Soma maden faciası davası bugün görülecek

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciası ile ilgili davanın ilk duruşması bugün başlıyor. 8 tutuklu toplam 45 kişinin yargılanacağı davanın duruşması aralıksız sürecek.

Soma maden faciası davası bugün görülecek

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında 13 Mayıs 2014’te meydana gelen faciada 301 madenicinin yaşamını yitirmesiyle ilgili açılan davanın ilk duruşması duruşma salonuna çevrilen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde bugün görülecek.

45 kişinin yargılanacağı davanın tutuklu bulunan 8 sanığı ‘olası kastla ölüme sebebiyet vermek’, geriye kalan 37 sanık ise ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kimsenin yaralanmasına neden olma’ suçlarından yargılanacak.

En az 10 gün kesintisiz sürmesi beklenen duruşmalar, Adalet Bakanlığı’nın mahkemeye 19 Mart’ta gönderdiği yazıya istinaden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24 Mart’ta aldığı kararla ses ve görüntü bilişim sistemi ile gerçekleşecek. Halen İzmir Şakran Cezaevi’nde tutuklu bulunan 8 sanık, adil yargılamanın kişi hürriyetine ilişkin kuralları ve can güvenliği gerekçesiyle Akhisar’a getirilmeyecek.

Daha önce de gündeme gelen yargılama usulüne göre aralarında Soma A.Ş. Ceo’su Can Gürkan’ın da bulunduğu 8 sanık halen tutuklu bulundukları Aliağa Şakran Cezaevi’nden mahkeme salonuna ekran ile bağlanacak, mahkeme heyeti sorguyu bu şekilde gerçekleştirecek.

13 Mayıs’ta meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili hazırlanan iddianamede 8’i tutuklu 45 şüpheli sanık ve 487 madenci yakını mağdur olarak yer alıyor.

Duruşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katılacak.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2015, 17:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER