Taşlıçay'da AKP'nin hilesi ortaya çıktı

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde 11 oyla AKP'nin kazandığı seçimlerde 18 kısıtlı oy bulunduğunu, ayrıca ilçede olmayanların da AKP lehine oy kullandığını belirtti.

Taşlıçay'da AKP'nin hilesi ortaya çıktı
BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde 11 oyla AKP'nin kazandığı seçimlerde 18 kısıtlı oy bulunduğunu, ayrıca ilçede olmayanların da AKP lehine oy kullandığını belirterek, bunun seçimin sonuçlarını doğrudan etkilediği gerekçesiyle Taşlıçay'daki seçimin iptal edilerek, yeniden yapılması gerektiğini söyledi. 


BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Demir Çelik ve Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Taşlıçay Belediye Eşbaşkan adaylarıyla birlikte, Taşlıçay seçimlerinde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin mecliste basın toplantısı düzenledi. AKP'nin birçok yerde olduğu gibi Ağrı Taşlıçay'da da hile ve suç teşkil eden hukuk dışı yollarla seçimi kazandığını belirten Aksoy, Taşlıçay'da BDP'nin 1.354, AKP'nin ise 1365 oy aldığını kaydetti.

"Görüldüğü üzere sadece 11 oy farklı seçimi AKP kazanmıştır. Ne yazık ki, tüm seçim çevrelerinde olduğu gibi Taşlıçay'da da partimiz BDP'nin 62 oyu da Bağımsız Türkiye Partisi'ne (BTP) gitmiştir" diyen Aksoy, "Ancak seçimin hemen akabinde 31 Mart'ta arkadaşlarımız seçmen olma hakkı bulunmayan 18 kısıtlı yurttaşın da Taşlıçay'da oy kullandığını tespit etmeleri üzerine İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunarak, seçimin iptalini talep ettiler. İlçe Seçim Kurulu, gerekli inceleme ve araştırmayı yapmadan itiraz talebini reddetti. Bunun üzerine Ağrı İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunarak seçimin iptalini talep ettik. İl Seçim kurulu ise sadece 6 kısıtlı yurttaşın oy kullandığını tespit ettiklerini, 11 oy fark olması nedeniyle sonucu etkilemediğinden itirazımız yeniden reddedildi" ifadelerinde bulundu. 

YSK DA REDDETTİ

Aksoy, İl Seçim Kurulu kararının kaldırılması ve seçimin iptal edilmesi talebiyle bu defa Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) talepte bulunduklarını ifade ederek, YSK'nın önce bir ara karar vererek Taşlıçay İlçe Seçim Kurulu'na kaç kısıtlının oy kullandığının tespiti ve bunun belgelerini istediklerini söyledi. İlçe Seçim Kurulu'nun 9 kısıtlı yurttaşın oy kullandığını tespit etmesine rağmen sadece 7 kişinin belgelerini YSK'ya gönderdiğini ve diğer 2 kişinin belgelerinin gönderilmediğini dile getiren Aksoy, YSK'nin de 7 kısıtlının oy kullanmasının sonucu etkilemeyeceğinden seçimin iptale talebini reddettiğini kaydetti. 

KISITLI OY SAYISI 18

"Arkadaşlarımızın yoğun çabaları sonucunda oy kullanan diğer kısıtlı yurttaşların da mahkemece verilmiş kısıtlılık kararına ulaşmış, bunun sonucunda ise süresi içinde YSK'ya bir kez daha olağanüstü başvuru yolu ile 11 Nisan'da seçimlerin iptali talebinde bulunduk" diyen Aksoy, şunları ifade etti: "Yaptığımız başvuruda toplam 14 kısıtlı yurttaşın hangi sandıkta oy kullandığını ve mahkemece verilmiş kısıtlılık kararlarını da dilekçemize ekledik. Bu başvuru tarihinden hemen sonra 12 Nisan'da ek bir dilekçe vererek 4 kısıtlının oy kullandığını ve bunların kısıtlılık kararlarını da YSK'ya sunduk. Ayrıca oy kullanmış gibi gözüküp de seçim günü biri Eskişehir'de diğeri Bursa'da olmak üzere 2 kişinin Taşlıçay'da olmadığını tespit ederek bunları da YSK'ya bildirdik. Buna göre şu ana kadar tespit edebildiğimiz kadarıyla 18 kısıtlı yurttaş oy kullanmış ve yine 2 kişi yerine de başkası oy kullanmıştır."

ADALET İÇİN SEÇİM TEKRARLANMALI

Oy farkının sadece 11 olduğu düşünüldüğünde sonuca doğrudan etki ettiğinden Taşlıçay seçiminin mutlak suretle iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, YSK'dan Taşlıçay'da seçimin yenilenmesine karar vermesini beklediklerini söyledi. Aksi halde adaletin yerini bulmayacağını ve halkın gerçek iradesinin sandığa yansımayacağını belirten Aksoy, "Hak etmediği halde hile ve hukuk dışı yollarla kazanılmış bir belediye başkanlığı seçim olacaktır" dedi. / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2014, 19:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER