Şemdinli'de Newroz Coşkusu

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde binlerce kişi Newrozu coşkuyla kutladı.

 Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli ilçesinde sabah saatlerinde alana akın eden binlerce kişi BDP tarafından görevlendirilen görevliler ile polis ekipleri tarafından üstleri arandıktan sonra alana alındı. 

BDP tarafından “Özgür önderlik özgür Kürdistan” şiarı ile düzenlenen etkinliğe Şemdinli merkezin yanı sıra, çevre köyler ve Yüksekova ilçesinden binlerce kişi katıldı.

Newroz alanına PKK Lideri Abdullah Öcalan'nın dev posterlerinin yanı sıra üzerinde "Reber Apo’ya Özgürlük, Kürdistan’a statü”, “Özgür yaşam için demokratik özerklik”, “Newroz azadiye, Newroz tekoşîne”, “Newroz pîroz be”, “Bo aşitiyek bi rumet an azadî an azadî”, “Onurlu bir barış ve özgür bir ülke şiarıyla tüm halkımızın Newroz bayramını kutluyoruz" yazılı pankartlar asıldı.

Aralarında BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, BDP Hakkari Milletvekilleri Esat Canan, İl Genel Meclisi üyeleri, BDP İl ve İlçe yöneticileri, İl ve ilçelerden belediye başkanları, BDP İl, ilçe ve belde Belediye Eş Bakan adayları, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişinin katıldığı Şemdinli Newroz’u müziklerle devam ediyor.

BDP Hakkari İl Başkanı Miraz Çallı; HDP her yerde saldırıya uğruyor. Bildiğiniz gibi HDP’nin kurulması da Öcalan’ın projesidir. Sayın Öcalan 2013 Newroz’unda Amed’de bir mektup gönderdi. Öcalan mektubunda Kürt ve Türkler için barış çağrısı yaptı. Bakınız cezaevlerinde yüzlerce Kürt siyasetçi bulunuyor. Bu siyasetçilerimiz arasında yaklaşık 202 kişi ölümle ile pençeleşmektedir. Bunlar tedavi olması gerekirken bugün hala cezaevlerindeler” dedi.

Seferi Yılmaz: 'Sizler Direnişin Tanığısınız'

BDP Şemdinli Belediyesi Eş Balkan Adayı Seferi Yılmaz; "sizler Newroz ateşinin sıcaklığıyla selamlıyorum. Yurtsever halkımız bildiğiniz gibi bugün Newroz ateşinin alevlendiği gündür. Kürt halkının direnişinin yükseldiği bir gündür. Değerli halkımız AKP hükümeti sizlerin üzerinde farklı hesaplar yapıyor. 30 Mart’ta sistemin tüm hesaplarını bozacağız. Şemdinli kutsal bir yerdir. Şemdinli direnişin yeridir. Hakurk’tan Goman’a uzanan bir direniş yeridir. Sizler bu direnişin tanığı oldunuz. Değerli halkımız bizim sorunumuz bir belediye yada vekillik sorunu değildi. 15 yıldır İmralı’da direnen kahraman Sayın Öcalan’ın özgürleşmesidir. Önder özgür olmadan her şey bize haramdır. Türkiye Kürtlerin dün Amed’te nasıl özgürleştiklerini gördüler. Önümüzde bir seçim süreci var ve bu seçime sadece günler kaldı. Gelin 30 Mart’ta AKP’yi sandığa gömelim. Mahir çayanın ölüm gününde siz sandık başına çıkıp faşizmi yerle bir edeceksiniz. An Kürdistan An. Kürdistan" dedi.

Yıldız: 'Sizler kutsal bir toprağın sahibisiniz'

BDP Şemdinli Belediye Eş Başkan Adayı Nahide Yıldız ise, “Sizler kutsal bir toprağın sahibisiniz. Sayın Öcalan dünkü mektubunun sonunda şöyle demişti, ‘Biz savaşırken korkmadık, barışırken de korkmayacağız’ demişti. Şemdinli halkı direnişin öncülüğünü yapmış bir halktır. Nasıl ki direnişin öncülüğünü yaptınız barışın da öncülüğünü yapacağınıza inanıyorum” dedi.

Canan: '30 Mart'ta Newroz coşkusunu beraber kutlayacaktır'

BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, "Şemdinli’den Muhabbetta, Şemdinli’den Hewler’e, Şemdinli’den Qamışlu’ya, Şemdinli’den Amed’e , Şemdinli’den Gerdi bölgesine, herki, zerza bölgesine binlerce selam. Newroz özgürlüklerin olduğu gündür. Newroz Kürtlerin özgür olduğu gündür. Kürtler binlerce bedel verdi. Ama bugün şükürler olsun artık Kürtler bir oldu. Günden güne birlik ve beraberliğini artmış durumdadır. Bu yıl başka bir Newroz daha var. 30 Mart’ta Kürtlerin büyük Newroz coşkusu var. İnanıyoruz ki Kürtler 30 Mart’ta el ele verip, 30 Mart’ta Newroz coşkusunu beraber kutlayacaktır" dedi.

Canan: 'Kürt halkını inkar eden sisteme karşı mücadele ediyoruz'

Canan devamla,  "çok öneli bir Newroz ile karşı karşıyayız. Özellikle Kürdistan’ın bütün kentlerin de Newroz büyük bir coşku ile kutlanıyor. Kürtlerin buna hakkı var. Çünkü büyük bedeller verdi. Bakın daha önce newroz olmaz diyenler daha önce Newrozu yapamazsınız diyenler bakın onlar bile bugün Newroz ateşinin üzerinden takla atarak atlıyorlar. Bugün Kürtler bu gerçeği ortaya koydu bütün dünya bu gerçeği kabul etti. önümüzde önemli bir seçim var. Bu seçim Kürtler açısından çok anlamlı bir seçimdir. bu seçim sadece belediye başkanlığı, il genel meclis seçimi değil. Kürt halkının kaderinin belirlediği bir seçimdir. Bizim mücadelemiz Türk halkıyla değil. Kürt halkını inkar eden sisteme karşı mücadele ediyoruz. Herkese sesleniyoruz. Bize destek verememiş olanlara sesleniyoruz bu barış ve özgürlük mücadelesinde sizde destek verin. Destek verin ki bu çözüm biraz daha yol alsın” dedi. 

Canan: 'En büyük teşekkürü Sayın Öcalan'a ediyoruz'

Biz savaştan yana değiliz. Bizim elimiz ne kadar güçlü olursa barış o kadar erken geleceğini belirtyen Canan, "1 yıldır kan dökülmedi. Herkese teşekkür ediyoruz ama en büyük teşekkürü Sayın Öcalan'a ediyoruz. Vereceğimiz her bir ol çok önelidir. Kürt meselesi güvenlik sorunu değildir. Bu ülkede adam başına yarım aspirin düşerken yine kişi başına 2 tane tank düşmektedir. 2 tane el bombası düşmektedir. Şemdinli’de  Kürdistan’da on bin kişiye bir sağlık ocağı düşerken, on bin kişiye 10 tane karakol, 20 tane nizamiye düşmektedir. Böyle çözemezsiniz meseleyi. Hükümetin, devletin bu bölgede uyguladığı bu politikayı derhal değiştirmesi gerekir. Gerdi bölgesinde Kürdistan sınırında askerler sınırlara dizilerek insanların geliş gidişleri engellenmiş durumda. Nedir bu korku? Neyden korkuyorsunuz. Kürt halkı Türk halkı ile birlikte yaşamak istiyor. Niçin bunu kabul etmiyorsunuz? AKP’ye giden her oy Kürt sorunun demokratik çözümünü zorlaştırmaktadır. Bu büyük bir vebaldir. Bu vebalin altına girmeyin” dedi.

Geylani: '30 yıl önce Kürt halkının dili yaşamın her alanında özgür olsaydı bu kirli savaş, 30 yıllık savaş olmazdı'


BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, “Kürt halkı Mezopotamya coğrafyasında kadim bir halktır. Anadil, 15 bin yıldır tüm zorba ve asimilasyonlara karşı, zalimlere karşı varlığını sürdürmüş ve 2014 Newroz’una ulaştırmıştır. Barışın, demokrasinin alt yapısı, ana dilin varlığıdır. İnanıyorum ki 30 yıl önce Kürt halkının dili yaşamın her alanında özgür olsaydı bu kirli savaş, 30 yıllık savaş olmazdı” dedi.

Yapılan konuşmaların Ehmet Zêbari ve yerel sanatçılar sahne aldı.


Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2014, 18:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
....
.... - 10 yıl Önce

şükür platformu değiştirmişler... ne büyük azaptı o platform, ama bize nasip olmadı:(

SIRADAKİ HABER