Tunceli'de Newroz coşkusu

Dersim'de binlerce kişi Seyit Rıza Meydanı'nda Newroz ateşini yaktı. Mitingte konuşan BDP Amed Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, "Bizim Berkin'e, Uğur'a, Ceylan'a, Mazlum'a, İbrahim'e, Sakine'ye devrim sözümüz var. Newroz onbinlerce kişinin coşkulu katılımıyla kutlanıyor.

Tunceli'de Newroz coşkusu

Dersim'de binlerce kişi Seyit Rıza Meydanı'nda Newroz ateşini yaktı. Mitingte konuşan BDP Amed Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, "Bizim Berkin'e, Uğur'a, Ceylan'a, Mazlum'a, İbrahim'e, Sakine'ye devrim sözümüz var. Dersim'in en çok sahip çıkması gereken şey ortak devrimci mücadele hattıdır" dedi. 

Dersim'de Devrimci Güç Birliği tarafından organize edilen Newroz Bayramı kutlaması Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleşti. Mitinge BDP Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, ESP MYK üyesi Sıtkı Güngör, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, BDP Dersim Belediye eş başkan adayları Nurhayat Altun ile Mehmet Ali Bul, BDP PM üyesi Mazlum Kayaalp, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistleri, DTK temsilcileri, BDP Dersim il ve ilçe örgütü üyeleri, Devrimci Güç Birliği Dersim ilçe belediye eş başkan adayları, EMEP, ESP, Partizan, HDP ve BDP'nin yanı sıra binlerce kişi katıldı. PKK lideri Abdullah Öcalan ile Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler ve polis tarafından katledilen Berkin Elvan'ın fotoğraflarının yanısıra Newroz alanında, "Newroz isyandır isyanı büyütelim", "Beritanlarla doğduk, Zilanlarla büyüdük, Saralarla özgürleşeceğiz" yazılı pankartlar açıldı. 

Sık sık, "Bijî Serok Apo", "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Şehît namirin" sloganlarının atıldığı alanda sarı, kırmızı, yeşil fular takan kadın ve gençlerin giydiği yöresel kıyafetler dikkat çekti. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından BDP İl Eş Başkanı Ergin Doğru açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasına alanda bulunanları selamlayarak başlayan Doğru, "Newroz ateşini 30 Mart'ta Devrimci Güç Birliği'nin zaferiyle taçlandıracağız" dedi. 

BOZKURT İŞARETİ YAPANLAR NASIL DERSİMLİ OLUYOR?

Ardından konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Dersim'in 40 yıldır verilen mücadeleler sonucunda kazanıldığını söyledi. İmrek, "Eğer bugün Kemal Kılıçdaroğlu Dersim diyebiliyorsa, Başbakan Dersim diyebiliyorsa bu sizlerin verdiği bedellerle oldu. Dersim'i yasaklayan 90 yılık CHP zihniyetine karşı verilen mücadeleyle Dersim'i kazandık" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da yaptığı "bozkurt" işaretini hatırlatan İmrek, "Bunlar Ankara'ya gittiklerinde her şeyi unutuyorlar. Burada Dersim diyen Kılıçdaroğlu yanına Deniz Gezmişlere küfür eden eski MHP'li Mansur Yavaş'ı alarak bozkurt işareti yapıyor. Bu nasıl Dersimliliktir" diye konuştu. 

ARTIK BİR EŞİKTEYİZ

İmrek alanda bulunan binlerce kişiye devrimci Güç Birliği ile asimilasyon ve inkar politikalarına karşı birlikte mücadele çağrısında bulunarak, "Artık bir eşikteyiz. Bu eşik barışın, özgürlüğün eşiğidir. Seyit Rızaların barış ve kardeşlik aşkına, Mazlum Doğanların yaktığı Newroz ateşinin aşkına bu eşiği aşalım. Eğer Kürdistan'da, Türkiye de kazanırsak özgür demokratik devrimci Türkiye yürüyüşünü başlatacağız. Demokrasiden, eşitlikten olan tüm dostlara çağrı yapıyoruz, inkarcılık ve asimilasyona karşı, Berkin Elvanları katledenlerin karşısındaki tek güç devrimcilerdir, Devrimci Güç Birliği'dir, Kürt özgürlük hareketidir" dedi. 

KENDİ ASLINI İNKAR EDENLER ÖZGÜRLÜĞÜ GETİREMEZ

Ardından konuşan ESP MYK üyesi Sıtkı Güngör ise, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Dersim mitingindeki, "Bu ülkeye demokrasiyi, barışı biz getireceğiz" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Güngör, "Edep yahu! 38'in, Maraş'ın, Sivas'ın, Çorum'un hesabını vermeyenlerin bu ülkeye barış getirmelerinin imkanı yok. Kendi aslını inkar edenlerin, ulusal, inançsal kimliğini reddedenlerin bu topraklara özgürlük getirme imkanı yok. Bir kez daha bütün bezirganlara sesleniyoruz; buranın adı Dersim, biz Dersimliyiz, bu toprakların adı Kürdistan biz Kürdüz, bu toprakların inancı Aleviliktir, biz aleviyiz" diye konuştu. 

ERDOĞAN’A PARİS KATLİAMI ÇAĞRISI

Daha sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Newroz'un direniş ve umut olduğunu vurgulayarak, "Bu direniş gününde Kürt ve Türk halklarının özgürlüğü için bedenini ateşe verenlere selam olsun" dedi. Kürt halkının Newroz'u özgürleştirmek için mücadele ettiğini vurgulayan Tuncel, PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm sürecine değinerek, "Bu bir yıllık süre içinde Kürt özgürlük hareketi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdi. Ama devlet hiçbir adım atmadı. Aksine Sakine Cansız ve yoldaşlarını katlederek süreci provoke etmeye çalışmıştır. Sakine Cansız sizin evladınızdır, Dersimlidir. Dersim'e sahip çıkmak Sakine Cansız ve yoldaşları tarafından yaratılan değerlere sahip çıkmaktır" dedi. 

"Bizim artık boş laflara karnımız tok" diyen Tuncel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Urfa mitingindeki sözlerini hatırlatarak, "Başbakan Urfa'da Paris katliamının arkasında Gülen cemaatinin rolünün olduğunu söyledi. Madem bunu yapanları biliyorsun, neden ortaya çıkarmıyorsun?" diye sordu. Öcalan'ın bir yıldır halkların kardeşliği için mücadele ettiğini ifade eden Tuncel, "Sayın Öcalan bir yıldır hakların kardeşliği, Türkiye halklarının geleceği için çalışıyor. AKP ise paralarını sıfırlamakla meşgul" diye belirtti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Türkiye'ye barışı biz getireceğiz" şeklindeki sözlerini hatırlatan Tuncel, "Barış ne AKP'nin ne CHP'nin ne de MHP'nin tekelinde değildir. Barışı getireceğim diyorsun da, hem anadilde eğitimin, hem de müzakere sürecinin en başında beri karşısındasın. Peki bu barışı nasıl getireceksin soruyoruz sana?" dedi. Tuncel, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Ana akım medyada, 'yerel seçimlerde demokratik özerkliği inşa edeceklermiş' diye haberler çıkıyor. Biz zaten ilan ettik, özerkliği ilan ettik, bundan sonraki süreçte inşa edeceğiz. Bu seçim referandumdur, barış ve kardeşlik isteyenlerin referandumudur. Biz zafere, özgürlüğe, eşitliğe yürüyoruz. Bu nedenle Sayın Öcalan'ın başlattığı bu sürecin arkasında olacağız."

DEMOKRATİK GÜÇ BİRLİĞİ DERSİM’İN ÖZÜ

BDP Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ise, konuşmasına "Dersim bir destandır, sevdadır, kimliktir. Bugün Dersim'de Newroz'un ruhu, direnişi, isyanı ve ruhu var" diyerek başladı. Dersim'de Devrimci Güç Birliği tarafından oluşturulan birliği, "Bu birlik ruhu Dersim'in özüdür" şeklinde nitelendiren Kışanak, "Munzur'a, Düzgün Baba'ya, Seyit Rıza'ya sözümüz var. Dersim'in onurlu duruşunun karşısında hiçbir güç duramayacak" dedi.

KIŞANAK: CHP’NİNKİ TAM BİR İTTİHAT TERAKKİ ZİHNİYETİ

Dersim'de yapılan CHP mitingini hatırlatan Kışanak, "Dersim'de miting yaptılar ama Seyit Rıza'nın adını ağzına alamadılar, bu meydana kışla meydanı dediler. İşte bu CHP ve 90 yıllık katliam zihniyeti bugün hangi kılığa bürünürse bürünsün inkar ve asimilasyon zihniyetinin devamcısıdır" dedi. Kışanak,"Şimdi CHP bir taraftan paralel devletle, Fettullah Gülen'le beraber oluyor, bir taraftan da bozkurt işareti yapıyor. Tam ittihat terakki zihniyeti. Bu katliamcı zihniyet CHP üzerinden kendini yeniden hortlatmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

UĞUR’A, İBRAHİM’E, SAKİNE’YE SÖZÜMÜZ VAR

"Dersim bir direniş kalesidir, bu zihniyetin bu coğrafyada, bu topraklarda yeri yoktur" diyen Kışanak, "Dersim'de tekçi, ırkçı, katliamcı ittihat terakki zihniyete yer yok. Bizim Berkin'e, Uğur'a, Ceylan'a, Mazlum'a, İbrahim'e, Sakine'ye devrim sözümüz var. Dersim'in en çok sahip çıması gereken şey ortak devrimci mücadele hattıdır. Tüm Dersimlileri bu mücadele hattına davet ediyoruz. Dersim 30 Mart'ta dosta düşmana ne olduğunu gösterecektir" diye konuştu.

Kışanak ve Devrimci Güç Birliği temsilcileri konuşmalarının ardından Seyit Rıza Meydanı'nda sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı. Miting Suavi, Erdoğan Emir, Mikail Aslan ve Meral Tekçe'nin söylediği parçalar eşliğinde halaylar ile devam etti. / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER