Şemdinli'de askerin baskısına karşı köylüler yolu trafiğe kapattı

Şemdinli’nin Nêrkule ve Nawrezan köyü sakinleri, Şemdinli’de bir süredir yoğunlaşan askeri baskı, arama noktalarının karayolunu trafiğe kapatarak, tek geçim kaynakları olan sınır ticaretinin bitirilmek istenmesini protesto etti.

Şemdinli'de askerin baskısına karşı köylüler yolu trafiğe kapattı
Şemdinli'ye bağlı Yiğitler (Nêrkule) ve Çem (Nawrezan) köyü sakinleri, Şemdinli’de bir süredir yoğunlaşan askeri baskı, arama noktalarının karayolunu trafiğe kapatarak, tek geçim kaynakları olan sınır ticaretinin bitirilmek istenmesini protesto etti.


Son günlerde askeri hareketliliğin yoğunlaştığı Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, halka yoğun baskı altında. Yollarda kimlik kontrolü ve farklı uygulamalarla halkın üzerinde baskı kurulmaya çalışılırken, daha önce yol kontrolleri sırasında 3 kişi yaralanmıştı. Halka yapılan baskı ve hakaretlerin ardı arkası kesilmediği ilçeye bağlı Yiğitler (Nêrkule) köyü yakınlarında nizamiye kuran askerler, bölge insanının tek geçim kaynağı olan sınır ticaretine engelleyerek, yüklü miktarlarda ceza kesti. 

Yiğitler (Nêrkule) ve Çem (Nawrezan) köyü sakinleri, askeri baskıya tepki göstermek amacıyla iki köy arasındaki yolu araçlarıyla trafiğe kapattı. Yolu trafiğe kapatanlarla görüşen İlçe Jandarma Komutanlığı yetkilileri, yolun bir an önce trafiğe açılmasını, aksi takdirde zorla açılacağı uyarısında bulundu. İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı rütbeli asker, halkla yaptığı görüşmeyi kayda alan gazetecileri de uyardı. Gazetecilerin görüntü almaya devam etmesi üzerine İlçe Jandarma Komutanı bölgeden ayrıldı. Eylem sürerken, askerler yola bırakılan araçların plakalarını kayıt altına aldı. 

Askerin tutumundan rahatsız olan Yunus Özkoyuncu, 3 gündür kurulan askeri kontrol noktasına tepkilerini göstermek amacıyla yolu trafiğe kapattıklarını söyledi. AKP'nin siyasi kaygıları ile bu tür bir uygulamaya gittiğini dile getiren Özkoyuncu, "Tek amaçları Kürt halkını yok edip yok saymaktır. Eğer bizim için burada oluyorlarsa derhal buradan gitsinler. Kürt halkının böyle barbar ve faşist bir devlete ihtiyacı yoktur. Burada kaçakçılık yapılıyor deniliyor burada bu topraklarda asla ve asla kaçakçılık yapılmadı. Bu halka bu yollarla zulüm ediliyor" diye konuştu. /
 Firatnews

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2015, 17:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER