TEB: Maskelerin marketlerde satılması doğru değil

Ticaret Bakanlığı’nın cerrahi maskenin eczanelerin yanı sıra marketlerde de satışa çıkacağını açıklamasının ardından Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak açıklama yaptı. Çolak, maskenin eczane dışında, marketlerde yahut internette satılmasının doğru olmadığını söyledi.

TEB: Maskelerin marketlerde satılması doğru değil
Korona virüsü (Covid-19) salgınında başlatılan ücretsiz maske dağıtımında yaşanan sorunlar neticesinde Ticaret Bakanlığı, cerrahi maskelerin adet satış üst fiyatını 1 TL olarak belirledi. Bu çerçevede marketler, eczaneler, tıbbi cihaz satışı yapan medikal firmalar ve elektronik ticaret platformu üzerinden cerrahi maskelerin satışı yapılabilecek.


Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “8 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla ilk etapta, salgının en yoğun görüldüğü İstanbul’da, akabinde büyükşehirlerden başlamak üzere hızlı bir şekilde diğer illerdeki marketlerde de cerrahi maskelerin satışı yapılabilecektir” denildi.

‘MERDİVEN ALTINDA ÜRETİM YAPARAK, KALİTESİZ ÜRÜNLER PİYASAYA SÜRÜLEBİLİR’

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak’a göre, tıbbi bir ürün olan maskenin eczane dışında, marketlerde yahut internette satılması doğru değil. Pandemi (salgın) sürecinde maskenin ulaşılabilir olmasının önemli olduğunu fakat güvenilir noktalardan temin edilmesi gerektiğini ifade eden Çolak, şunları söyledi:

“Pandemi sürecinde maskenin ulaşılabilir olması gereklidir. Bu konuda biz de daha önce uyarılarımızı yapmış ve maskenin kamunun belirleyeceği bir tavan fiyatla ücretli olarak da erişilebilir olması talebimizi dile getirmiştik. Ancak maskenin tıbbi bir ürün olması dolaysıyla güvenilir noktalardan temin edilmesi gerekmektedir. Maskelerin belirli özellikleri onları koruyucu ya da koruyucu olmayan sınıfına kolayca sokabilir. Bu ürünlerden kar elde etmek isteyen kişiler merdiven altında üretim yaparak, kalitesiz ürünleri piyasaya sürebilir. Bu ürünlerin halka ulaştırılmasında kalite değerlendirmelerinin de yapılması gereklidir. Bunu yapacak kişiler de tıbbi ürünlerin halka ulaştırılmasını bugüne dek üstlenmiş olan uzmanlar olacaktır. Bu nedenle, tıbbi bir ürün olan maskenin eczane dışında, marketlerde yahut internette satılmasını doğru bulmuyor, mesleğimizin gerektirdiği sorumluluk bilinciyle uyarı görevimizi yerine getiriyoruz.” (DUVAR) 

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2020, 18:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER