Şırnak cezaevinde '12 Eylül' uygulamaları

Bir yıl önce açılan Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan siyasi tutuklular, birçok eksikliğin bulunduğu cezaevinde, idarenin keyfi yaklaşımlarından kaynaklı hak ihlalleri karşı karşıya bulunduklarını belirtti.

Şırnak cezaevinde '12 Eylül' uygulamaları

Bir yıl önce açılan Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan siyasi tutuklular, birçok eksikliğin bulunduğu cezaevinde, idarenin keyfi yaklaşımlarından kaynaklı hak ihlalleri karşı karşıya bulunduklarını belirtti. Mahpuslar, cezaevinde kalan 18 yaş altı siyasi tutuklulara marş ezberletilmeye çalışıldığı, sıraya dizildiği, ayakta sayım yaptırmaya zorlandıkları, hakarete maruz kalıp, dövmekle tehdit edildiklerini aktardı. 

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan siyasi tutuklular, aileleri aracılığıyla Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) gönderdikleri mektupta eczaevi yönetiminin keyfi uygulamalarıyla karşı karşıya kaldıklarını duyurdu. Gönderdikleri mektupta, cezaevinin bir yıldır açılmış olmasına rağmen, bu süre zarfında var olan sorunlar ve hak ihlallerinin giderilmesi gerektiği yerde aksi bir durumun yaşanmakta olduğunu belirten tutuklular, en basitinden tutuklu-hükümlüler için hayati önemde olan revirin yeterli derecede faaliyete sokulmadığını aktardı.

Görevli doktorun haftada 1-2 saat cezaevine uğradığını ve basit bir sağlık sorununa dahi doğru dürüst bir müdahalede bulunulmadığını belirten tutuklular, hastalıklara yanlış teşhis konulduğunu ve yanlış ilaçların verildiğini kaydetti. Tutuklular yine bu durumu defalarca cezaevi idaresiyle paylaşmalarına rağmen çözüme dönük herhangi bir gelişme yaşanmadığını aktardı.

Verilen su kaşıntı ve saç dökülmesine neden oluyor

Tutukluların belirttiğine göre, sıcak suyun zaten verilmediği cezaevinde koğuşlara verilen su da günlük yaşam ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi, verilen suyun rengi de sarı olduğu ve gaz-mazot koktuğu ifade edildi. Bu suyu kullanmak zorunda kalan tutukluların ciddi anlamda kaşıntı, saç dökülmesi vb. hastalıklarla boğuştuğu mektupta yer aldı. Dile getirilen bu sorunların dışında haftalık havalandırma, sosyal ve sportif aktiviteler konusunda da cezaevinde hak ihlallerinin yaşandığı belirtildi.

18 yaş altı tutuklulara faşizan yaklaşım!

Cezaevi idaresinin 18 yaş altı siyasi tutuklulara karşı tavrına da değinen siyasi tutuklular, 12 Eylül’ün ruhunu, zihniyetini aratmayacak biçimde bu tutuklulara marş ezberletilmeye çalışıldığı, sıraya dizildiği, ayakta sayım yaptırmaya zorlandıkları, hakarete maruz kalıp, dövmekle tehdit edildiklerini paylaştı. Yine adli tutuklulara da işkence yapılarak tehdit edildiği, süngerli odalara atıldıkları ve disiplin cezası adı altında aylarca hücrelerde tutuldukları kaydedildi.

PKK’lilerin arasına girmemesi için tek kişilik hücrede tutuluyor

Yaşanan bu sorun ve yaklaşımların yanı sıra tutukluların dikkat çektiği bir diğer konu da MLKP dosyasından hüküm almış Celal Mezarcı adlı siyasi tutuklunun sırf PKK’lilerin arasına konulmaması için yaklaşık iki aydır hukuksuz bir şekilde tek kişilik hücrede tutulması.

Tutukluların kendilerine dönük yaşanan bu sıkıntıların dışında değindikleri bir diğer durum ise görüşlerine gelen ailelerine girişte arama adı altında onur kırıcı, incitici uygulamalarda bulunulması.

Cezaevi ikinci müdürleri

Söz konusu yaklaşım ve uygulamaların özellikle Suat Eren ve Bahattin adlı cezaevi ikinci müdürlerinin cezaevinde bulunduğu anlarda arttığını dile getiren tutuklular, tahrik ve provokasyona gelme konusunda dikkatli olmaya çalışarak taleplerini dile getirmeye çalışırlarken de disiplin cezalarıyla karşılaştıklarını vurguladı.

Yaşanan tüm bu hak ihlallerine karşı ilgili kurumlara ve demokratik kamuoyuna hak ihlallerinin son bulması adına duyarlılık çağrısı yapan siyasi tutuklular, şartların düzelmemesi halinde oluşacak olan olumsuz durumlardan başta cezaevi ikinci müdürleri olmak üzere tüm cezaevi idaresinin sorumlu olacağı uyarısında bulundu. / İMC

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 19:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER