'Sorunların demokratik yöntemlerle çözüleceği süreç başladı'

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya için yapılan yemin töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç; “Türkiye’de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır” dedi.

'Sorunların demokratik yöntemlerle çözüleceği süreç başladı'

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya için Yüksek Mahkemede tören düzelendi. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’da katıldı.

Törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç; “Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma idealinin yolunu açacaktır. Türkiye’de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır” dedi.

Kılıç’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Hukuk devleti anlayışı ve demokratik değerlerle beslenen ve insan onurunu yüceltme idealine hizmet eden Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvuru yolunda hak ve özgürlüklerin etkin korunması ilkesini benimsediğini ve özgürlük alanlarını genişletti.

“Bireysel başvurunun başladığı 23 Eylü 2012’den 29 Ocak 2015’e kadar mahkemeye toplam 33 bin 569 başvuru yapıldı. 2012’de bin 342, 2013’te 9 bin 897, 2014’te 20 bin 578 ve 2015 yılında ise şu ana kadar bin 752 bireysel başvuru yapıldı.

“Bireysel başvuru davalarında verilen ihlal kararlarının yüzde 82 oranında adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkin olduğu açıkça görülmektedir. Bu sonucun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği ihlal kararlarının niteliği ile aynı olduğunu söyleyebiliriz.

“Adil yargılanma hakkı kapsamında verilen iptal davalarının, en çok davaların makul sürede bitirilememesi konusunda olduğu ortaya çıkmıştır.”

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2015, 19:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER