Tuncel: Önce Dersim'le yüzleşeceksiniz

HDK Genel Meclis toplantısının açılışında konuşan Eş Sözcü Sebahat Tuncel, AKP, CHP ve MHP arasındaki Dersim tartışmalarına, "Bu ülkede gerçek anlamda barış olacaksa önce Dersim'le yüzleşeceksiniz. Dersim, devletin Kürt politikasının yansımasıdır" dedi.

Tuncel: Önce Dersim'le yüzleşeceksiniz
HDK Genel Meclis toplantısının açılışında konuşan Eş Sözcü Sebahat Tuncel, AKP, CHP ve MHP arasındaki Dersim tartışmalarına, "Bu ülkede gerçek anlamda barış olacaksa önce Dersim'le yüzleşeceksiniz. Dersim, devletin Kürt politikasının yansımasıdır" dedi.


Geçtiğimiz günlerde Genel Kurulu'nu gerçekleştiren Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) genel kurul sonrasında ilk genel meclis toplantısı bugün İstanbul'da yapıldı.

Taksil Hill Otel'de gerçekleştirilen genel meclis toplantısı HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel'in açılış konuşması ile başladı. Yeni bir yolun başında olduklarını hatırlatan Tuncel, bugünkü toplantıda yürütme kurulunu oluşturacaklarını, önümüzdeki dönemi planlayacaklarını söyledi. 

Genel Meclis toplantısının çok önemli bir dönemde gerçekleştiğini hatırlatan Tuncel, Kobane'de ve Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndaki son gelişmeleri aktardı. Başından itiraben DAİŞ’in sınır kapısı ele geçirmeye çalıştığını söyleyen Tuncel, "Türkiye'nin IŞİD'e verdiği desteğin pratik örnekleri çok oldu. Türkiye'den giden bir aracın patlaması ve saldırıların yoğunlaşması tesadüf değil" diye konuştu. Türkiye'nin DAİŞ’e desteğini anlatan Tuncel, "İstanbul'da 15 kişi DAİŞ’e gönderildi. Çocuklardan birinin babası üyemizdi. Öyle haberimiz oldu. Baba, Kilis'e gidiyor, kaymakama sorduğunda 'Yapacak bir şeyimiz yok' yanıtını alıyor" dedi.

"Kobane direnişi kazanacaktır" diyen Tuncel, "Kobane sadece Kürt direnişi değil, enternasyonal bir direniştir. Selam olsun direnenlere" diyerek Kobane direnişçileri selamladı.

İmralı'da yarın gerçekleştirilecek görüşmeyi hatırlatan Tuncel, şöyle konuştu: "Devlet bugüne kadar görüşmelerle ilgili olarak Türkiye kamuoyunu bilgilendirmedi. Tek bildiren HDP olmuştur. 6-8 Ekim halk serhildanını bahane eden AKP hükümeti, 'Süreci bitiririm' diyerek halkı tehdit etti. 6-8 Ekim çok anlamlı bir direniştir. AKP bundan gerekli mesajı almıştır. Sadece AKP değil, herkes gerekli mesajı aldı. Halkın kendi geleceğini Kobane'ye bağladığını bir kez daha gördük. 'Böyle giderse çözüm sürecini engelleriz' gibi tartışmaların Türkiye'ye yararı olmadığını gördük. Mesele sadece görüşmelere başlanması da değil, somut adımlar atılmasıdır. Bir yandan çözümden bahsediliyor, bir yandan da güvenlik yasası çıkartılıyor. Bu yaklaşımdan ne demokrasi ne de barış çıkar. Hükümet, gerçekten süreci ilerletmek istiyorsa, güvenlik yasası çıkartmak değil, TMY başta olmak üzere özgürlükleri kısıtlayan yasaları kaldırmalıdır. AKP her seçim öncesinde 'Çözüm umudu var' diyerek, bir seçimi daha kazanmak istiyor. Türkiye halkları barış, özgürlük istiyor. Savaş ve ölüm istemiyor. AKP de halkın bu umudunu ranta dönüştürmeye çalışıyor. Pratik anlamda adım atmıyor. Ama bunun zamanı geçti."

'DERSİM HER YER DEĞİLDİR'

"Barış demek aynı zamanda geçmişle yüzleşmek" demektir diyen Tuncel, Davutoğlu, Kılıçdaroğlu, Bahçeli arasındaki Dersim tartışmasını hatırlattı, "Herkes her yerde siyaset yapabilir ama Dersim her yer değildir. Dersim'in yaraları hala kanıyor. Bu yaraları iyileştirmeden gidip halka 'terörist' derseniz, halk da direnir. Devlet Bahçeli ancak özür dilemek için gittiğinde Dersim ona kapısını açardı" dedi.

HDK Eş Sözcüsü Tuncel, şunları söyledi: "Bu ziyaretlerin, tamda çözüm süreci tartışmaları olduğu sırada ortamı provoke etmek, süreci engellemeye yönelik bir yaklaşım olduğu ortadadır. Bu ülkede gerçek anlamda barış olacaksa önce Dersim'le yüzleyeceksiniz. Dersim, devletin Kürt politikasının yansımasıdır."

CHP'nin önümüzdeki günlerde Amed’de bir paket açıklayacağını hatırlatan Tuncel, "CHP'nin şimdiye kadar açıkladığı bütün paketler boş çıktı. Çözüm komisyonuna dahil olmuyorsunuz, izleme kurulunda yer almıyorsunuz. Nasıl sürece dahil olacaksın?" diye sordu.

Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda alınan yayın yasağını eleştiren Tuncel, "Yayın yasağı, hırsız oldukları gerçeğini değiştirmez. Bu düzen rant düzeni. Yolsuzluk ve eşitlik üretiyor. AKP de bunun rantını yiyor" dedi.

Tuncel son olarak "Bu düzen bozulmuştur. Değişmek zorundadır. Bu düzeni değiştirecek olan da düzene muhalif olanlardır. Biz HDK olarak şikayet eden kurum olamayız. Halkı örgütleyeceğiz ve düzeni değiştireceğiz. Ya başaracağız ya başaracağız" dedi.

Tuncel'in konuşmasının ardından HDK Genel Kurulu basına kapalı devam etti. 

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2014, 17:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER