Türkdoğan: Yüksekova'daki görüntüler Cizre ve Kobane'yi andırıyor

Yüksekova’da incelemelerde bulunan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Yüksekova’daki görüntülerin Cizre ve Kobane’yi andırdığını söyledi.

Türkdoğan: Yüksekova'daki görüntüler Cizre ve Kobane'yi andırıyor
Yüksekova’daki sokağa çıkma yasağı 30 Mayıs'ta kısmen kaldırıldı. Yıkımı yerinde incelemek isteyen heyetler de ilçeye gelmeye devam ediyor.

Daha önce HDP, DBP, DTK ve HDK eş başkan ve sözcülerin ziyaret ettiği ilçe bugün de aralarında İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve THİV İstanbul Şube Temsilcisi Ümit Efe ve Mezopotamya Hukukçular (MHD) Eş Başkanı Gülşen Özbek’in yer aldığı bir heyet tarafından ziyaret edildi.

İlk önce Yüksekova belediyesini ziyaret eden heyet Yüksekova Belediyesi eşbaşkan vekili Adile Kozay ile HDP Hakkari Milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan ile görüştü.

Daha sonra harabeye dönen mahallelerde inceleme yapan heyet evlerinin enkazı başında bekleyen vatandaşlar ile görüşerek, sıkıntılarını dinledi.

'CİZRE VE KOBANİ'Yİ ANDIRIYOR'

Yıkılmış evlerden görüntüler alan heyet ilk incelemesinin ardından açıklama yaptı.

Heyet adına söz alan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD, THİV ve MHD heyeti olarak sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı Yüksekova’ya geldiklerini söyledi.

Yakılmış, yıkılmış tahrip edilmiş mahalleri dolaştıklarını anlatan Türkdooğan, Yüksekova’daki görüntülerin Cizre ve Kobane’deki görüntüleri andırdığını belirtti.

Büyük acı yaşayan insanlar ile konuştuklarını kaydeden Türkdoğan, Yüksekova’da 13 Mart’ta başlayan sokağa çıkma yasağı sırasında çok ciddi ağır ihlallerin yaşandığına dikkat çekti.

'BURADA AĞIR İHLALLERİN YAŞANDIĞI BİR ZİHNİYETİ GÖRÜYORUZ'

‘Bir devlet kanunilik ilkesine hukukilik ilkesine uymadan tamamen fiili bir durum yaratarak terörle mücadele ettiğini söyleyemez’ diyen Türkdoğan Yüksekova’da bir savaş yaşandığını ve şuanda o savaşın sonuçlarını izlediklerini belirtti.

Türkiye’nin Cenevre Sözleşmesine taraf bir ülke olduğunu anımsatan Türkdoğan, bu sözleşmelere uyulmadığını savunarak, “Yapılacak inceleme ve tespitlerde burada yapılacak suçların etkili bir şekilde soruşturması gerekir. Bir devlet düşünün sadece birkaç mahallede birkaç hendek ve barikatı gerekçe göstererek top yekun toptancı bir cezalandırma mantığı ile hareket ederek operasyonlar düzenlemiş. Burada Ağır ihlallerin yaşandığı bir zihniyeti görüyoruz. Bunu Kürt kentlerinin birçoğunda görüyoruz” dedi.

'BARIŞ DIŞINDA BİR SEÇENEK YOK'

Türkdoğan, insan hakları örgütlerinin belgeleme, raporlama ve farkındalık yaratma çabalarının önemine dikkat çekerek, bu raporların, uluslar arası kamuoyunu, Birleşmiş Milletler mekanizmalarını ve Avrupa Konseyi mekanizmalarını bilgilendirmede çok önemli olduğunu söyledi.

Bölgede savaşın devam ettiğini anlatan Türkdoğan bu savaşı durdurmak istediklerini söyledi ve ekledi: “Savaşta yaşanan kayıplar artık katlanacak boyutta değil. Kürler ile barış dışında bir seçenek yok. Kürt halkının hakları tanınmalı. Başka bir çözüm yok. Gever’den yıkıntıların arasından savaş sahnesinin ortasından bir kez daha ifade ediyoruz. Bu sorun hukuki bir sorundur, siyasi bir sorundur. Sokakta bulunan insanlar ile konuşuyoruz herkesin öfkesi birikmiş olduğunu gözlemliyoruz. Herksin özelikle de siyasetçilerin bunlardan ders çıkartması gerekiyor. Burada olup biten bütün kötülükleri raporlayacağız, belgeleyeceğiz ve burada olup bitenler dünyanın tamamına yayılacak. Aynı zamanda adalet arayışımız sürecek”

EFE: BURADA HAYAT TOPTAN İMHA EDİLMİŞ

THİV İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ise şunları söyledi: “Çok korkunç bir savaş ortamı var. Bir düşman hukuku uygulanmış. Kadınlar, çocuklar ve esnaflar ile konuştuk. Adeta hayat burada toptan imha edilmiş. Bazı bölgelere girdiğimizde çatışmaların olmadığı evlerin mağazaların yakıldığı ve talan edildiğini söylediler. Bunlar bizim raporlarımıza yansıyacak. Bizim gördüğümüz manzara Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin’deki manzara ile aynı. Biz insan hakları savunucuları olarak insanların normal hayatlarına dönmesi için elimizden geleni yapacağız."

Heyet ilçedeki temaslarına devam ediyor. / Yüksekovahaber

h1-033.jpg

h3-020.jpg

h4-011.jpg

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2016, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER