Tuncel: Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarına son verilmeli

HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride son verilerek, heyetlerin bir an önce İmralı'ya gitmesi gerektiğini vurguladı.

Tuncel: Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarına son verilmeli
HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride son verilerek, heyetlerin bir an önce İmralı'ya gitmesi gerektiğini vurguladı. 


HDK Genel Meclisi toplantısı, HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel'in katılımıyla Beyoğlu Cezayir Toplantı Salonu'nda başladı. Divan oluşumunun ardından saygı duruşuyla başlayan toplantıya, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, Syriza ile yapılan görüşmeye katıldığı için katılamadı. Toplantının açılış konuşmasını HDK Eş Genel Sözcüsü Sebahat Tuncel yaptı. 7 Haziran seçimlerine denk geldiği için ara dönem toplantısını yapamadıklarını belirten Tuncel, seçim sürecinde yürütülen çalışmaları değerlendirdi. HDK olarak seçimlere HDP'nin parti olarak girilmesini en başından beri desteklediklerini vurgulayan Tuncel, seçim çalışmaları için HDK'nin tüm gücünü seferber ettiğini söyledi. Seçimlerin HDP açısından zaferle sonuçlanmasında HDK'nin büyük emeği olduğunu söyleyen Tuncel, çalışma yürüten HDK'lileri kutladı. 

HDK'nin 2011 yılında başlattığı yürüyüşün 7 Haziran seçimlerinde toplum tarafından karşılık bulduğunu, bunun HDK'nin omuzlarına yeni sorumluluklar yüklediğini belirten Tuncel, "Seçim zaferi Türkiye'de yeni bir durum ortaya çıkardı. AKP faşizmine karşı Türkiye halkları çok büyük bir cevap vermiştir. Bunu yapan da HDP ve onun bileşeni Türkiye demokrasi güçlerinin gücüdür. Şimdi bu yolculuğumuzda bizimle birlikte yürüyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu da bize umut veriyor. Bizler yine meclise ama TBMM'ye değil halk meclislerine. Halk bize bu görevi verdi temsilcilerimizi TBMM'ye gönderdik ama şimdi asıl kurmamız gereken halk meclisleridir" dedi.

AKP hükümetinin HDP'nin yürüyüşünü gördüğü için engellemeye çalıştığını ifade eden Tuncel, Ağrı ile başlayan provokasyon sürecini hatırlatarak, "Seçim sürecinde HDP'ye yönelik 120 saldırı gerçekleştirildi, çalışmalarımız engellendi. İnsanların ölümünden çekinmediler. Ağrı, Adana, Mersin, Bingöl saldırıları. Bu nasıl bir öfkedir ki bu noktaya getirildi?" diye sordu. Saldırıların hiçbirinin sorumlusunun açığa çıkarılmadığını dile getiren Tuncel, bu saldırıların hiç birinin AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bağımsız düşünülemeyeceğine vurgu yaptı. Saldırıların failleri ortaya çıkarılmadan Türkiye'de gerçek anlamda bir demokratikleşmeden söz edilemeyeceğinin altını çizen Tuncel, "HDK olarak da halkımızı bu sağduyulu yaklaşımı ve örgütlü duruşundan dolayı kutluyoruz" diye konuştu.

Siyasal sürece ve Rojava'da yaşanan gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tuncel, HDP'nin seçim zaferinin ardından Rojava'da Girê Spî'nin DAİŞ'ten temizlenerek özgürleştirilmesinin de ikinci büyük zafer olduğunu söyledi. Tuncel, "Rojava'daki iki kantonun birleşmesiyle yeni bir durum ortaya çıktı. Ortadoğu'da halkların kardeşliği kuruluyor" dedi. AKP Hükümeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin havuz medyasının Rojava halkının DAİŞ çetelerine karşı tek savunma gücü olan YPG ile PYD'den duyduğu rahatsızlığa değinerek, atılan gazete manşetlerini hatırlatan Tuncel, "PYD'y iDAİŞ'ten daha tehlikeli olarak gören zihniyete karşı mücadele etmek bizim görevimiz. Rojava iktidarlar ve faşistler için tehlikeli, halklar için ise önemli ve büyük bir kazanımdır. Tel Abyad'ın alınması Türkiye halklarının geleceği açısından yeni bir umut yaratmıştır" ifadesinde bulundu. 

Koalisyon tartışmalarına da değinen Tuncel, kurulacak hükümetin ilk gündeminin Kürt sorununu demokratik ve barışçıl çözümü olması gerektiğini belirtti. Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılarak, müzakere heyetlerinin vakit kaybedilmeden İmralı Adası'na gitmesinin hayati önemde vurgu yapan Tuncel, tecridin kaldırılarak müzakerelerin başlaması için çaba göstereceklerini söyledi. 

Yeni dönemde Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ışığında sürecin nasıl yürütüleceğinin kapsamlı olarak tartışılacağını belirten Tuncel, "Seçimler, 'HDK olarak doğru yoldasınız, devam edin, ilerleyin' mesajını verdi. HDK olarak ilk görevimiz il, ilçe, mahalle meclislerini örgütlemek. Halk meclislerini oluşturma göreviyle karşı karşıyayız. Öncelikli görevimiz TBMM'de oluşturacağımız komisyonlarla buradaki komisyonların güçlü bir şekilde bağını kurmak. Bu yeni dönem yeni sorumluluklar ve yeni görevler yüklüyor" dedi.

Açıklama ardından basına kapalı devam eden toplantıda siyasal gündem değerlendirmesi yapılarak, genel kurul hazırlık sürecine ilişkin tartışmalar yürütülecek. Genel meclis raporu ve komisyon raporunun okunmasıyla devam edecek toplantının sonuç bildirgesi yarın açıklanacak. 

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2015, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER