Bilim insanlarından uyarı: 'Pik noktasını yakaladık' demek için erken

Bilim insanları salgına dair uyarılarda bulundu: Eğer ‘kontrol altına aldık’ dersek ve halkta rehavet oluşursa, bu süre içinde tekrar ikinci piki görürüz.

Bilim insanlarından uyarı: 'Pik noktasını yakaladık' demek için erken
Türkiye’de normalleşme tartışmalarının gündeme gelmesinin ardından bilim insanları uyarılarda bulunmaya başladı. GATA Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Önlemlerin gevşetilmesi ancak sosyal mesafeyi korumak ve maske takmak şartıyla olur. Önce okullar, ardından kademeli olarak işyerleri açılabilir. 2 ve 4 günlük sokağa çıkma yasakları vaka azalışını olumlu yönde etkiliyor. Bu uygulamayı bayram sonuna kadar sürdürmekte fayda var” dedi. Yamanel, aşı bulunana kadar maske takmanın zorunlu olabileceğini de belirtti. Bilim Kurulu’nda gevşemeye ilişkin bir basamaklandırma yapmadıklarının bilgisini veren Yamanel, “Pik noktasını yakaladık, demek için biraz erken. Bir hafta boyunca böyle devam ederse, bunu söylememiz mümkün olur” ifadelerini kullandı.

Bayramın ardından önlemlerin yavaş yavaş gevşetilmesinin konuşulacağını belirten Yamanel, gelecek 5 haftalık sürecin önemli olduğuna dile getirip ikinci bir pik noktası görme olasılığının her zaman olduğunu söyledi. Yamanel, “Eğer ‘kontrol altına aldık’ dersek ve halkta rehavet oluşursa, bu süre içinde tekrar ikinci piki görürüz” dedi.

‘BU AÇIKLAMALAR SÜRPRİZ DEĞİL’

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman ise, “Virüs daha Türkiye’ye gelmeden mayıs sonu haziran başı sönümlenmeye başlanacağı, normal şartlar altında da böyle seyredeceği zaten bekleniyordu. Tüm virüsler için yaz ayları böyledir. Dolayısıyla, bu açıklamalar sürpriz değil. Bizi düşündüren tek şey 10 Nisan akşamıydı, onun da yansımalarını gördük” dedi. Yaz boyunca önlemlerin gevşetilmemesi görüşünü bildiren Adıyaman, “Özellikle fiziksel mesafeye yaz boyunca dikkat edilmeli. Kalabalık yerlerde bulunulmamalı” diye konuştu.

‘R0 DEĞERİNİN 1’İN ALTINA DÜŞMESİ GEREK’

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da, “Salgının seyrinin kontrol altına alındığını söylemek için, R0 değerinin, 1’in altına düşmesi gerekir. Yalnızca, Imperial College London tarafından paylaşılan veriye göre, 20-27 Nisan haftasında Türkiye’de ölümlerin artış eğilimlerinin süreceği tahmin ediliyor. Kurum, Türkiye için R0 değerini ise, halen 1’in üzerinde, 1.5 civarında hesaplıyor. Dolayısıyla bu koşullarda herhangi bir önlemi azaltmak ya da ortadan kaldırmayı konuşmamak gerekir” dedi.

ERDOĞAN’DAN NORMALLEŞME SİNYALLERİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ramazan Bayramı için “Milletçe çifte bayram yapacağımızı umut ediyoruz” diyerek normalleşme sinyalleri vermişti.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2020, 12:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER