Şemdinli'de sorunlar masaya yatırıldı

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı öncülüğünde esnaf toplantısı yapıldı. Toplantıda ilçenin genel sorunları masaya yatırıldı.

Şemdinli'de sorunlar masaya yatırıldı

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Toplantı öncesi Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrem Tekin toplantının amacı hakkında bilgi vererek; “bu toplantılarımızın amacı ilçemizin temel sorunlarını tartışıp çözüm önerilerini sunarak çözümlerine katkı sunmaktır. İlçemizin eğitim, sağlık, sosyal, kültürel, trafik ve ticari sorunlarını konuşacağız” dedi.

Sanayi Sitesi inşaatı devam ediyor

Toplantıda 2014 yılı içerisinde oda olarak yaptığı hizmetlere kısaca değinen Tekin, “ Ocak 2014 genel kurulundan sonra, yarım kalan sanayi sitesi 50 işyeri inşaatı devam ettirilmiş ve çok büyük zorluklar içerisinde üst yapı inşaatı bitme noktasına getirilmiştir. Alt yapı projeleri yaptırılmış ve Bakanlığa sunulmuştur. 2015 yılında alt yapı ihalesi de yapılacak olup üst yapı ile birlikte 50 işyeri inşaatı tamamlanacaktır. Yine sanayi sitemizin çevre düzenlemesi ile ilgili gerekli plan ve projeler yapılmıştır”

Halk Bankası şubesinin açılması ile ilgili çalışmalarının da olduğunu kaydeden Tekin, “2014 yılında hız verilmiş ve sonuçlandırılmıştır. Halk Bankası hizmet binası için yer temini yapılmış tadilatı en kısa zamanda başlatılacaktır.

Yanı başımızda doğalgaz olmasına rağmen ilimiz ve ilçelerimiz doğalgazdan yararlanamamaktadır diyen Tekin; “bu durum birçok alanda gelişmelerin önünü tıkamaktadır. Özellikle bölgemizde ormanlarımızın yakılarak tahrip edilmesi ve kış aylarında yakacak için kesilmesi çevrenin dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Ancak doğal gaz alt yapısının kurulması ile doğalgaz kullanımının yayılması hem hayat standartlarını yükseltecek hem de çevreye olumlu anlamda katkı sağlayacaktır” dedi.

Bölge patlamamış mühimmatlardan temizlenmeli

Bölgemizde 30 yılı aşkın bir süredir devam eden çatışma ortamından kaynaklı köyler boşaltıldı, bölge insansızlaştırıldı. Ormanlar yakıldı, coğrafyamız bir bütün olarak harap edildi. Bölgeden komşu ülkelere hayvan ihracatı yapılırken bu gün dış ülkelerden hayvan ithal etmek zorunda kalındı. Huzur ortamının sağlanması ile araziler patlamamış mühimmatlardan temizlenmeli ve artık insanlarımızın kendi arazilerinde savaş artıkları olan patlayıcı maddelerle ölmelerinin önüne geçilmelidir.

Necdet Yaman Sınır İhlali nedeniyle mi öldürüldü?

Necdet Yaman’ın öldürülmesi olayına da değinen Tekin,  “yanı başımızda bulunan Irak Kürdistan’ında yaşayan akrabalarımızla aramıza bir sınır konulmuş. Ve her gidiş gelişimiz sınır ihlali sayılıyor ve insanlarımıza milyonlarca lira idari para cezaları kesiliyor. Daha ötesinde insanlarımız sınır ihlalinden maalesef ki öldürülüyor. Bundan birkaç gün öncesinde yaşanan sınır ihlali münakaşası içerisinde öldürülen Necdet Yaman gibi. Sayın yetkililer, aramızda her ne kadar sınır konulmuşsa bile Kürdistan’da yaşayan vatandaşlar bizim kardeşimiz, bacımız, amcamız, kuzenlerimiz kısacası akrabamızdır. Elbette ki birbirimizin düğününe, cenazesine gelip gideceğiz. Bu akrabalarımızla ticaret yapmak bizim en doğal hakkımızdır. Ve bu geliş gidişlerin önüne hiçbir şekilde gidilemeyeceği artık bilinmelidir. O yüzden bu sorunun biran evvel çözüme kavuşturulması ve insanlarımız akraba ziyaretlerinden mahrum bırakılmamalıdır. İnsanlarımız sınır ihlali gerekçesi ile idari para cezalarına mahkûm edilmemeli ve akrabasıyla yaptığı ticaret gerekçesi ile ölümle cezalandırılmamalıdır” dedi.

Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrem Tekin’in konuşmasının ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Toplantıya katılımcılar tarafından, eğitim, sağlık, enerji, askerlerin çarşı izni, trafik, sınır ticareti ile ilgili yönelttiği sorulara İlçe Kaymakamı Murat Öztürk, Belediye Başkanı Seferi Yılmaz ve kurum amirlerinden tek tek cevap geldi.  

Şemdinli’de özel bir Cafede düzenlenen toplantıya Şemdinli Kaymakamı Murat Öztürk, Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz, kurum amirleri, askeri yetkililer, STK temsilcileri, ilçe esnafı ve halk katıldı.

Toplantıda davetliler sıcak içecek ve kuru pasta ikramında bulunuldu.


Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2015, 10:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
m tahir özer
m tahir özer - 9 yıl Önce

Çok güzel bende bunu gördöyüm zeman sevindim her bir toplom içinde möşaret halkına yararına iyidir ema bölgemize yapılan ihale gibi yullar okular gibi vesayire hiç birini sağlam yapmadılar bunu gibi işler ilgilendimenizi iyi ollur

umut
umut - 9 yıl Önce

Tebrikler Muharrem Başkan. Güzel bir toplantiydi. Devamini dilerim.

Haşim Özer
Haşim Özer - 9 yıl Önce

Seçimler yaklaştı sinir kapısı gündemdeki en sıcak yerini alacak nejdet yaman unutulacak tekrar 4 yıl kapının açılmasını bekleyeceğiz oooo daha kaç nejdet vereceğiz. .muamma.

Muharrem bey
Muharrem bey - 9 yıl Önce

Akparti Teşkliatını niye çağırmıyorsunuz toplantılarınıza !!!!
Yada Derecik belediye başkanı niye yok !!!
Tarafsız bir toplantı olduğunu düşünmüyorum
Oradaki Mülki erkanı zora düşürecek bazı provakatif güncel konuların Muharrem bey ve hdp ye katkı sunmasından başka bu toplantı bir işe yaramamıştır !!!

Reşit Geylan
Reşit Geylan - 9 yıl Önce

Şemdinlinin sorunlarını böyle bir toplantıda dile getirmek sonucun verimli olacağı inancıyla toplantıyı düzenleyen Muharrem başkana teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim

bilal  Tekin
bilal Tekin - 9 yıl Önce

Bu toplantıya sebeb olan sayın Başkanımızin mahrem Tekin.e tsk umarım bu toplantıdan şemdinli halkına baya değişiklik olacaktır

SIRADAKİ HABER