Şemdinlili Kadınlar IŞİD çetelerini kınadı

Şemdinlilii kadınlar, Türkiye'deki kadın şiddetini ve Kobani ile Şengal'deki IŞİD çetelerinin saldırılarını basın açıklamasıyla kınadı.

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli Nujin Kadın Yaşam Evi, DÖKH ve DBP Kadın Meclisi öncülüğünde Cumhuriyet Caddesindeki DBP Şemdinli ilçe başkanlığı binasında bir araya gelen Şemdinlili kadınlar, Türkiye’deki kadın şiddetini ve Kobani ile Şengal'deki IŞİD çetelerinin saldırılarını basın açıklamasıyla kınandı.


Basın açıklamasını kitle adına Nujin Kadın Yaşam Evi çalışanı Hatice Kaçar okudu. Kaçar, açıklamasında Türkiye’de şiddetin, tacizin, tecavüzün ve cinayetin ilk beşte yer aldığını belirtirken, IŞİD çetelerinin Kürdistan halkı üzerinde uyguladıklarını Kürt halkı hiçbir zaman kabul etmeyeceğini kaydetti. 


Türkiye'de kadınlar değişik bahaneler adı altında öldürülüyor!
 


Kaçar açıklamasında; "Türkiye’de şiddetin, tacizin, tecavüzün ve cinayetin ilk beşte yer alması düşündürücü ve aynı zaman da vahim bir durumdur. Kadınlar değişik bahaneler adı altında öldürülüyor ve devlet bu ölümleri meşrulaştırıyor. Türkiye’de neredeyse her gün gerçekleşen kadın cinayetleri ve tecavüzün her an yaşamamızı tehdit eder. Hele gelmişken meclisin olağan üstü toplanması neden hala gecikiyor. Yaşadığımız erkek şiddeti cezasız kalırken, aileye mecbur bıraktığımız politikalar geliştiriliyor. Bununla birlikte cinayete yada tecavüze uğrayan kadın için buna kendisi yol açtı ve bunu hakketti gibi söylemlerin olması durumun vahimliğini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda şiddettin iç cinselleştirilmiş bir toplumda yaşıyoruz. Son zamanlarda yaşadığımız bölgede örneklerine sıkça rastlıyoruz" dedi.


Kadınların %90'ı şiddete maruz kalıyor


Kaçar devamla; "bizde aile içi şiddet, karı kocanın mahremiyetidir Bu şiddette karışamazsınız söylemlerle karşılaşıyoruz. Şiddet mahremiyetin bir parçası olarak kabul edildiğinde, toplumun yarısını oluşturan kadınların %90’ı bir biçimde şiddete maruz kalıyor. Şiddet sadece dayak yemek değildir. Psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet ve fiziksel şiddet gibi türleri de vardır. Bütün bunları bir bütün olarak ele aldığımız zaman intihar kaçınılmaz bir son oluyor" dedi. 


Nujin Kadın Yaşam Evi olarak; her türlü şiddete ve intihara karşı tepkimiz nettir


Kaçar; "intihar eğiliminin nedenlerine baktığımızda ise; erken yaşta evlilik, erkeğin birden fazla eş ile evlenmesi, kızların kendilerinden yaşça çok büyük kişilerle evlendirilmesi, özellikle kızlara karşı cinayet ayırımının belirgin olarak görülmesi, kızların dış çevreye açılamaması, kızların eş seçiminde ebeveynlerin karar vermesi, temel eğitime devam eğiliminde cinayet ayırımı, kızların miras hakkının kullanmaması  vs. saymış olduğum bu tespitler yaşadığımız bölgede çok sık rastlanan durumlardır. 
Nujin Kadın Yaşam Evi olarak; her türlü şiddete ve intihara karşı tepkimiz nettir. Kendini birey olarak hisseden kadınlar olmadan düzgün bir toplum ve hayat düşünülemez" dedi.


Kürt halkı olarak bu vahşeti asla kabul etmeyeceğiz 


İŞID çetelerinin saldırılarını da kınayan Kaçar "IŞİD çetelerinin Kürdistan halkı üzerinde uyguladıklarını Kürt halkı hiçbir zaman kabul etmeyecektir. Çetelerin Türkiye sınırında geçişine izin veriliyor. Eğer bu devam ederse yüzbinlerce ve milyonlarca insanımızla sınırlara akın edip kardeşlerimize destek vereceğiz. Rojava'da, Şengal’de ve Kürdistan'ın dört bir parçasında bugün topraklarımız, kimliğimiz, kültürümüz, varlığımız, özgürlüğümüz ve dilimiz üzerinde tecavüz politikasını uyguluyorlar. Kürt halkı olarak bu vahşeti asla kabul etmeyeceğiz ve hesabını soracağız"

Yapılan basın açıklamasına Şemdinli Nujin Kadın Yaşam Evi çalışanları, DÖKH ve DBP Kadın Meclisi'nin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 16:11
YORUM EKLE
YORUMLAR
Kadınlar
Kadınlar - 10 yıl Önce

Kadının düşmanı yine kadindir. Evli erkeklerle sohbete girip de sevdim gibi bahanelerle ikinci es olmayın :)

SIRADAKİ HABER