Tsipras: Demokrasinin şantaja boyun eğmeyeceğini gösterdik

Referandumda ‘Hayır’ sonucunun çıkmasının ardından konuian Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, “Demokrasinin şantaja boyun eğmeyeceğini göstermiş olduk” dedi.

Tsipras: Demokrasinin şantaja boyun eğmeyeceğini gösterdik

Yunanistan halkı, kreditörlerin nakit akışı için öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesine ilişkin kararı referandumda oyladı. Yüzde 90’ı açılan sandıktan 61.5 oranında hayır kararı çıktı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras referandumdan “Hayır”ın çıkmasının ardından yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

‘Cesur bir tercih yaptı’

“Yunanistan halkı cesur bir tercih yaptı. Bu yetki Avrupa’yla çatışmak için değil, uygulanabilir bir çözüme ulaşmak için verildi. Bu yetkiyi hiç vakit kaybetmeden kullanacağım. Demokrasinin şantaja boyun eğmeyeceğini kanıtladık.

“Bugün Yunanistan tarihinde bir sayfayı çevirdik. İnsanların ne oy verdiğinden bağımsız olarak şu an tek bir Yunanistan olduk.

‘Hepimiz biriz’

“Bugünden sonra hepimiz biriz. Ekonomiyi ve bankacılık sistemini istikrara kavuşturma hedefiyle yarın müzakerelere döneceğiz.

“Bugünkü referandumda yenilenler ve yenenler yok. Borcumuz bu krizin atlatılması için elinden gelen her şeyi yapmaktır.

“Bana verilen talimat AB ile iplerin kopması anlamına gelmiyor. Bu talimatı zaman kaybetmeksizin yerine getireceğim.

‘Hangi Avrupa’yı talep ettiğini deklare etti’

“Bugünkü referandumda Yunanistan halkı ülkenin Euro Bölgesi içerisinde kalıp kalmamasını oylamadı. Yunanistan halkı hangi Avrupa’yı talep ettiğini deklare etti.

“Avrupa Merkez Bankası’nın bugünkü durumu, insani boyutlarıyla kavradığını umuyorum. Avrupa Komisyonu ile işbirliği halinde bir gelişim programı üzerine yoğunlaşmayı talep ediyoruz. Şu an ülkenin diyaloğa ve işbirliğine ihtiyacı var.

“Cumhurbaşkanı ile temasa geçip siyasi liderler zirvesi talep edeceğim. Yarın itibaren krizden çıkışa yoğunlaşacağız. Yarın planlarımızı görüşmek üzere parti liderlerini toplantıya çağıracağım.”

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2015, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER