Suriyeli Kürtler: Şam’la müzakereye hazırız

Suriyeli Kürtlerden, Beşar Esad yönetimiyle müzakere sinyali geldi. İki üst düzey isim AP ajansına konuştu; ajans haberi 'Suriyeli Kürt yetkililer Şam'la görüşmeye hazır olduklarını söylüyor' başlığıyla duyurdu.

Suriyeli Kürtler: Şam’la müzakereye hazırız

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkenin kuzeydoğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) ‘Ya müzakere ya savaş’ resti çekmesinin ve ABD ile Türkiye’nin Menbic için bir yol haritası üzerinde anlaşmasının ardından Suriyeli Kürtlerden Şam’a mesaj var. İki üst düzey Suriyeli Kürt yetkili hem Esad yönetimine müzakere için yeşil ışık yaktı hem de temasların başladığını doğruladı.

SDG’nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Meclisi’nin Eş Başkanı İlham Ahmed, Esad yönetimine yakın Şam merkezli siyasi bir grup olan ‘Suriye Demokrasi Cephesi’ni ağırladıklarını, heyetin ‘hükümetle diyalog başlatma amacıyla’ bölgeyi ziyaret ettiğini aktardı.

Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Ahmed, “Savaşa son veren bir vizyon arayışındayız. Kendi özerk yönetim projemizi güvence altına almak istiyoruz ve Amerikalılar da buna önem veriyor”dedi. AP haberinde, “Ahmed, Menbic konusundaki Türkiye-ABD anlaşmasına karşı çıkan Suriye hükümeti ile diyalog için zamanın geldiğini ima etti” ifadelerini kullandı.

ALDAR HALİL: HEYET GÖNDERMEYE HAZIRIZ

AP konuyla ilgili olarak Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Halk Koruma Birlikleri (YPG) dahil Rojava’daki özerklik projesini şekillendiren örgütlerin çatı kuruluşu olan Demokratik Halk Hareketi’nin (TEV-DEM) yönetim kurulu üyesi Aldar Halil ile de görüştü. Halil, Şam’a heyet göndermeye hazır olduklarını vurguladı.

Halil, Esad yönetiminin ülkenin kuzeyinde demokratik özerk yönetimi kabul etmeye hazır olup olmadığını anlamak amacıyla ‘nabız yoklamak’ için heyet göndermeye hazır olduklarını söyledi. “Amaç, Suriyelilerin kendi aralarında bir çözüm geliştirmesi ve ihtilaflar ile savaşlara kapıyı kapatmak olacaktır” diyen Halil, “Eğer sonuç barış ve istikrar olursa, bu herkesin çıkarına”ifadelerini kullandı.

Şam’dan bu açıklamalara henüz yanıt gelmiş değil. Suriyeli Kürtler ile Şam yönetimi arasında Rusya’nın arabuluculuğunda geçmişte yapılan görüşmelerden sonuç çıkmamıştı. Ancak uzmanlar, Esad’ın son açıklamalarından sonra bu kez farklı bir yol benimsenebileceğini söylüyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2018, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER