Savcılık, Tahir Elçi için 'terörist' dedi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Berat Baran adlı bir kişi hakkında Facebook paylaşımları nedeniyle dava açtı. İddianameye, Tahir Elçi'nin cenaze töreninden bir fotoğrafı da koyan savcılık, "Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yapmıştır” ifadesini kullandı. Diyarbakır Barosu, Elçi hakkındaki savcılığın tutumuna tepki gösterdi.

Savcılık, Tahir Elçi için 'terörist' dedi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar nedeniyle Berat Baran isimli yurttaş hakkında ‘Örgüt propagandası yapmak’ ve ‘Suç ve suçluyu övmek’ iddiasıyla 1 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, dikkat çekici suçlamalardan biri de, Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015’te katledilen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi için yapılan paylaşım oldu.


Elçi’nin tabutunun bulunduğu fotoğrafın ekran görüntüsünü iddianameye ‘suç delili’ olarak koyan savcı, “Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptığı…” ifadesini kullandı.

ELÇİ ANMASI 100. HAFTASINDA

Öte yandan Elçi’nin katledilmesinin aydınlatılması ve faillerin yargı önüne çıkartılması talebiyle her hafta düzenli olarak yapılan anma etkinliklerinin bugün 100’üncüsü düzenledi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan etkinliğe avukatlar katıldı. Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Ahmet Özmen yaptığı konuşmada, yetkililere seslenerek, verilen sözlerin tutulması ve faillerin aydınlatılması çağrısında bulundu.

Özmen, 100 haftadır Tahir Elçi’nin katledilişini ve faillerinin bulunmayışını protesto etmek için toplandıklarını belirtti. “100 hafta boyunca yetkililere seslendik” diye Özmen, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanından Başbakana, dönemin Adalet Bakanı’ndan İçişleri Bakanı’na ve bugünkü bakanlara kadar tüm yetkililere defalarca seslendik. Biz hem kamuoyu üzerinden kendilerine çağrılarda bulunduk hem de yüz yüze görüşmeler yaptık. Yapmış olduğumuz görüşmelerde Tahir Elçi’nin faillerinin bulunacağını, yargıya teslim edileceğini çok açık bir şekilde bizlere beyan ettiler. Yani başka bir deyişle Elçi’nin faillerinin bulunacağına dair bize söz verdiler. Ben Diyarbakır Barosu Başkanı olarak bir kez daha her birine ayrı ayrı sesleniyorum. Bize verdiğiniz sözü lütfen tutun. Ayrıca her birinin görev ve sorumluluğunda Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması olduğunu da bir kez daha kendilerine hatırlatmak istiyorum.”

SAVCILIĞA ELEŞTİRİ

Ahmet Özmen, Tahir Elçi için düzenlenen cenaze törenine katılan bir yurttaş hakkında ‘terör örgütü üyesinin cenazesine katıldı’ şeklinde dava açıldığını belirten Özmen “Tahir Elçi’yi bu şekilde anmak hiç kimsenin haddi değildir” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Özmen şöyle konuştu: “Biz Tahir Elçi’nin faillerinin tespit edilip  yargı önüne çıkarılmasını beklerken, Diyarbakır’da bir ağır ceza mahkemesine açılan bir davadaki ifadeyle şoka uğradık. Söz konusu soruşturma Facebook paylaşımı üzerinden bir vatandaşa yönelik hazırlanan bir iddianame. Bu iddianamede suçlama konusu yapılan paylaşımlardan bir tanesi de Tahir Elçi’nin cenaze töreninden bir paylaşım ve bu paylaşımda sanık tarafından yapılmış bir yorum üzerine açılmış bir dava. Tahir Elçi cenazesinden, Tahir Elçi’nin tabutunun yer aldığı bir görüntüden, iddia makamı ne yazık ki terör örgüt üyesi olarak bahsetmekte. ‘Terör örgütü üyesinin cenaze töreni’ şeklinde bir niteleme yapmıştır.  Bu baromuzu, her bir üyemizi, Tahir Elçi’nin tüm sevenlerini ciddi bir şekilde sarsmış ve şoka uğratmıştır. Tahir Elçi bütün hayatını barışa, demokrasiye ve adalet mücadelesine adamış entelektüel bir insan hakları savunucusudur. Tahir Elçi  daima şiddete karşı durmuş, şiddete başvuran her kesime, her kitleye karşı yüksek sesle itirazını dile getirmiştir.  Tahir Elçi’yi bu şekilde anmak hiç kimsenin haddi değildir.  Ben bu söylemi hepimizin huzurunda bizde yarattığı duygu kırılmasını, adalete olan inancımızı zedelediğini dile getirerek bu söylemi kınıyorum.”

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 21:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER