Tuncel: Hesap sorulsaydı yeni katliamlar olamayacaktı

HDK Genel Meclis Toplantısı öncesinde konuşan HDK Eş Sözcüsü Tuncel, faili meçhul cinayetler ve Hrant Dink katliamının hesabı sorulmadığı için yeni katliamlar yaşandığını söyledi.

Tuncel: Hesap sorulsaydı yeni katliamlar olamayacaktı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis Toplantısı İstanbul’da toplandı.

HDK Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, toplantı öncesinde siyasi gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tuncel: Katliamların olmaması örgütlü olmalıyız

“Almanya, Fransa ve Türkiye’nin ortaklığı ile işlenen 9 Ocak katliamı hala çözülmeden geçtiğimiz günlerde Charlie Hebdo katliamı yapıldı. Biz ilk Paris katliamında bunun devam edeceğini söylemiştik ve öylede oldu. Charlie Hebdo’ya saldırı yapıldı.

“Bu saldırıyı Paris birinci katliamından bağımız ele almamak gerekir. Özelikle Avrupa, Amerika ve Türkiye’nin tutumları herkesi tehlikeye sokuyor. Yine 19 Ocak’ta Hrant Dink ve 18 Ocak’ta ise Bınewş Egal katledildi. Ciddi anlamda tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bu katliamların olmaması için daha örgütlü olmalıyız.

“Bugün de Cizre’de çocuklarımızı katledenler de aynı zihniyetin ürünü. Cizre halkı, AKP’nin iki yüzlü politikasına tanıktır. Orada halka karşı bir katliam girişimi yapılıyor. AKP her defasında ‘provokasyon’ olduğunu söylüyor. Öyleyse kim yapıyor bu provokasyonu, bunu açığa çıkarmak sizin sorununuz. İHD’nın raporu var, tanıklıklar var, polisin vurduğuna dair. Ama bu ülkede hiçbir zaman Kürt’ün tanıklığını sayılmadı.

“Hesap sorulsaydı bugün yeni katliamlar olmayacaktı. AKP hükümeti, bugün bunu devam ettiriyor. İç Güvenlik Paketi ile cezasızlık yaratıyor. Davutoğlu diyor ki ‘Filistin’de çocuklar öldürülüyor, gazeteciler öldürülüyor niye görmüyorsunuz?’

“Davutoğlu’na derler ki ‘Dön bir kendi ülkene bak. Senin ülkende çocuklar katlediliyor, gazeteciler tutuklanıyor, basın özgürlüğü yok ediliyor. Charlie Hebdo ile dayanışmaya bile tahammül edilemiyor.

“Bu ülkede hergün kadınlar katlediliyor. Böyle bir şey kabul edilemez. İnsanlar öldükten sonra bırakın özür dilemeyi baş sağlığı bile dilenmedi. Bu onaylamaktır. Paris’te ön saflarda yer tutup, sözde inanç özgürlüğünü savunup Türkiye’de en katı, en faşizan uygulamaları uyguladıkları ortada.”

Kürkçü: Özgürlükler sağlanmadı

“Çözüm süreci boyunca özgürlükler sağlanmadı, hasta tutsaklar tahliye edilmedi. Son 15 günde 4 hasta tutsak öldü. Son 1 ay içinde 11 insanımız çözümsüzlük nedeniyle aramızdan ayrıldılar.

“Bu tablo, ancak biz kendimize yol açarsak, sınırlandırılmış haklar ve kısıtlı özgürlükler içinde yol aldığımızı bize gösteriyor. Varlık sebebimiz de bu. HDK, kurulduğu günden bu yana hiç azımsanmayacak kazanımlar elde etti.

“Hemen sonuçlar alamadığımız ama stratejik bir çalışma ile hareket ettiğimizde sabırla sırasıyla elde edilen sonucun bizim emeğimizin sonucu olduğunu göreceğiz.

“Hareketimizin temellerini bu önümüzdeki 6 aylık süreçte daha sağlam ileri götürmeliyiz. Her gerici müdahaleye özgürlükçü bir müdahale ile karşılık vermeliyiz”

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2015, 22:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER