Türkiye Mayınlarını Temizleyemedi

Milli Savunma Bakanı, Ottawa Sözleşmesi’ne göre Türkiye’nin toprak altı mayınlarını temizlemesi için son tarih olan 1 Mart 2014’ün 2022’ye dek uzatılması talebinde bulunduklarını açıkladı.

Türkiye Mayınlarını Temizleyemedi
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Ottawa Sözleşmesi ile ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,  toprak altındaki mayınların temizlenmesi için 2022’ye dek ek süre istendiğini ve döşeli mayın sayısının 977 bin 922 olduğunu açıkladı.

Ottawa Sözleşmesi olarak da bilinen ve Türkiye’nin de taraf olduğu  “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası” ile ilgili sözleşme gereğince Türkiye toprak altındaki mayınları 1 Mart 2014’e dek temizlemekle yükümlüydü.

Türkiye'nin tahahhüt ettiği süre dolmak üzereyken, Tanrıkulu'nun ek süre talebi olup olmadığı, toprak altında kaç adet döşeli mayın bulunduğu sorularına Bakan Yılmaz’ın yazılı cevabı şu şekilde oldu:

“Ottava Sözleşmesi kapsamında; 27-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Cenevre/İsviçre'de icra edilen Ottava Sözleşmesi Yükümlülükleri Uluslararası Gözden Geçirme Toplantısında görüşülen, ‘Süre Uzatım Talebi Dokümanı’ ile, 2022 yılına kadar ek süre talebinde bulunulmuştur. Süre Uzatım Talebi Dokümanına göre döşeli mayın sayısı 977.922 adettir.”

Sivil mayın kurbanlarıyla ilgili sorular cevapsız

Tanrıkulu’nun soru önergesinde yer alan şu sorular ise cevaplanmadı:

* Sivil mayın kurbanları ile ilgili hükümetinizin yaptığı ya da yaptırdığı istatistiki çalışmalar mevcut mudur?

* Sivil Mayın kurbanlarının ulusal yasaların yanı sıra, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi, Uluslararası Engelli Hakları Sözleşmesi ve Uluslararası Ottawa Sözleşmesi'nden doğan hakları doğrultusunda hükümetinizin gerçekleştirdiği sosyal projeler mevcut mudur? Mevcutsa bu projeler nelerdir? / Bianet

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2013, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER