TMMOB: Gıda krizi ortaya çıkabilir

Uzmanlar korona nedeniyle Türkiye’nin bir gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceğini belirterek tarımsal üretim ve gıda sanayi alanlarında önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Zeki Taydaş, "“Gıda arzında ciddi bir planlama yapılması gerekiyor" dedi.

TMMOB: Gıda krizi ortaya çıkabilir
Korona virüsü salgını nedeniyle ölenlerin sayısı hızla yükselirken uzmanlar tarafından bir gıda kriziyle karşı karşıya kalınabileceği, tarımsal üretimde ve gıda sanayi alanında tedbir alınması gerektiği uyarısı yapıldı. Çeltik, ayçiçeği, mısır ve pamuk tedariğinde sorun yaşanabileceğini vurgulayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Bu ürünlerde yüzde 70 civarında kendi kendimize yeter durumdayız ve kalan yüzde 30’luk kısmı da dış alımla karşılıyoruz. Dış alım meselesi şu an sıkıntılı bir süreçte ve bu ürünleri dış alımla karşılayamazsak üretimi arttırmamız lazım” diye konuştu.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, mazot, ilaç ve gübrede bir indirim yapılmadığını da belirten Suiçmez, “Çiftçi ürün ekmekte zorlanırsa veya ekmezse yakın dönemde birçok üründe sorun bizi bekliyor demektir. Şu an raflarda olan bir çok ürün 2018 ve 2019 ‘da üretildi. Salgın böyle devam ederse ve çiftçi bu yıl yeterince üretemez ise gelecek dönemlerde bu raflara yansıyacaktır” dedi.

‘FİYAT ARTIŞI YAŞANABİLİR’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Zeki Taydaş ise “AKP döneminde 18 yıl boyunca betona milyarlarca lira gömüldü ama iş açlığa geldiğinde veya böyle bir krize geldiğinde, tarımın ve gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Taydaş, şunları söyledi: “Gıda arzında ciddi bir planlama yapılması gerekiyor. Tarım alanda planlama sağlanmazsa bu gıda sanayi alanına da yansıyacaktır. Gıda sektöründe ham madde tarım ürünleridir ve bu alanda yaşanacak bir aksama önümüzdeki aylarda, önümüzdeki senelerde bir gıda arzı sorununa neden olabilir. Her şeyi ithal eden bir ülke durumuna düştük. Tedarik noktasında aksamalar olduğunda, örneğin dışarıdan aldığımız sarımsak gibi ürünlerde fiyat artışı yaşanır ve bu fiyat artışı da devam eder.” 


Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2020, 14:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER