorunda kaldık. Bunlar insana benzemiyor. Allah’ın rahmeti yok içlerinde. Kürtler bu zulmü kabul etmedikleri için onlarla savaşıyorlar. Kobanê’nin yarısı onlarla savaşıyor. Şehrin içinde yoklar ve şehrin dışında çok fazlalar ve bunların çoğu da Irak’tan gelmeler. Biz Afrin’de idik. İlk olarak orada savaş olduğu için Kobanê’ye göç ettik. Önceden kimse Kürtlere karışmıyordu. Bu uzun sakallılar geldikten sonra Kürtleri öldürmeye başladılar.” 

ELİNDE SİGARA VAR DİYE KAFASINI KESTİLER

Yakın akrabalarını da vahşete kurban verdiklerini dile getiren Dünya “Eşimin yeğeninin elinde sigara gördükleri için kafasını kestiler. Onun beş tane çocuğu vardı. Cesedini de görmedik sadece kimliğini gelip eve atıp gittiler. Benim bir akrabamı yakaladılar, dört beş gün ağaca bağladılar. Sonra öldürdüler neden bizimle savaşıyorsunuz diye. Onların yaptıklarını vicdanen kabul etmiyoruz, savaşmak zorunda kalıyoruz. Sözde bayramdır insanlar bayram yaptılar ama biz savaştığımız için bayram yapamadık. Bayramın ilk günü evde oturup ağladık, nasıl bir bayramdır. İnsanlar bayram yaparken biz yas tutuyoruz, şehit düşenlerimiz için. Bizim evlerimiz vardı, harabeye çevirdiler. İki tane aracımızı yaktılar. Bahçemiz vardı, düşmana bırakıp kaçmak zorunda kaldık. Biz kaçıp buraya geldik, bu harabeye yerleştik, buradakiler hayırlarına bize bakıyorlar. Günah değil mi bizim  bu hale düşmemiz.”


Kobanê’den İzmir’e göç 

IŞİD’in saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Kobanêli üç aile yanlarındaki 4 günlük bebekle İzmir’e geldi.

Altı büyük ve 11 çocuktan oluşan ailede günlerce aç susuz yolculuk yapmaktan kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor. Ayrıca bir kişi de boynundaki ödem nedeniyle hasta. 
Bebekleri doğduktan bir gün sonra Kobanê’den sınıra geçen Hakim Abdurrahman ve ailesi Kurtalan Ekspresle önce Ankara’ya oradan da aktarma yaparak dün sabah Alsancak Garı’na geldi.

Gar’da İHD ve HDP yöneticileri tarafından karşılanan ailelerden Hakim Abdurrahman, torunu Zeynep doğduktan bir gün sonra Kobani’den yola çıktıklarını anlattı.

Abdurrahman, “Kobanê’nin her tarafı yıkılmış durumda ama direniş sürüyor” dedi. Kobanê’de inşaat işçiliği yaptığını anlattı.

Hakim Abdurrahman, Kadifekale’deki tanıdıklarının yanına yerleşmek ve iş bulup çalışmak istediklerini belirtti. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2014, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER